anmeldelse-testarcade

Anmeldelse: Galaga (Arcade, 1981) [Xbox Live Arcade, 2006]

Galaga er et av de arkadespillene jeg kanskje har spilt mest på Xbox 360. Der dukket det opp 26. juni 2006. Det er hele 15 år siden og den sommeren slapp Microsoft hele fem Xbox Live Arcade spill på rekke og rad.

 

Galaga (Xbox 360, 2006)

Galaga kom ut i arkadehallene i Japan 23. juli 1981. Det betyr at spillet fyller 40 år nå sommeren 2021.

Dette er en space shooter og er i kategorien Space Invaders. Galaga er faktisk en oppfølger til Galaxian som Namco slapp i 1979.

All spilling foregår på en skjerm. Du har ditt romskip nederst på skjermen, mens dine fiender hovedsakelig er øverst på skjermen.

Mens du bare kan bevege deg til høyre og venstre, har dine fiender et større beveglesesrom. De kommer inn på skjermen i bølger og plasserer seg i litt forskjellig mønster på de ulike brettene.

Når halle fiendene er på plass, begynner de å fly rundt i forskjelige mønstre. Ditt mål er å skyte alle fiende for å komme til neste brett. Du kan begynne å skyte så fort ditt romskip er på brettet. Det kan være lurt å skyte straks de første fiendene er på vei inn skjermen, slik at det blir færre når alle er på plass.

Fiendene skyter selvsakt tilbake og en av alientypene kan til og med stjele skipet ditt med en stråle. Heldigvis er det mulig å skyte skipet ditt løs og du får dermed to skip som skyter.

Innimellom er det bonusbaner også og her kommer det fiender inn på skjermen i ulike bølger og de flyr ut igjen. Her gjelder det å skytte så mange som mulig for å få en grei bonus. Disse fiendene skyter ikke tilbake.

Galaga var et veldig populært arkadespill og blei i sin tid konvertert til en rekke konsoller med tilpassninger til den aktuelle maskinvaren. Xbox Live Arcade versjon er arkadeversjonen. Spillet har dukket opp på en rekke Namco spillsamlinger. NES utgaven har vært å se på Virtual Console på både Wii, 3DS og Wii U. Nå sist dukket Galaga opp i Arcade Game Series på Xbox One, PS4 og Windows i 2016.

Det som er gøy med Galaga, er å slå sin forrige poengsum. Dette er gjerne en gjenganger i de tidlige arkadespillene på slutten av 70-tallet og utover 80-tallet. Men det er en veldig effektiv motivasjon. Det er også greit å lære seg mønsteret til fienden for å kunne oppnå bedre pongsum neste gang man spiller.

Galaga er absolutt en av arkadefavorittene fra 80-tallet og spill du gjerne må prøve. Er du av den generasjonen som vokste opp da, vil du få en nostalgisk og godfølelsen.

Galaga (Xbox 360, 2006)
Jeg har klar de fleste achievements i Galaga. Mangler bare å treffe alle fiender i en bonus runde.

Legg igjen kommentar