anmeldelse-testkonsollNESNintendo

Anmeldelse: Nintendo Classic Mini (2016)

Jeg husker godt hvor jeg var, da jeg så annonseringa av Nintendo Classic Mini 14. juli 2016. Jeg hadde akkurat satt meg på bussen til sommerferie på Sørlandet og sjekket Twitter. Der sto det: “The NES is coming back to stores! Pick up the new mini NES Classic Edition on 11/11 w/ 30 included games!” Wow! Internett var i fyr og flamme.

Nintendo NES Classic Mini (2016)

Tiden fra Oslo til Risør gikk med til å sjekke når og hvor denne mini konsollen kunne forhåndsbestilles og ikke minst hvilke spill som kom til å være med på mini NES konsollen.

Dette var ikke den første konsollen med mange retrospill i en dings. I tillegg til piratenheter, har det gjevnlig kommet ut forskjellige småkonsoller fra tredje part som har lisensierte spill. Men det var første gang Nintendo kom med denne typen konsoll og som virkelig kickstartet minikonsoll galleien.

Det som er viktig med konsoller av denne typen, er jo spillene som følger med. På Nintendo Classic Mini så har man de forventede og klassiske spillene som de tre første Mario-spille, Zelda, Dr. Mario, Kirby og Metroid. De fleste spillene man forventer skal være med i denne konsollen på 30 spill er der. Samtidig er det mange spill man gjerne skulle hatt med. Men her kommer fort inn hva man har lisens og rettigheter til å legge ved. Nintendo kunne lett ha lagt til 30 spill ekstra og kvaliteten på dem ville fremdeles vært høy.

Men det er et spill som jeg og mange andre har stilt spørsmål ved som er med i samlingen, nemlig Tecmo Bowl. Dette er amerikansk fotball og har egentlig lite å gjøre her i Europa i alle fall.

Nintendo NES Classic Mini (2016)

Konsollen er altså en mini utgave av NES og er ganske liten og søt. Den har en ARM prosessor, 256 MB RAM og 512 MB lagringsplass. Konsollen blei raskt hacket til inkludere flere NES-spill og andre emulatorer. Dette har ikke jeg prøvd.

Bildet er 720p og 60 Hz. Du har noen få, men enkle grafikkvalg. Du kan legge på et CRT-filter eller ha bildet i 4:3 eller pixel perfect.

Det følgte med en NES-kontroller som kobles til mini konsollen med Wii Nunchuk plugg, hvilket betyr at den kan kobles på en Wii-mote for å spille NES og andre spill på Wii. Aberet med kontrolleren, er at ledningen er alt for kort. Dette gjorde de heldigvis noe med, da SNES mini kom.

Nintendo gjorde nok en liten feilberegning i hvor populær denne konsollen ville bli. Eller blei det gjort med vilje? Forhåndsbestillingene blei fort revet bort. Og da konsollen endelig kom i salg 11. november 2016, var det nesten ingen som fikk tak i dem, fordi de aller fleste var forhåndsbestilt. Produksjonen og suplimentet tok seg noe opp etter hvert. I første runde blei Nintendo Classic Mini solgt fram til april 2017, men fikk en relansering i 2018. I min forhåndsbestilling av konsollen, hadde jeg også bestilt en ekstra kontroller. Den fikk jeg først i mai 2017, et halvt år etter at jeg fikk konsollen.

Da konsollen kom, var det mange som sa at man kan jo bare laste ned alle spillene fra nett og spille dem på PC. Ja, det kan man. Men disse folka har misset et stort poeng med konsollen. For det første er dette et offisielt produkt fra Nintendo. For oss som er interessert i retrospill og samler på dette, så er Nintendo Classic Mini et flott produkt å ha i samlingen sin. Det å spille med emulator på PC fungerer veldig fint, men det er fremdeles noe spesielt å kunne spille dem fra en konsoll, på en TV.

Nintendo NES Classic Mini (2016)

Presentasjonen av NES mini er veldig fin. Spillene kan blant annet sorteres i alfabetisk rekkefølge, utgivelses år, utgiver eller mest spilt. Hvert spill representeres av coveret sitt. Siden det er de amerikanske versjonene av spillene som er på konsollen, så kan det være noen av spillene som har et litt mindre kjent navn, siden flere spill på den tiden hadde forskjellige titler her i Europa og USA.

Det som er veldig fint med mini-konsoller, er jo at man kan benytte seg av dagens teknologi. Så det betyr at når du avslutter et spill, har du muligheten til å lagre fremgangen i en av fire lagringsspor. Det er i praksis et snapshot av minnet som lagres, slik at man lett kan forsette fra der man slapp neste gang man skal spille.

Alt i alt er Nintendo Classic Mini en veldig flott konsoll og inneholder egentlig de spillene man trenger. Det eneste minuset egentlig er at ledningen til kontrolleren er alt for kort.

Under er en kort gjennomgang av de 30 spillene på Nintendo Classic Mini. Noen av de første NES/Famicom spillene var originalt arkadespill som kom ut noen år før konsollversjonen. Årstallet i parantes er derfor når spillet kom ut første gang på Famicom/NES. Det vil derfor avvike en del fra utgivelse her i Europa, siden vi gjerne lå mange år etter Japan og USA.

Excitebike (1984)

Dette er et motorsykkespill hvor du kjører på forskjellige baner. De to modiene lar deg velge mellom å kjøre alene på banen eller med CPU styrte førere. Det er også mulig å lage egne baner. I originalen på Famicom, kunne disse lagres på en kassettspiller. Men denne blei aldri lansert her i Vesten, så vi fikk ikke mulighet til det. Men på minikonsollen kan banene lagres. Spillet kom også som 3D Classics Excitebike på Nintendo 3DS i 2011.

Nintendo NES Classic Mini (2016)

Ice Climber (1985)

Dette er et klassisk arkadespill. Du har en hammer til rådighet for å hakke deg vei oppover og for å ta fiender. Spillet kom først i Vs. System i arkadehallene i 1984, mens Famicom versjonen kom året etter.

Nintendo NES Classic Mini (2016)

Donkey Kong (1983)

Det er i dette spillet vi for første gang får se Mario, men originalt som Jumpman. Han skal i en rekke brett redde Pauline fra Donkey Kong. Spillet kom først i arkadene i 1981 og på Famicom i 1983, og blei også sluppet på en rekke andre konsoller og hjemmedatamsakiner som fantes på midten av 80-tallet. Et morsomt og underholdene spill.

Nintendo NES Classic Mini (2016)

Super Mario Bros. (1985)

Det er dette spillet som som virkelig gjorde suksees for Nintendo. Super Mario Bros. blei for mange synonymt med det å spille TV-spill. Det er faktisk rart å tenke på at jeg har spilt dette spillet i 35 år! En virkelig klassiker.

Nintendo NES Classic Mini (2016)

Donkey Kong Jr. (1983)

Denne gangen er det faktisk Mario som er skurken i spillet. Sønnen Donkey Kong Jr. skal redde sin far Donkey Kong som er tatt til fage av Mario. Spillet kom først i arkadehallene i 1982 og året etter på Famicom. I tillegg blei det sluppet på en rekke konsoller og blant annet som et Game&Watch spill.

Nintendo NES Classic Mini (2016)

Mario Bros. (1983)

Dette spillet er lagd av to legender, nemlig Shigeru Miyamoto og Gunpei Yokoi. I Mario Bros. gjelder det å fjerne alle fiende i hvert brett som dukker opp fra rørene. Du kan spille både som Mario og Luigi. Spillet var originalt et arkadespill, men kom ut samme år både på arkade og Famicom. Spille dukket også opp på blant annet Atari-konsoller og Commodore 64.

Nintendo NES Classic Mini (2016)

Balloon Fight (1985)

Her flyr du rundt med ballonger og skal ta å sprekke ballongene til fiendene dine, før dine egne ballonger sprekker. Opprinnelig et arkadespill som kom i ’84.

Nintendo NES Classic Mini (2016)

Ghost ‘N’ Goblins (1986)

Jeg har aldri blitt venn med dette spillet, synes det er vanskelig uansett hvilken versjon jeg spiller. Her skal du ta å knerte blant annet zombier og demoner. Opprinnelig et arkadespill fra Capcom som dukket opp på en rekke forskjellige formater.

Nintendo NES Classic Mini (2016)

Gradius (1986)

Originalt et arkadespill som kom mange ulike formater. Her er du i verdensrommet og skal skyte det som dukker opp av fiender.

Nintendo NES Classic Mini (2016)

Castlevania (1986)

Du er vampyrjegeren Simon Belmont som entrer slottet til Dracula på jakt etter nettopp han. Spillet blei veldig populært og fikk mange oppfølgere i årenes løp.

Nintendo NES Classic Mini (2016)

Kid Icarus (1986)

Et platformspill med RPG-elemententer med et gresk inspirert tema på jakt etter tre skatter.

Nintendo NES Classic Mini (2016)

Metroid (1986)

Du er Samus på planeten Zebes og skal finne og ødelegge Mother Brain. Et plattformspill som er ikke-lineært. Har i årenes løp fått en rekke oppfølgere.

Nintendo NES Classic Mini (2016)

The Legend of Zelda (1986)

Kanskje en av Nintendos best likte spillserier. Som Link befinner du deg i Hyrule for å finne Ganon for å redde prinsesse Zelda.

Nintendo NES Classic Mini (2016)

Punch Out (1987/1990)

Mange har nok spilt dette boksespillet som Mike Tyson’s Punch-Out!! Lisensen for Mike Tyson gikk etter hvert ut og en ny utgave med Mr. Dream blei utgitt.

Nintendo NES Classic Mini (2016)

Galaga (1985)

Et spill i Space Invaders sjangeren. Har spilt arkadeversjonen på Xbox Live Arcade ganske mye. Godt spill!

Nintendo NES Classic Mini (2016)

Super Mario Bros. 2 (1988)

Jeg har aldri blitt helt fortrolig med dette spillet og i barndommen anså jeg det ikke som et ekte Mario-spill. Grunnen var at det befant seg så langt fra den vanlige Mario-verden man kunne komme. Ikke så rart kanskje, siden dette er en bearbeidet versjon av det japanske spillet Doki Doki Panic.

Nintendo NES Classic Mini (2016)Nintendo NES Classic Mini (2016)

Bubble Bobble (1988)

Et klassisk arkadespill hvor du vedd hjelp av bobler skal ta fienende dine.

Nintendo NES Classic Mini (2016)

Castlevania II: Simon’s Quest (1987)

Du er igjen Simon Belmont som må finne Dracula levninger for å oppheve en dødelig forbandelse.

Nintendo NES Classic Mini (2016)

Zelda II – The Adventure of Link (1987)

Nok en gang må Link finne og redde Zelda. I motsetning til det første spillet som var i fugleperspektiv, er dette et platformspill.

Nintendo NES Classic Mini (2016)

Tecmo Bowl (1989)

Amerikansk fotball som jeg ikke forstår mye av, og kanskje det merkeligste valget av spill på NES mini.

Nintendo NES Classic Mini (2016)

Ninja Guiden (1988)

Vi Europa kjenner dette spillet best som Shadow Warriors. Du er Ryu Hayabusa og vil ta hevn for sin fars død.

Nintendo NES Classic Mini (2016)

Mega Man 2 (1988)

Jeg husker jeg prøvde meg på Mega Man som barn, og husker vel egentlig dette bare som et vanskelig spill. Du må sloss deg gjennom en hel arme av roboter. Verdenene med Metal Man, Flash Man og Heat Man kan spilles i den rekkefølgen du ønsker.

Nintendo NES Classic Mini (2016)

Double Dragon II: The Revenge (1990)

Double Dragon var nærmest obligatorisk å spille som barn. Brødrene Billy and Jimmy Lee skal ta hevn for drapet på Marian som var Billys kjæresten.

Nintendo NES Classic Mini (2016)

Super Mario Bros. 3 (1988)

Dette er et mesterverk av Shigeru Miyamoto, og et av tidenes beste spill etter min mening. Det presser ikke bare NES på sitt ytterste, men tar også Mario med deg i et fantastisk eventyr hvor det er utrolig mye å utforske og oppdage.

Nintendo NES Classic Mini (2016)

Super C (1990)

Dette er NES versjonen av arkadespillet Super Contra som het Super C i USA, men som vi i Europa spilte som Probotector II: Return of the Evil Forces. Et shoot ’em up spill.

Nintendo NES Classic Mini (2016)

Final Fantasy (1987)

Mens mange forbinder Final Fantasy med PlayStation, startet det hele faktisk på Famicom.

Nintendo NES Classic Mini (2016)

Dr. Mario (1990)

Mario har tatt på seg legefrakken for å kurere sykdom. Her skal du kombinere tabletter i forskjellige farger for å ta knekken på virus.

Nintendo NES Classic Mini (2016)

Startropics (1990)

Spillet følger Mike Jones på sin reise for å besøke sin onkel som er arkeolog.

Nintendo NES Classic Mini (2016)

Kirby’s Adventure (1993)

Et grafisk veldig flott spill og tyner den da 10 år gamle maskinvaren for det den kan. Spillet ansees som et av de beste på NES.

Nintendo NES Classic Mini (2016)

Pac-Man (1993)

Et klassik arkadespill som har en viktig plass i videospill historien.

Nintendo NES Classic Mini (2016)

Nintendo NES Classic Mini (2016)
Baksiden på eksen til Nintendo NES Classic Mini.

Legg igjen kommentar