artikkelmesser/utstillinger

Et besøk på Retrospelsmässan 2015

Retrospelsmässan 2015

Jeg hadde hørt om Retrospelsmässan tidligere, men i år var første gang jeg var der. Jeg visste det ville være en del folk der, så prøvde å komme så tidlig som mulig. Dørene åpnet 9.00, og da jeg kom dit ca. halv ti, var køen allerede veldig lang. Ca. 45 minutter tok det før jeg kom inn. I følge arrangørene var det rundt 3 700 personer (ny rekord) innom Retrospelsmässan 2015 16. mai i Göteborg.

Tiden går egentlig veldig fort på slike messer. Først tar jeg meg en runde for å se hva som er, så må jo en del ting prøves, se i boder og taes bilder av.

Jeg synes det er gøy å kunne prøve maskiner jeg tidligere bare har hørt om, men aldri fått testet selv. Kanskje til og med oppdage helt nye maskiner. Jeg er ikke sikker på hvor mange konsoller/maskiner man kunne teste, men SNES, Amiga 500, Commodore 64, MSX, NEO-GEO og Videopack G7000 var noe av det som kunne testet.

Jeg prøvde Neo Geo Pocket for første gang. En liten og nett håndkonsoll, ikke minst sammenliknet med Sega Game Gear og Atari Lynx som lå ved siden av.

Litt video fra Retrospelsmässan

Det var også en del montre med utstillinger av ulike kategorier. Blant annet en med svenskutviklede spill. Der hadde de Pinball Fantasies som er en av mine favoritter.

I en annen monter var det utstilt LCD-spill, men ikke Game & Watch. De befant seg et annet sted med håndholdte fra Nintendo.

Det var mer er enn nok av salgsboder. Spill i bøtter og spann. Jeg så ikke etter noe spesielt og det var heller ikke noe jeg måtte ha. Så jeg kjøpte ingen spill. Derimot kjøpte jeg hele fire bøker. NES-HW-SCN, NES-XX-SCN-1 og Slayer of the big grey box. Alle skrevet av Thomas Sunhede. Fikk bøkene signert også. Han sto sammen med Martin Lindell som har skrevet Historien om Sega og Jimmy Wilhelmsson som har skrevet Generation 64. Men de bøkene hadde jeg fra før. Det var også mulig å lese i manuset til den kommende boka Svenska videospel 1956-1996 av Martin Lindell og Thomas Sunhede. I tillegg kjøpte jeg dokumentaren Fyrkantiga Ögon (blu-ray) som tar for seg svensk retrokultur.

Det blei også gjennomført konkurranser i Saturn Bomberman, Super Mario Bros. og Asteroid. Alt vist på storskjerm slik at alle kunne få meg seg. Det var også speedruns av ulike spill, blant annet Zelda – Ocarina of Time. Det var artig å se på.

Det blei også vist fram noen indie-spill. Det jeg falt veldig for, var Alwa’s Awakenings. Et platformspill i NES-stil. Det så veldig bra ut. Også else.Heartbreak() og The Aquatic Adventure of the Last Human var mulig å prøve.

På et sted som dette, tror jeg alle har med seg sin 3DS. Det rant i alle fall inn med folk på konsollen. Det er også hyggelig med alle cosplayerne. Den kuleste, og søteste, var en gutt på rundt et år som var kledd ut som Mega Man.

Jeg pleier aldri å stoppe folk, men gjør et unntak på messer. Hilse på DAVE (David) og EKKen (Emilie) fra GammingGrannar.

Det var absolutt gøy å ha vært på Retrospelsmässan og jeg tar gjerne turen til Göteborg et annet år også. Arrangørene hadde nok tjent på å hatt messa fordelt på to dager, slik at de fikk spredd ut folkene som kom. For det var veldig mange folk. Jeg kom forholdsvis tidlig, men de som kom noe senere måtte stå to timer i kø. Så mitt tips er å komme tidlig (eller veldig seint) og å kjøpe bussbillett på forhånd (det kan nemlig ikke kjøpes på bussen).

Spela på!

Retrospelsmässan 2015
Det var nok spill å velge mellom, og man kunne fort bruke mye penger.
Retrospelsmässan 2015
Mange gode bøker å kjøpe. Hadde noen av dem fra før.
Retrospelsmässan 2015
Det var mulig å lese i manus på den kommende boka “Svenska videospel 1956-1996” av Martin Lindell og Thomas Sunhede.
Retrospelsmässan 2015
Super Mario Bros. konkurranse. Noen svært tette løp.
Retrospelsmässan 2015
Galaxy Twinvader, et slags Space Invaders.
Retrospelsmässan 2015
Speedrun av Zelda – Ocarina of Time.
Retrospelsmässan 2015
Jeg så min favoritt joystick, Tac-2.
Retrospelsmässan 2015
Et av tidenes beste spill – Super Mario World.
Retrospelsmässan 2015
Det NES-innspirerte spillet Alwa’s Awakening så veldig bra ut.
Retrospelsmässan 2015
Track & Field på MSX. Mange kjenner kanskje dette spillet fra NES.
Retrospelsmässan 2015
Det var også mulig å spille flipperspill.
Retrospelsmässan 2015
Ingen ting er som å spille på en monokrom skjerm. Bondwell model 18 er nok en “lett” bærbar maskin.
Retrospelsmässan 2015
Spillkassetten til NEO-GEO er enorme.
Retrospelsmässan 2015
Famicom Disk System
Retrospelsmässan 2015
The Great Giana Sister kom ut på C64, men blei trukket raskt fra markede fordi Nintendo mente det liknet for mye på Super Mario Bros. Det gjør at dette spillet er svært dyrt. Det ‘billigste’ jeg så på eBay, kostet 4000+.
Retrospelsmässan 2015
Noen av Nintendos håndholdte konsoller.
Retrospelsmässan 2015
Mange ulike varianter av LCD-spill.

Legg igjen kommentar