bøkerTilbakeblikk

Hvem Hva Hvor 1993 – HDTV og DAT

HDTV er standard i dag, men slik har det ikke alltid vært. Hvem skulle tro det? I Hvem Hva Hvor fra 1993 ser de litt på HDTV som den gang var i startgropen.

I Japan kom HDTVene i salg i 1990, men det sommer-OL i Seol i 1988 kunne den gang allerede sees i Japan.

Det er ikke lett å velge en standard. Japanerne mente at deres 1125 linjer skulle bli verdensstandard, men dette var Europa i mot. Vi hadde vanlig sendinger med 625 linjer, noe som ikke helt ville matche det japanske forslaget. Og vi gikk da for 1250 linjer. Som de nevner i artikkel, vil den største forskjellen være at de nye TVene kommer i 16:9 i steden for det gamle 4:3. Dessuten ville lyden komme digitalt, noe som ville gi CD-kvalitet på lyden.

EF som EU het den gang, hadde sagt at TVer som skulle selges i Europa fra 1994 skulle inne holde en MAC-dekoder (som var bestem å være standarden) for å ordne opp i kaoest av standardet. Et eksempel de trekker fram er at Bang & Olufsen må lage 18 forskjellige versjoner av samme model, bare for Europa.

Artikkelen nevner også at prisen kan være et problem. 200 000 kostet visst HDTV i Japan, men de regnet med at prisen ville være nede i rundt 20 000 kroner i 2000.

De har også et lite avsnitt om DAT, Digital Audio Tape. Dette var digital lyd på magnetbånd. I samme avsnitt nevner de også DCC, Digital Compact Casette, som her lik den gamle analoge kassetten. Akkurat dette formatet kan jeg faktisk ikke huske.

Hvem Hva Hvor 1993 - HDTV

 

Legg igjen kommentar