arcadeSegaTilbakeblikk

Tilbakeblikk… Out Run

Jeg har alltid vært glad i bilspill og en av mine favoritter må absolutt være Out Run fra Sega som kom i arkadehallene i Japan 4. september 1986.

Out Run
Her spiller jeg Out Run på Teknisk Museum i 2016.

Det er flere ting jeg husker god med Out Run, men noe som sitter godt i hukommelsen, er musikken. Den er rett og slett legendarisk. Det som er veldig kult med Out Run, er at du faktisk kan velge hvilken musikk du vil høre. Det gjøres med en radio før spillet begynner. Det er tre musikk stykker man kan velge mellom; Magical Sound Shower, Splash Wave og Passing Breeze. Legendariske alle tre, men favorittene har nok alltid vært Magical Sound Shower og Splash Wave, med første nevnte som storfavoritt. Låtene fungerer veldig godt som en slags boost i spillinga. De er bygget opp slik at du føler spenningen stige utover i den første banen og det nærmest bare passer perfekt når du kommer til svingene i bane to. Det er i alle fall sånn jeg opplever det. Magical Sound Shower og Splash Wave er litt mer up tempo, mens Passing Breeze er en noe roligere melodi. Man må heller ikke glemme Last Wave som er melodien som spilles når Game Over kommer og man skal skrive inn sine initialer.

Grafikken i Out Run er også veldig god. De grafiske elemenentene langs veien er både store og detaljerte. Det er nærmest synd at man kjører så fort forbi. Også de andre bilene du passerer på veien er flotte og detaljerte. Skallerings teknikken som brukes i Out Run kalles Super-Scaler og blei første gang brukt i Hang-On som kom året før. De forskjellige etappene er grafisk varierte med sine særegenheter.

Out Run starter langs palmekysten. Etter at første tappe er unnagjort, kan du velge om du vil kjøre til høyre eller venstre. Og slik fortsetter du til du kommer i mål, på en av de 15 rutene som er mulig. Det er ganske varierte og fine etapper man kjører.

Out Run

Det er ikke arkade versjonen av Out Run jeg har spilt mest, selv om jeg har spilt den en del også. Det må nok være Out Run på Sega Master System som liksom er min versjon. Det er denne utgaven jeg har spilt mest.

Out Run gjorde det godt i arkadehallen og spillet dukket naturlig nok opp på en rekke formater på 80-tallet. Som nevnt kom Out Run på Master System og også storebror Mega Drive. Amiga, Commodre 64 og ZX Spectrum var blant hjemmemaskinene som fikk sin versjon. Out Run dukkett opp på Sega Ages volume 1 på Sega Saturn og skal visst være en nær perfek port av arkadespillett. I nyere tid har Out Run dukke opp på Nintendo 3DS i 3D Out Run som er en 3D versjon av arkadespillet. Arkadeversjonen har også blitt gitt ut på Nintendo Switch.

Populariteten til Out Run gjorde at det kom en rekke oppfølgere i arkadehallen. Turbo Out Run kom i 1989, OutRunners i 1992 og Out Run 2 i 2003. Disse arkadespillene kom også i hjemmeversjonene på forskjellige konsoller. Det kom også noen Out Run spill som kun blei sluppet på hjemmemarkedet. Out Run 3-D kom på Sega Master System og var et av åtte spill som støttet Sega 3-D Glasses (SegaScope 3-D Glasses). Det er nok mange som også husker Out Run Europe som kom i 1991.

Out Run er et spill som nærmest har vært med meg hele tiden i min TV-spillkarriere i godt over 30 år. Det er spill jeg med gjevne mellomrom spiller og da fortrinsvis på Sega Master System, siden det er denne versjonen jeg har vokst opp med. Heldigvis var Out Run i sin tid så populær, at det dukket opp på en rekke formater og det er gøy å prøve disse. Spillet i seg selv er gøy, men det er også veldig fint å bare kunne lytte til musikk.

Out Run arkade versjonen på Nintendo Switch.

En morsomhet fra starteren når du bare lar bilen står.

Legg igjen kommentar