anmeldelse-testFra arkivetkonsollNintendoNintendo DSNintendo DSi

Fra arkivet: Nintendo DSi – en fin oppgradering

Denne gangen i serien Fra arkivet, har jeg funnet fram anmeldelsen av Nintendo DSi fra 2009 som blei første gang publisert på frankeivind.net. Jeg har fjernet noen lenker og gjort noen småforadringer i forhold til opprinnelig artikkel. Husk at artikkelen er skrevet i 2009 og at noen fakta kan ha forandret seg siden den gang, som f.eks antall solgte eksemplar.

Min første DS kjøpte jeg på eBay i 2004 rett etter landseringa i USA. Og det var 3-4 måneder før den kom til Norge. Den gangen revolusjonerte Nintendo håndholdt spilling med en maskin som hadde to skjermer og hvor den ene var en berøringsskjerm. Dette har vært en stor suksess for Nintendo og de har nå solgt 100 millioner DSer.

Nintendo DS blei landsert som Nintendos tredje bein, men den tok rakst over for GBA og sommeren 2006 kom DS Lite som var en del mindre enn den orginale grå DSen. Jeg hadde lenge tenkt på å kjøpe meg en DS Lite siden den orginale jo er noe mer klumpete i forhold til en DS Lite. Men så kom nyheten i oktober 2008 om at Nintendo DSi ville bli landsert i Japan i november 2008. Da fant jeg ut at jeg kunne vente litt, og kjøpe en ny maskin som kunne by på enda mer enn DS Lite.

Fredag 3. april 2009 kom Nintendo DSi til Norge og Europa, og det hele to dager før USA. Det har vært mange diskusjoner på ulike fora rundt om på nettet som har diskutert om det er verdt å investere i nye DSi. For meg har ikke dette vært noe problem i det hele tatt, da jeg oppgraderer fra den orginale grå DSen. For meg er oppgraderingen til Nintendo DSi absolutt verdt pengene. Og jeg har fått gjort en liten test av Nintendo DSi.

De største nyhetene i forhold til DS Lite er at DSi har to kameraer (et på utsiden og et på innsiden), kan bruke SD-kort, innebygd minne, mulighet for nedlasting av spill og større skjerm. Dessuten mangler den GBA-porten.

Her er noen av spesifikasjonene til Nintendo DSi:

  • CPU: ARM @ 133 MHz (mot 67 MHz på DS)
  • Skjerm: 256 x 192 pixels, 3,25 tommer (mot 3 tommer på DS)
  • 16 MB RAM (DS 4 MB)
  • 256 MB internt minne for lagring + SD-minnekort (støtter SDHC)
  • Wi-Fi: 802.11b, DSi støtter WPA og WPA2, DS spill støtter fremdeles kun WEP

Nintendo DSi har en fin form som passer godt i hånda mi. Det er lett å nå alle knapper, selv for store hender. Skjermene er veldig lysterke og klare. Og så absolutt mye bedre en DS Phat (aka den orginale DSen). Det innvendige kameraet og mikrofonen er plassert midt mellom de to skjermen. Dette fungerer veldig greit. Høyttalerene er plassert på hver side av den øverste skjermen og gir svært god lyd. Det utvendige kameraet er plassert oppe til høyre og man slipper dermed å snu DSien for å ta et bilde utvendig.

Nintendo DSi Camera

Det har vært litt kritikk av at kameraene på DSi bare er 0.3 megapixel, dvs. 640 x 480. Dette er jo ikke allverden av en oppløsning, selv mobiler har jo flere megapixler nå om dagen. Personlig synes jeg ikke dette er noe problem, og Nintendo har jo hatt diskusjon rundt dette. DSi skal jo ikke erstatte et digitalkamera. Hadde kameraet hatt høyere oppløsning ville det økt størrelsen på DSi litt i tillegg til at det hadde krevd mer av prosessoren for å behandle bildene. Dette igjen ville gitt lavere batteritid. Så jeg synes Nintendo har gjort et greit kompremiss mellom oppløsning og ytelse. Bildene som blir tatt er fine på DSi og ikke så verst på en PC heller. Men det krever at du tar bilder i godt opplyste omgivelser (noe som gjelder de fleste mobiler også).

Med det innebygde bildeprogrammet har du en del funksjoner du kan leke deg med: Disortian, Graffiti, Colour, Colourpad, Mirror, Mischief, Emoter, Merge og Resembalance. Dette er selvfølgelig gimmick, men fungerer greit som lek i påska. Du kan også vise alle bildene i slideshow, og kopiere dem over på SD-kort slik at du kan få dem over på PC.

Et eksempel som viser at kameraet på Nintendo DSi faktisk tar relativt greie bilder.

 

Nintendo DSi Sound

Med Nintendo DSi Sound kan du leke deg litt med lyd. Du har mulighet til å ta opp små lydsnutter på opp til 10 sekunder. Disse kan så brukes til å mikses inn med musikk du spiller av. Når du spiller en sang kan du leke deg med tempo og pitch, ganske morsomt. Men selvfølgelig ikke nyttig. Du kan også legge på et av fire ulike filter: RadioIntrumentalEcho og 8-bit game. I tillegg har du et utvalg rytmeinstrumenter du kan bruke. Du kan også bruke innspillingene du har gjort.

DSi kan bare spille AAC filer, ingen MP3 avspilling her altså. Det er egentlig merkelig siden dette jo er det mest utbredte formatet. Men de fjernet jo MP3 støtten på Wii i en firmware oppdatering tidligere, så veldig overraskende er det kanskje ikke. Uansett er det ikke noen problemer å få konverter lydfilene du trenger til AAC. Uansett vil nok ikke DSi være hovedavspiller for musikk for de fleste.

Nintendo DSi Shop

Når du logger deg på Nintendo DSi Shop først gang får du 1000 DSi Points til å bruke i butikken. Det er veldig fint. Trenger du flere poeng, kan det kjøpet med Visa/MasterCard på DSi eller man kan kjøpe Nintendo DSi Point cards i en helt vanlig butikken.

Det er fire prisklasser Free (denne liker jeg veldig godt), 200, 500 og Premium (vil vel si 600 og over). Ved landseringa var det ikke så mange titler tilgjenelig, men det kommer selvfølgelig flere etter hvert. Japan har allerede et godt utvlag av mer eller mindre nyttige spill og småprogrammer.

Disse titlene var tilgjenelig første dagen (altså 3. april): DSi Browser (gratis), Paper Plane, Pyoro (200), Art Style: AQUITE, ArtStyle: CODE og WarioWare: Snapped! (500).

Ryktene har jo gått om at gamle GameBoy og GameBoy Advance spill skal komme til DSi Shop. Så får vi jo se om de er sanne.

Nintendo DSi Browser

På grunn av at DSi mangler GBA porten vil ikke DS Browser virke på DSi siden den var avhengig av Memory Pak. Heldigvis kan man laste ned DSi Browser gratis. Denne nettleseren fra Opera erstatter selvfølgelig ikke nettleseren på PCen, men den gjør faktisk en god jobb. Den er betydelig raskere enn den gamle versjonen. Det er lett å skrive inn nettadresser med tastaturet du får opp. Smart å lagre favorittene, slik at man slipper å taste inn de samme adressene hver gang. Sidene lastes forholdsvis raskt. Nettleseren kan ikke vise video, flash eller spille av lyd, men jeg ser ikke dette som noe problem. Den fungerer fint til sitt bruk.

PictoChat

Enkelt chatteprogram som lar deg skrive og tegne. DSi versjonen støtter også farger. Har ikke stor nytteverdi da man kun kan chatte med folk lokalt.

DS Download Play

Med denne funksjonen kan man blant annet spille flerspiller spill med kun et spill. Mario Kart DS har denne funksjonen. Man laster da over baner fra den som har spillet i sin DS/DSi til de som ikke har spillet.

En annen måte å bruke Download Play på er å laste ned DS demoer fra Nintendo Wii. Denne funksjonen hadde jeg likt å sett bli utviklet slik at man kunne lagre demoen på DSi og spille den senere. Nå er det slik at når du går ut av demoen, forsvinner den fra minnet. Det hadde også vært fint om man kunne ha lastet ned demoer direkte fra DSi uten å måtte gå om Wii. Det er jo ikke sikkert alle har en Wii, selv om det er solg nær 50 millioner eksemplarer av konsolen på verdensbasis.

Avslutningsvis

Nintendo DSi har to praktiske og greie funksjoner. Det er nå mulig å ta ut spillet fra maskinen uten å måtte slå den av. Dette synes jeg er veldig kjekt. Trykker du på Power-knappen raskt en gang kommer du direkte ut til DSi menyen. Dette er en grei måte å komme ut av spill og programmer på.

Med kamera, 256 MB intern lagring, støtte for SDHC minnekort, internett, og nedlastbare spill, så ser jeg at dette kan bli en ny slager fra Nintendo. Med allerede 2 millioner solgte DSi i Japan er Nintendo på god vei til nok en gang å gjøre ting riktig.

Selv om DSi mangler GBA-porten vil spill som Guitar Hero ikke virke og man kan ikke spille GBA spill. Men hvor ofte er det man gjør det likevel? Etterhvert vil det også komme DSi Enhanced spill som vil få tilleggs funksjoner når det spilles på en DSi, men vil samtidig virke på en DS. Det vil også komme DSi spill som kun virker på DSi og disse vil være regionlås, akkurat det liker jeg dårlig.

Så er Nintendo DSi verdt å oppgradere til? Det avhengiger litt. Har du en DS Lite i dag, kan du trygt vente litt til å se hva som dukker opp av nedlastbare spill osv. Hvis du ikke har DS i dag, vil jeg anbefale å kjøpe DSi. Og er du som meg og hatt den grå DSen i årevis uten å kjøpt en DS Lite, ja så er DSi et anbefalt kjøp.

Legg igjen kommentar