bøkerTilbakeblikk

Hvem Hva Hvor 1983: Videospill – ny hjemmeunderholdning

Min far samler på Hvem Hva Hvor bøkene som er utgitt av Aftenposten. Som barn likte jeg å bla i bøkene i denne bokserien og det var spesielt kategoriene TV, romfart og teknologi som fattet min interesse.

I 1983 utgaven av Hvem Hva Hvor har de noen sider med tittelen Videospill – ny hjemmeunderholdning. Den tar for seg den raske utviklingen og utbredelse av videospill.

De kan blant annet fortelle at de elektroniske spillene solgte for 9 milliarder dollar i USA i 1981. Det var visst tre ganger så mye som billettinntektene på kinoene i USA det året.

Det skal visst være 15000 videospillmaskiner av typen Atari i norske hjem på denne tida. En maskin kostet 2000 kroner og spillene varierte mellom 240 og 480 kroner i 1982 kroner. Det er 6189 kroner for en maskin, mens spillene kostet fra 742 til 1485 i 2020 penger. Det var med andre ord ikke billig å være spillentusiast på tidlig 80-tall.

De trekker også fram Pac-Man som solgte en million eksemplarer den første måneden etter lansering i USA. I 1982 var det også NM i Pac-Man.

Og selvsagt var det motforestillinger til de nye videospillmaskinene: “Det er hevdet at spillet virker passiviserende og fører til øket avhengighet av TV-apparatet. Noen hevder også att ferdigheten man opparbeider seg ved å bli flink i videospill ikke kan overføres til andre felter i livet.”

Hvem Hva Hvor 1983 - Videospill - ny hjemmeunderholdning

Hvem Hva Hvor 1983 - Videospill - ny hjemmeunderholdning

Legg igjen kommentar