CDTVCommodoretilbehør

Tilbakeblikk… Commodore CDTV

Commodore gjorde stor suksess på begynnelsen av 1980-tallet med Commodore 64 og mot slutten av det tiåret var det Amiga-maskinene som blei svært populære. Men teknologien står ikke stille og CDen var et nytt og spennende medium som flere produsenter prøvde seg på.Commodore CDTV (1991)

I mars 1991 lanserte Commodore sin CDTV som står for Commodore Dynamic Total Vision, senere også kjent som Compact Disc Television.

Utseendemessig likner CDTV veldig på en enhet som fint passer inn med resten av et steroeanlegg på den tiden. En multimediaenhet som skulle kunne det meste.

Maskinvaren

I praksis er CDTV en Amiga 500 med CD-ROM i stedenfor diskettstasjon og mangler mus og tastatur, selv om alt det kan kobles til.

Det betyr egentlig en veldig kapabel enhet. CDTV har 1 MB minne. Den bruker Kickstart 1.3 samt en utvidet CDTV ROM. Det er visst brukt både OCS og ECS av chipsetet i CDTV. Og  tradisjonen tro, er det en 7 Mhz Motorola 68000 som holder det hele i gang.

Det er en singel speed CD-ROM som sitter i CDTV og som da har en lesehastiget på 150 kB/s, og det vil jeg tro var standard på den tiden.

Commodore CDTV (1991)
Foto: Wikimedia

Siden CDTV mer eller mindre er indentisk med Amiga 500, betyr det at den kan ha en skjermoppløsning fra 320 × 200 til 640 × 512i med 2 til 4096 farger, alt avhengig av oppløsningen. Det er fire 8-bits lydkanaler fordelt på to stereo-kanaler, to for venstre og to for høyre.

CDTV kommer med en fjernkontroll som også fungerer som en gamepad. Den har en D-pad på venstre side og to knapper på høyre side. I midten finner du et talltastatur samt knapper for CD-spilling, dvs. standard play, stop, pause og spoleknapper. Disse vil du også finne igjen på selve enheten.

Programvaren

Commodore CDTV (1991)
CD-spilleren på CDTV.

Det er Amiga OS 1.3, kjent som Kickstart og Workbench, som ligger i bunn på CDTV. I tillegg er det som nevnt en egen programvare for CDTV som inneholder det som trengs for å kunne håntere selve CD-ROMen siden dette i utgangspunktet ikke finnes i Kickstart 1.3. Så har den jo fått en egen avspiller for CD-plater som gradvis var på vei inn i de tusen hjem.

Noe som også er spesielt med CDTV er at det var her CDXL-formatet dukket opp. Dette var et videoformat som lot seg avspille med en 7 Mhz Motorola 68000 prosessor og en 150 kB/s CD-ROM. Oppløsningen var ikke så imponerende sett med dagens standard. Men 160×100 med 12 bilder i sekundet i 4096 farger og 8-bits monolyd fungerte. Jeg er ikke sikker, men dette må ha vært et av de tidligste videoformatene for avspilling fra CD-plater. Man må huske at VideoCD-format som var forløperen til DVD ikke kom i 1993. Med CD32 blei format utvidet til å støtte AGA-formatene.

Med CD-ROM fikk man “uendelig” med lagringsplass, noe som ga gode muligeter for lyd og video. Interaktive leksikon og andre nyttige programmer dukket opp på CDTV. Det kom også en del spill til CDTV. Noen få var ekslusive (har dessverre ikke funnet noen god liste på det), mens de fleste bare var Amiga spill som blei lagt på en CD-plate uten noe ekstra.

Commodore CDTV (1991)
Innstillingene på CDTV. Her kan du stille klokka og dato, jusere skjermbilde slik at det passer til skjermen din og skjermbeskytter. Du kan også slå av og på interlace og lyden på knappetrykking. I tillegg kan du velge standard språk for programmer. Dette er en funksjon som først kom med Kickstart/Workbench 2.0.

CDTV sin skjebne

Man kan med trygghet si at CDTV aldri blei noen suksess for Commodore. Og det er det noen grunner til. Dette var nok en enhet som var noe forut for sin tid. Men det største og kanskje mest avgjørende problemet, var at CDTV kostet skjorta. Den blei lansert for US$999. Hovedfokus var nok at dette var en multimediemaskin, men at de ikke hadde Amiga med i navnet gjorde at de kanskje distanserte seg litt fra denne maskinen og muligens fremmedliggjorde CDTV.

Det var nok også mange som heller ville ha en CD-ROM til sin Amiga 500 og ventet på dette i steden for å kjøpe noe som var veldig dyrt. De som karte å vente, fikk muligheten til å skaffe seg en Amiga A570 i 1992 som var en ekstern CD-ROM som kunne kobles til Amiga 500 på venstre side.

En annen ting som er litt rart, er at CDTV kommer med Kickstart 1.3. En nyere versjon, Kickstart 2.0, kom i 1990, altså året før CDTV kom ut. Det hadde kanskje vært et bedre og mer naturlig valg.

Jeg har aldri prøvd CDTV selv, kan ikke husk å ha sett den heller på de mange spillmessene jeg har vært på. Det jeg derimot husker, er all reklamen for CDTV i bladet CU Amiga og at prisen var ekstremt høy. Sånn sett under et, kan nok CDTV sees på som en liten kuriositet i spillverdenen.

Legg igjen kommentar