anmeldelse-testarcade

Anmeldelse: Pac-Man (arcade, 1980)

Mitt første minne av Pac-Man er fra 1985-86. Det var på Harebakken i Arendal da jeg var 8-9 år. Det var en tabletop utgave. Men jeg er faktisk litt usikker på om det var selveste Pac-Man eller Ms. Pac-Man. Uansett, det var gøy å komme til Harebakken. Om jeg ikke prøvde spillet hver gang, var det gøy bare å se på, selv om ingen nødvendigvis spilte. Nerd… (kremt, kremt).

Prinsippet bak Pac-Man er i utgangspunktet veldig enkelt; styr Pac-Man rundt i labyrinten, spis prikker og unngå spøkelsene. Høres lett ut ikke sant? Vel det synes ikke jeg. Selv etter nærmere 35 år spilling er jeg fremdels ingen ekspert på spillet. Det går ikke lang tid før jeg dør.

Jeg pleier å gå til høyre, så ned, helt til venstre og så opp over. På det tidspunktet begynner spøkelsene å nærme seg og da begynner panikken…

Selv med bare fire spøkelser i fargene rød, rosa, mint grønn (cyan) og oransj, så kan det faktisk føles litt for mange. I alle fall om man har spist alle prikkene og kommet seg videre. For da øker nemlig tempoet på spøkelsene og man prøver mer febrilsk på å komme unna dem.

Heldigvis finnes det fire superprikker i hvert hjørne. Når man spiser dem, blir spøkelsene blå og det går an å spise dem, i alle fall for noen sekunders glede. Men ikke tro at spøkelse er borte for godt. De dukker nemlig opp igjen på midten av spillbrettet i huset sitt.

Det er også sånn at når man har spist et visst antall prikker, dukker det opp en frukt rett under der spøkelsene kommer ut. Dette gir deg noen bonus poeng.

Når man har spist alle prikkene, kommer man til neste brett som er likt det forrige, bortsett fra at spøkelse etter hvert blir raskere og raskere. Sånn holder det på til skjerm 256, da spillet låser seg fordi det ikke kan telle lenger. Men så langt har jeg aldri kommet, og det vil vel neppe skje heller.

Pac-Man er et sånn spill der motivasjonen er å slå den forrige rekorden din. Det er det som gjør mange av arcadespillene fra 80-tallet til tidløsespill; Highscore. Det bunner ut i at det er deg og høyeste poengsum som gjelder, eventuelt slå en venn eller et søsken.

Utgitt: 22. mai 1980 i Japan
Utvikler: Namco
Utgiver: Namco i Japan, Midway Games i USA
Sjanger: Arcade
Antall spillere: 1
Her spiller jeg Pac-Man på Retrospelsmässan i Göteborg i 2017.

One thought on “Anmeldelse: Pac-Man (arcade, 1980)

Legg igjen kommentar