konsollMicrosoftTilbakeblikkXbox 360

Tilbakeblikk – Xbox 360 (2005)

Xbox 360 var den første konsollen jeg forhåndsbestilte. Det blei gjort på Ronnys i Risør. Jeg husker godt jeg var nede i byen etter jobb for å hente konsollen en snøtung desember dag i 2005. Der sto den og ventet på meg. Jeg hadde ikke forhåndsbestilt spill og det var tomt, da jeg kom for å hente maskinen. Så den første uka hadde jeg faktisk ingen diskbaserte spill.

Jeg fikk ingen spill med meg på lanseringsdagen, men heldigvis fulgte Hexic HD med på harddisken til Xbox 360. Dette spilte jeg en god del. Jeg lastet også ned det som var av spilldemoer. Et av dem var Need for Speed – Most Wanted. Dette spilte jeg veldig mye den første uka og likte det kjempe godt. Så etter en uke tok jeg igjen turen ned til Ronnys og kjøpte meg dette spillet.

Det var veldig gøy og enkelt å spille online den første tida med Xbox 360. Det var et par veldig naturlig forklaringer til det. Xbox 360 var den eneste konsollen på markedet med onlinefunksjon og antall spill var begrenset i starten. Så det betydde at de som spilte, gjerne gjorde det via nett.

Maskinvaren og OS

Xbox 360 blei lansert i USA 22. november 2005. Vi i Norge og Europa måtte vente noen uker fram til 2. desember. Da kom konsollen her til lands.

Jeg har alltid likt designet til Xbox 360; hvit, stilrent og flotte kurver. Da Xbox 360 kom i 2005, var det to ulike varianter å velge mellom. Den ene kom med en harddisk på 20 GB, den andre uten harddisk, men med minnekort på 64 MB. Jeg gikk for harddiskvarianten på 20GB og oppgraderte senere denne hardisken med en 120 GB variant.

Xbox 360 har en ganske god maskinvare. Den består av en Xenon prosessor med tre kjerner på 3.2 Ghz. Minnet er på 512 MB og deles med grafikkbrikka fra ATI. Som alltid er det morsomt å se utviklinga på spill fra de som kom ved lansering til de som kommer fem-seks år senere. Skulle grafisk sett nesten ikke tro at det var på samme maskin.

Den originale Xbox 360 hadde ikke HDMI-utgang, men en multiport som kunne gi deg alt fra 480i til 1080p, og en rekke oppløsninger i mellom. Det var composit som ga lavest oppløsning og var det jeg brukte på en helt vanlig 4:3 CRT TV. Dette fungerte veldig bra og ga meg gode spillopplevelser. Det var også også mulig å få ut 1080i via component kabler. Etter hvert gikk jeg til anskaffelse av en VGA-kabel til bruk på LCD-kjermen jeg brukte til PCen. Dette ga virkelig et boost i kvaliteten på bildet.

Harddisken sitter på venstre side. I front er det to slotter for minnekort. Det første som kom på markedet var på 64 MB og høyeste på 512. Ved senere redesign av konsollen forsvant disse porten og programvaren i Xbox 360 blei oppdatert til å støtte minnepinner. Her lå også en av grunnene til at Xbox Live Arcade spillene i starten hadde et tak på maks 50 MB slik at de skulle kunne lastes ned til minnekortet med bare 64 MB. Grensen for størrelse på XBLA-spillene har økt ved flere anledninger.

Operativ systemet på Xbox 360 var i starten det som går under Blades. Her bladde man seg mellom ulike ark som Marketplace, Xbox Live, Games, Media og System. Dette synes jeg fungerte veldig greit og er nok kanskje min favoritt blant de ulike versjonen av Dashboard. Men den fikk nok litt begrensninger etter som innholdet økte.

En av de største forandringe på OS til Xbox 360 kom i høsten 2008, den såkalte The New Xbox Experience (NXE). En ny stor oppdatering kom året etter. Da blei Facebook, Twitter og Zune Video Store (senere kalt Xbox Video) tilgjengelig på Xbox 360. I 2011 kom Metro som er gjeldende Dashboard for Xbox 360.

Slik så menyene ut på Xbox 360 i starten.

Red Ring of Dead

Om man var med fra starten med Xbox 360, er det vanskelig å ikke komme utenom RRoD – Red Ring of Death. Dette var et stort problem som oppstod med de første Xboxene. Overoppheting som gjorde at Xboxen frøys og ikke kunne brukes. Den måtte da sendes inn til reperasjon. Heldigvis innså Microsoft problemet og økte garantien til tre år (i USA var den bare på 90 dager).

Jeg var gjennom min del av RRoD. Sommeren 2006 var ikke bra. I begynnelsen av juni gikk Xboxen jeg kjøpte ved lanseringa i frys og kunne ikke brukes. Så var det fram og tilbake hele sommeren og helt i slutten av september fikk jeg tilbake min fjerde Xbox 360 (altså tre krasjer i løpet av noen sommermåneder). Men det var ikke helt over. For i desember 2008 døde Xboxen på nytt. Men siden den gang, har den vært i god vigør.

Kontrolleren og tilbehør

Jeg har alltid likt kontrolleren til Xbox 360. Den sitter veldig godt i hånda og det er lett å komme til alle knappene. Kontrolleren har to skulderknapper (hvor to er analoge), de vanlige A, B, X, Y, D-pad, to analoge kontrollere, en Start- og en Tilbake-knapp, samt Guide-knappen.

En av de første tingene jeg kjøpte til Xbox 360, var Chatpad. Dette er et lite tastatur som man setter på kontrolleren til Xbox 360. Den var veldig kjekk å ha. Det går mye raskere å skrive meldinger eller gjøre søk, i steden for å bruke skjermtastaturet.

Etter hvert kjøpte jeg meg også Xbox Live Vision Camera. Dette er et webkamera for Xbox 360 som kan brukes for å chatte eller i ulike spill, som f.eks. UNO som fulgte med kameraet, da jeg kjøpte det. Det kan også brukes til å ta profilbilde.

En periode satset Microsoft veldig på Kinect. Dette var en dings man koblet til konsollen som blei brukt til å spille spill og bla i myener med hendene. Kinect hadde et par kameraer som kunne måle hvor langt personer var fra enheten og registrere beveglese dine. Jeg kjøpte denne på tilbud en gang, men bruke den aldri noe særlig, siden leiligheten jeg bodde i på det tidspunktet var liten og upraktisk for Kinect.

Jeg var en stor tilhanger av HD DVD, da formatkrigen mot Blu-ray startet i 2006. En av fordelene som gledet meg og mange av tilhgengerne av dette formatet, var at HD DVD var regionfri. Det var vel i tidlig 2007 at jeg kjøpte HD DVD-spilleren til Xbox 360. Kvalitetsforskjellen fra DVD var enorm. Som alle vet, gikk HD DVD dukken i 2008, da Blu-ray blei HD-format vinneren. Dette ga filmer ned mot 5 kr stykket, så da måtte man jo hamstre.

Og til slutt

Jeg har vært veldig glad i Xbox 360 og har kost meg med mange spill gjennom konsollens nå 15 årige liv. Spilt bilspill som Burnout og ulike Need For Speed spill og spilt det som har kommet av Tomb Raider-spillene. I tillegg har det kommet mange gode Xbox Live Arcade spill, og i denne serien har det også kommet en rekke retrospill, spesielt fra Sega.

Noe som også er veldig fint, er at Xbox 360 er bakoverkompatibel med den originale Xboxen som kom i 2001. Ca. 460 originale Xbox spill kan spilles på Xbox 360. Microsoft har jobbet veldig hardt på bakoverkompatibilitet. 577 Xbox 360 spill kan spilles på Xbox One og dermed også nye Xbox Series X. Det betyr at Xbox 360 spill vil leve i lang tid framover.

Jeg spiller gjevnlig på min Xbox 360, og har i årenes løp kjøpt en del spill på billigsalg på Xbox Marketplace. Så jeg blir nok spillende på Xbox 360 i god tid framover.

Jeg kjøpte Xbox 360 med 20GB harddisk. Denne oppgraderte jeg senere til en på 120GB.
Xbox 360 hadde mulighet for bruk av minnekort fra 64 til 512 MB. Jeg hadde begge to.
Den originale Xbox 360 hadde ingen HDMI-utgang, men en multi AV-utgang som ga både kompositt, komponent og VGA-signaler.
Håndkontrolleren til Xbox 360 er veldig god.
Chatpad gjør det enkelt å skrive meldinger.
Baksiden på esken til Xbox 360.
Siden på boksen til Xbox 360.

Oppdatering: 2. desember 2020 – Hadde glemt å skrive landseringsdato for USA og Norge/Europa, så ar lagt til det.

One thought on “Tilbakeblikk – Xbox 360 (2005)

Legg igjen kommentar