anmeldelse-testNintendoNintendo DS

Anmeldelse: New Super Mario Bros. (Nintendo DS, 2006)

New Super Mario Bros. (Nintendo DS, 2006)

Det første Mario-spillet på Nintendo DS var Super Mario 64 DS som var en remake av Mario 64 på Nintendo 64. Dette spillet kom ved lanseringa av Nintendo DS i 2004. Det første originale Mario-spillet på Nintendo DS var New Super Mario Bros. som kom i 2006. Det kom først ut i USA 15. mai. Japan fikk spillet uka etter, mens vi her på bjerget måtte vente til 30. juni.

Plottet i New Super Mario Bros. er kanskje ikke så revolusjonerende nytt. Princess Peach blir nok en gang kidnappet. Denne gangen er det riktig bok Bowser Jr. som begår ugjerningen, selv om far Bowser også spiller en liten rolle. Det blir deg som spiller som nok en gang må innta rollen som Mario for å redde vår kjære prinsesse.

Verdene

Stedene du besøker i dette eventyret er varierte slik det ofte pleier å være i Mario-spill. Verden du startet i, er vel det vi kan kalle en klassisk Mario-verden med klassiske elementer man kjenner fra de forskjellige Mario-spillene. Du kommer heller ikke utenom ørkenen som dukker opp i en rekke Mario-spill.

Den tredje verdenen har et noe tropisk tema, mens verden fire tar for seg skogen. Verden fem er nok en klassiker, nemlig snø og vinter. Verden seks er fjell, mens du drar til himmels eller rettere sagt skyene i den syvende verdene. Den åttende og siste verden er Bowser sitt domene.

Nederste skjerm viser hvilke verdnener du har tatt. Og når du er i en verden, viser den hvor mange stjernemynter du har tatt og hvor langt du er kommet på brettet.

New Super Mario Bros. (Nintendo DS, 2006)
I New Super Mario Bros. drar du gjennom grønne og tempererte områder, via tørre og varme steder, samt snø og kulde.

Grafikken

New Super Mario Bros. (Nintendo DS, 2006)New Super Mario Bros. er et 2.5D plattformspill. Det betyr at verdenen er i et 2D perspektiv, men både Mario, motstandere og en rekke elementer i spillet er i 3D. Dette har sine klare fordeler. Mens man kan beholde den klassiske platform formelen, står utviklerne mye friere til hvordan spillfigurer og verdenen kan samhandle, da plattformer og for eksempel vann kan være mye mer dynamisk enn ved tradisjonell 2D spill.

Mario og de andre figurene får helt andre og mer naturlig måter å bevege seg på i forhold til tradisjonell bitmapgrafikk.

Som med alle tidliger Mario-spill, er også New Super Mario Bros. et fargerikt spill. Sterke og flotte farger. Er jo nærmest blitt et slags varemerke for Mario.

New Super Mario Bros. (Nintendo DS, 2006)

Egenskapene til Mario

Mario pleier jo å ha en rekke egenskaper han kan bruke på sine eventyr. Dette spillet er intet unntak. Du har de tre tradisjonelle og standard egenskapene hvor soppen gjør Mario større, blomster får Mario til å skyte ildkuler og stjernen som gjør Mario udødelig for en liten stund.

Men New Super Mario Bros. gir deg også tre nye egenskaper. Den ene er Blue Shell som Mario kan gjemme seg i. I tillegg gjør det at han svømmer mye bedre. Min favoritt er kanskje Mega Mushroom som gjør Mario gigantisk og bare kan løpe på å knuse alt som er i sin vei. Det ser ganske kult ut.

Så har du den rake motsetningen i Mini-Mushroom. Her blir Mario knøttliten og gjør at han kan komme igjennom svært tynne koridorer, han kan hoppe superhøyt, samt løpe på vannet.

New Super Mario Bros. (Nintendo DS, 2006)
Det er stor forskjell på Mega-Mario og Mini-Mario.

Minispillene

Om du ikke har nok med å få Mario gjennom sitt store eventyr, finnes det en rekke småspill du kan slappe av med mellom de store slagene. Har du spilt Mario 64 DS, vil du nok kjenne igjen flere av de dem. Det er totalt 18 minispill fordelt på fire forskjellige kategorier; Action, Puzzle, Table og Variety.  I tillegg er det en rekke spill du kan spille mot en motspiller.

New Super Mario Bros. (Nintendo DS, 2006)
I Wanted gjelder det å finne personen som er ettersøkt blant alle de andre ansiktenen. Mens det i Bob-omb Squad gjelder det å skyte ned Bob-omb’ene før de treffer hagen din.

Tanker på slutten

Skal jeg trekke fram en ting jeg ikke liker ved spillet, så er det ikke mulig å lagre spillframgangen når du vil, kun på gitte punkt. Så det betyr at du gjerne må spille mange brett etter hverandre før du får lagret. Det beste hadde vært om man kunne lagre når man vil. Det kan først gjøres når man har klart hele spillet en gang.

Bortsett fra det, synes jeg New Super Mario Bros. er et flott og underholdende spill. Det er varierte og spennende brett å spille seg igjennom. Og flere av brettene må spilles flere ganger for å finne alle utgangene. I tillegg kan man samle tre gullmynter i hver verden. Her føler jeg ofte at brett må spilles på nytt for å få med seg alle, og det er jo en bra ting. Disse mynte kan brukes for å åpne veier i verdenen.

Jeg kjøpte New Super Mario Bros. den gang det kom ut for 15 år siden og koste meg veldig med spillett. Og det var et fint gjensyn, da jeg spilte det litt igjen før denne anmeldelsen. Spillet fikk god kritikk, da det kom ut. Det solgte nesten en halv million på lanseringsdagen i Japan og har totalt solgt rett over 30 millioner eksemplarer, noe som gjør det til det mest solgte spillet på Nintendo DS. Det førte til at New Super Mario Bros. fikk oppfølgere på både Wii, 3DS og Wii U, og er absolutt et spill du kan og bør ha i din Nintendo DS samling.

New Super Mario Bros. (Nintendo DS, 2006)

Utvikler: Nintendo EAD Group No. 4
Utgiver: Nintendo
Utgitt: USA – 15. mai, 2006, Japan 25. mai, Europa -30 juni, 2006
Kategori: Platform
Spillerere: 1 (2 på minispill)
Platform: Nintendo DS

Legg igjen kommentar