AmigaCD32CommodoreTilbakeblikk

Tilbakeblikk… Amiga CD32

Commodore var innovative og lå på mange områder hestehoder og år foran konkurrentene med sine Amiga maksiner. Men de stoppet ikke der. I 1991 prøvde de seg med CDTV som var en multimedia-boks og spillkonsoll. Den høye prisen gjorde nok at dette ikke blei en suksess.

Men de prøvde seg igjen med en oppdatert konsoll noen år senere. 17. september 1993 blei Amiga CD32 lansert. Dette er i korte trekk en Amiga 1200 i konsollform med CD-ROM i stedenfor floppy disk. Amiga CD32 er altså blitt 25 år!

Det betyr at de tekniske spesifiaksjonene er mer eller mindre identiske med Amiga 1200. Amiga CD32 er utstyrt med samme Motorola 68EC020 14.18 MHz (PAL) prosessor. AGA chipset med oppløsning fra 320×256 til 1280×512i (PAL) i opptil 256 farger eller 262 144 i HAM-8 mode. 2 MB Chip RAM i tillegg til 1 KB EEPROM som brukes til å lagre i spill. Hastigheten på CD-ROM er 300 KB/s (double speed) som mer eller mindre var standarden på den tida. CD32 har også en helt ny chip, Akiko. Den tar i hovedsak kontroll over komunikasjonen mellom CD-ROM, kontrolleren, diverste porter og andre brikker i maskinen. I tillegg til dette utførere den chunky to planar konvertering i maskinvare.

CD32 var den første Amiga maskinen som kom med Kickstart 3.1 og inneholdt blant annet støtte for CD-ROM. I 1994 kom Kickstart 3.1 til de andre maskinene.

Kontrolleren ser kanskje litt merkelig ut og føles nok litt rar å holde. Den er ikke helt ergometrisk. Den er rikelig utstyrt med knapper.

Det kom ut ekstra utstyr til CD32 slik at den i praksis blei en fullblods Amiga 1200. Det var også en tilleggsmodul som gjorde at CD32 kunne dekode VideoCD, forløperen til DVD.

Det var kun en liten håndfull spill til CD32 som var eksklusiv for den konsollen, altså ikke gitt ut på andre Amiga-maskiner. De fleste spilla var altså nyutgivelser på CD-ROM, men gjerne med noe nytt som for eksempel CD-lyd og nye animerte introer. Totalt 175 spill blei utgitt på CD32. I tillegg kunne CD32 kjøre de fleste CDTV titlene.

CD32 fikk ingen lang levetid og det var noen grunner til det. En av grunnene var mangler på komponenter til konsollen, og det hjalp vel heller ikke at Commodore var på vei ned og gikk konkurs i april 1994. Maskina blei lansert i september 1993 og det hele var over i april 1994. 100 000 konsoller blei solgt i Europa alene. Amiga CD32 blei også lansert Canada, men kom aldri offisielt ut i USA.

Amiga CD32 er vel en konsoll som aldri fikk vist sitt potensiale. Til det var åtte måneder alt for kort. Jeg har testet den noen ganger når jeg har vært på messer og jeg liker den absolutt. Den hadde nok neppe klart konkurransen fra Playstation som kom i september 1995 (i Europa) eller Sega Saturn som var ute i juni 1995, men jeg mener det var en god 2D konsoll.

Gratulerer så mye med 25 års jubileet!

Legg igjen kommentar