bøkertilbehør

Hvem Hva Hvor 2002 – SMS og konsollkrig

Det nye årtusenet er godt i gang og i Hvem Hva Hvor 2002 (altså hva som skjedde i 2001) ser de på en del forskjellige ting innen kategorien Vitenskap og kommunikasjon.

Det første de ser på er print on demand, det vil si å trykke opp bøker etter behov. Dette er en demokratisering av boktrykking hvor hvem som helst kunne (og fremdeles kan) sende en tekstfil til et trykkeri for å trykke opp alt fra en kopi til ti eller fler om det er ønskelig.

SMS er visst i vinden og ulike abonnementstjenester tjener en del penger. Forfatteren av Bridget Jones, Helen Fielding, skrev dagboknotater som kun var tilgjengelig som tekstmeldinger. Håvard Rem ga ut boka Tekstmeldinger hvor alle diktene ikke var lenger enn 160 tegn. Big Brother nevnes også som en SMS vinner.

Det kom også en norskprodusert mobiltelefon, Magcom. Typisk for mobiltelefonene for denne tiden var at skjermene ikke var så veldig store. Magcom derimot hadde en skjerm som kunne vise hele 27 linjer med 44 tegn per linje og egnet seg derfor godt til å lese e-post på. En annen fordel med telefonen var at programvaren kunne oppdateres over internet. Men lykken varte ikke lenge for det norske selskapet. Det slo seg nenmlig konkurs andre halvdel av 2001.

MP3 var et populært format og den noe uglesette tjenesten Napster gjorde at flere produsenter lagde MP3-spillere, enten med harddisk eller CD-spiller som kunne spille av plater som inneholdt MP3-filer.

På TV-spill fronten var det også en del som skjedde. Den store konsollprodusenten Sega gjorde det klart at de ville slutte å produsere Dreamcast og dermed trekke seg fra konsollmarkedet. PlayStation 2 hadde vært i salg en stund og den nye konsollprodusenten Microsoft hev seg inn i kampen med Xbox som kom i november 2001. Nintendo lanserte Game Cube i september samme år.

Det norske spillet Anarchy Online fra Funcom gjorde seg ogås bemerket dette året.

Hvem Hva Hvor 2002
Hvem Hva Hvor 2002

Legg igjen kommentar