artikkelmesser/utstillinger

Game On 2.0 på Teknisk museum

gameon2_teknisk-museum_00_f

Det er vel nesten et par år siden jeg hørte at utstillingen Game On 2.0 skulle komme til Teknisk museum i Oslo. Og jeg har gledet meg like lenge.

Med over 100 spill man kan prøve, er det nok å henge fingrene i. Jeg var der på lørdagen i åpningshelga, og selv med mange folk, var det svært lite venting for å kunne prøve de ulike spillene. God sirkulasjon.

Det er veldig lenge siden jeg har spilt arkademaskiner. Så det var gøy å kunne prøve både Pac-Man, OutRun, Star Wars, Donkey Kong og Galaga.

Jeg så for første gang den japanske utgaven av Sega Master System.  Maskinen blei lansert som Sega Mark III i Japan i 1985, men fikk navnet Master System da den kom til Vesten. i ’87 kom den ut i redesignet utgave i Japan og liknet dermed slik konsollen så ut hos oss. Unntaket er hvor man setter inn spillkassetten. Den åpningen er mindre, siden spillene til Mark III har en annen formfaktor enn Master System. Dessuten har den japanske utgaven en egen jack til 3D brillene og man slipper dermed den vanlige adapteren.

Veldig gøy å se skisser til Tomb Raider og animasjons celler til Dragon’s Lair. Og ikke minst originale konsept tegninger av Shigeru Miyamoto til Donkey Kong.

Det er mulig å få se konsoller du kanskje aldri har hørt om en gang. Som Nintendos Color TV-Game 15 eller Dina, en Colecovision-klone. Eller hva med Wonder Mega, konsollen som er Sega Mega Drive og Sega CD i en. Var morsomt å se PC Engine koblet sammen med CD-ROM². Det har jeg ikke sett før.

Det var en egne montere med håndholdte konsoller. De inneholdt alt fra ulike Game&Watch-spill, kloner og etterlikninger av disse, Pokemon mini, Game Gear, Atari Lynx, PC Engine GT til Tamagotchi.

Det var også et bord hvor man kunne teste noen forskjellige varianter av LCD-spill. Jeg prøvde meg på Puck Monster som var en Pac-Man klone og Caveman. Sistenevnte spill likte jeg veldig godt.

Jeg må si at dette var et svært vellykket besøk på Teknisk museum. Det er mer enn nok å se på og man rekker kanskje ikke over alt på et besøk. Jeg konsentrerte meg denne gangen om de gamle konsollene fra 70-tallet og fram mot midten av 90-tallet. Men utstillingen viser også fram moderne konsoller.

Jeg kommer garantert tilbake! Utstillingen Game On 2.0 åpnet 10. mars og varer helt til 29. januar 2017. Du har med andre ord god tid til å besøke utstillingen mange ganger.

Foto: © 2016 – Frank Eivind Rundholt

Game On 2.0 - Teknisk museum
MSX var en standard for datamaskiner som blei lansert i Japan i 1983. Det var dermed flere produsenter av denne maskinen. MSX gikk igjennom flere ulike varianter og MSX2+ som er avbildet her, kom i 1988.
Game On 2.0 - Teknisk museum
Før Nintendo kom med Famicom/NES som hadde utskiftbare spill i 1983, hadde de en rekke konsoller som inneholdt mange spill. Color TV-Game 15 kom ut i 1977.
Game On 2.0 - Teknisk museum
Caveman fra 1982 var et spill som fascinerte meg. Dette synes jeg var morsomt.
gameon2_teknisk-museum_20
Pac-Man var stor på begynnelsen av 80-tallet. Så det var ikke rart at det dukket opp etterlikninger, som her i form av Puck Monster fra 1984.
Game On 2.0 - Teknisk museum
Wonder Mega kom ut i 1992 i Japan og er en maskin lagd av JVC som inneholder både Mega Drive og Mega CD i.
Game On 2.0 - Teknisk museum
Atari 400 kom ut i 1979 og variasjoner av Ataris 8-bits hjemme datamaskin var faktisk i produksjon fram til 1992.
Game On 2.0 - Teknisk museum
Dina er taiwansk klone som kan spille både Colecovision og Sega SG-1000-spill
Game On 2.0 - Teknisk museum
Donkey Kong fra 1981 er en Nintendo-klassikker og lagd av Shigeru Miyamoto.
Game On 2.0 - Teknisk museum
Sega har også en god gammel klassikker, OutRun fra 1986.
Game On 2.0 - Teknisk museum
En original animasjonscelle fra Dragon’s Lair (1983), spillet som så ut som en tegnefilm.
Game On 2.0 - Teknisk museum
Konsept tegninger til Tomb Raider.
Game On 2.0 - Teknisk museum
Originale konsept tegninger til Donkey Kong av Shigeru Miyamoto.
Game On 2.0 - Teknisk museum
Den japanske redesignet av Mark III, Master System. Til forskjell fra den vestlige Master System, har den japanske en egen jack til 3D-brillene. Spillkassettporten tar kun Mark III spill og ikke vestlige Master System spill til tross for samme navn. Litt forvirrende men.
Game On 2.0 - Teknisk museum
Hori lagde en egen kontroller til Super Nintendo for bruk sammen med Super Game Boy. Denne kontrolleren blei kun sluppet i Japan.
Game On 2.0 - Teknisk museum
Tetris (1989) spilt så en Super Game Boy (1994), en adapter som lot deg spille Game Boy-spill på Super Nintendo.
Game On 2.0 - Teknisk museum
Famicom 3D System var 3D-briller som passet til Famicom og kom i 1987. Kun sju spill blei laget i 3D. Brillene kom aldri til oss i Vest.
Game On 2.0 - Teknisk museum
PC Engine GT (også kjent som TurboExpress) kom i 1990 og er egentlig en portabel utgave av PC Engien (TurboGrafx-16) som kom tre år tidligere.
gameon2_teknisk-museum_21
PC Engine koblet sammen med en CD-ROM².
Game On 2.0 - Teknisk museum
Nintendo gjorde stor suksess på 80-tallet med sine Game&Watch-spill. Her ser du et par to-spillvarianter i form av Donkey Kong 3 (1984) og Donkey Kong Hockey (1984).
Game On 2.0 - Teknisk museum
Sega Game Gear ser man vanligvis i sort utgave. Men Sega lagde den også i andre farger, blant annet hvit.

3 thoughts on “Game On 2.0 på Teknisk museum

Legg igjen kommentar