arcadeTilbakeblikk

Tilbakeblikk… Pac-Man

Pac-Man

Det er ingen tvil om at Pac-Man fra Namco blei en stor suksess. Spillet blei lansert i Japan 22. mai 1980 og har siden den gang blitt konvertert og gitt ut i en eller annen form på de fleste konsoller og hjemmedatamaskiner fra begynnelsen av 1980-tallet og fram til 2020-tallet.

Hvem Hva Hvor fra 1983 beskriver Pac-Man som “en liten gul fyr som i sin tur spiserde små prikkene. Eller de lysende vitaminpillene. Da kan Pac-Man spise spøkelsene en liten stund, før rollene igjen er ombyttet.

Da Pac-Man kom ut i Japan, het spillet Puckman. Av forståelige grunner blei det en navneforandring, da spillet blei gitt ut i USA.

Pac-Man er i utgangspunktet et enkelt spill, i alle fall prinsippet. Du styrer den gule figuren rundt i en labyrint, spiser prikker og prøver å unngå spøkelsene som hele tiden er på jakt etter deg. Heldigvis finnes det fire Power Pellets i hvert hjørne som når de spises gjør spøkelsene blå og kan spises.

Det er fire spøkelse, hver med eget navn og farge: Blinky (rød), Pinky (rosa), Inky (cyan), Clyde (oransj).

I begynnelsen går det rimelig greit, men etter hvert går spøkelsene raskere og raskere, og det hele kan føles veldig hektisk. Er du veldig god, kan du komme til brett nummer 256… og da vil spillet krasje. Det er faktisk det samme brettet du spiller om og om igjen. Og dette er kanskje det eneste ankepunktet mot Pac-Man. Men det løses i andre versjoner.

Pac-Man blei som nevnt en enorm suksess, noe som det 40 år etter lansering fremdeles kommer ut på nye platformer. Spillet blei konverter til det som fantes av formatet, blant annet Commodore 64, NES og Xbox 360. I 1982 kom det en tegnefilmversjon av Pac-Man som igjen førte til et spin-off spill i form av Pac-Land. Du har oppfølgeren Ms. Pac-Man som kom i 1982. Så har du Pac-Mania, Pac-Man World, Pac-Man 256… Listen er veldig lang. Spillene har kommet enkeltvis eller i samlepakker på de fleste konsoller opp gjennom tidene.

Pac-Man er et spill som har tålt tidens tann. Med enkel grafikk og spillmekanikk (kan dog være vanskelig å mestre) er dette spill som blir tidløs og lett lar seg tilpasse nye teknologi, slik det har vist gjennom årtier. Gratulerer med dagen!

Under kan du se noen forkjellige utgaver av Pac-Man.

Ms. Pac-Man i original arkadeutgave.
Pac-Man på Xbox Live Arcade.
Pac-Man på Xbox One.
Slik ser Pac-Man ut på Nintendo NES.
Virtual Console utgaven av Gameboy versjonen av Pac-Man på Nintendo 3DS.
Ms. Pac-Man på Xbox 360.
Xbox One utgaven av Ms. Pac-Man
Puck Monster er en Pac-Man knock-off.
Pac-Land på Atari Lynx.
Pac-Man på Memotech MTX512.
Texas Instrument 899/4A fikk også sin versjon av Pac-Man.
Pac-Man Championship Edition DX+ på Xbox 360.
Pac-Man 256 på Xbox One.

Legg igjen kommentar