jubileumkonsollPlaystation (PSOne)SonyTilbakeblikk

Playstation er 20 år

Playstation

Tida går veldig fort, og det er alt 20 år siden Playstation (også kjent som PSOne) kom ut i Japan. Det skjedde 3. desember 1994. Amerikanerne måtte vente til 9. september 1995, mens vi i Europa måtte vente enda noen uke (29. september).

Historien til Playstation er ganske interessant. Det hele startet i 1988 med et samarbeid med Nintendo. De skulle lage en CD-ROM enhet til Super Nintendo som gikk under navnet SNES-CD. Play Station blei annonsert på CES i 1991. Men gleden fra Sony varte ikke lenge, da Nintendo dagen etter annonserte et samarbeid med Philips. Philips på sin side endte opp med CD-i og lisensierte spill fra Nintendo (hovedsakelig et par Zelda spill som ikke var allverdens). Sony forstsatte etterhvert å videreutvikle Play Station som altså blei til Playstation.

Foruten CD-ROM som spillene kom på, besto Playstation av en 32-bit RISC prosessor (33.9 MHz), 2MB RAM og 1 MB videominne. Oppløsningen gikk fra 256 x 224 til 640 x 480. PSOne hadde egne minnekort som spillfremgangen kunne lagres på.

Det var knyttet en del spenning til hvordan Sony ville gjøre det i et marked der Nintendo og Sega dominerte. Men Playstation blei raskt en suksess og solgte ca 102.5 millioner i sin levetid. Det gjør den til den fjerde mest solgte konsollen. Kun slått av Game Boy, Nintendo DS og Playstation 2 på topp.

Jeg prøvde Playstation første gang vinteren ’96 (jeg tror i alle fall det var da). Da leide min søster og jeg konsollen og to spill, Rayman og WipeOut. Og dette syntes vi var veldig gøy. Rayman var et svært fargerikt platformspill, morsomt og akkurat passe vanskelig. Det fuglte ikke med noe minnekort på konsollen vi leide, så vi blei ganske gode på spillet etter hvert. WipeOut var vel det spill på den tiden som virkelig ga deg den store fartsopplevelsen. Med konsollen var det også en demo-CD. Denne spillte vi også en del, og inneholdt den nå så klassiske T-Rex demoen. Det imponerte oss.

Blant de mest solgte titlene på Playstation finner du Grand Turismo, Final Fantasy, Grand Turismo 2, Resident Evil og Tekken 3.

Jeg fikk først Playstation, da PS3 kom i 2007, og har egentlig spillt lite spill på denne konsollen fram til da. Heldigvis er PS3 PS1-kompatibel, så det har blitt en del spilling de senere år. Rayman og WipeOut er fremdeles favoritter sammen med Ridge Racer.

Hvilke er dine favorittspill på PSOn?

Foto og kilde: Wikipedia

Legg igjen kommentar