konsollMicrosoftXbox (original)

Tilbakeblikk… Xbox (2001)

På 90-tallet var det i hovedsak tre konsollprodusenter som konkurrerte. Det var Nintendo og Sega som var gamle travere, og Sony hang seg på på midten av 90-tallet og gjorde det svært godt. Da vi passerte millenniet, hoppet Sega av som maskinvareprodusent, mens Microsoft var nykommer. De ha hadde på 80-tallet vært med og utvikle MSX i Japan, men var helt nye på konsollfronten, da Xbox kom 15. november 2001 i USA.

Xbox (2001)

Xbox er fakisk en konsoll jeg knapt har vært borti. Det er hovedsakelig på forskjellige messer jeg har spilt på den originale Xbox. Da Xbox kom til Norge i 2002, var jeg student med litt begrensede midler og jeg hadde allerede seg meg ut GameCube som min konsoll. Dessuten var Xbox veldig høyt priset, noen Microsoft fikk kraftik kritikk for. Det endte med at prisen gikk kraftig ned, fra €479 til €299 i Europa. De som hadde kjøpt Xbox til den originale prisen, fikk en ekstra kontroller og to spill som plaster på såret.

Maskinvare

Den originale Xboxen er relativt stor, men så er det en del som skal ha plass inni den også. Microsft brukte mye standard PC komponenter i Xbox, så de er dermed ikke spesialtilpasset. Det betyr blant annet at det er en standard DVD-ROM og en 8 eller 8 GB 3,5 tommers harddisk.

I denne konsollgenenerasjonen konkurrerte Xbox mot PlayStation 2 og GameCube, og maskinvaremessig var det Xbox den kraftigste. Xbox har en spesialtilpasset Pentium III prosessor på 733 Mz. Grafikkprosessoren blei utviklet sammen med Nvida og er i praksis en Geforce 3 GPU. Systemet og grafikkprosessoren deler de 64 MB RAM som er tilgjenglig på Xbox.

Xbox (2001)Xbox blir vel regna for å være en konsoll med standard grafikk, selv om den faktisk støtter opp til 1080i. Alle spillene kjører i 480i, mens de allerfleste støtter 480p, noe som gir et klarere bilde. I underkant av halvparten av Xbox-spillene støtter16:9 widescreen. En liten håndfull på 50 spill støtter 720p, mens under 10 støtter 1080i.

Xbox var den første konsollen med harddisk som standard og den blei brukt til å lagre spilletsfremgang på, samt nedlastbart innhold. Xbox hadde også støtte for minnekort som kunne settes i kontrolleren. Det var også mulig å rippe musikk-CDer til harddisken.

Konsollen hadde fire porter i fronten til kontroller, noe som gjorde det enkelt å spille mange med hverandre.

Bak maskinen var det en nettverkskontakt som gjorde at man kunne spille mot hverandre over internett. Året etter landseringa, introduserte Microsoft Xbox Live som lot deg spille mot andre over internett samt å kunne laste ned ting til Xbox.

Xbox støtter avspilling av DVD-filmer, men da måtte man gå til innkjøp av Xbox DVD Playback Kit. Det var ikke mulig å bruke håndkontrolleren til å styre DVD-avspilling slik PlayStation 2 gjør.

Kontrolleren av var relativt stor og fikk en del kritikk for dette. Japanerne fikk Controller S som var mye mindre. Denne var i starten eksklusiv for Japan, men blei senere tilgjengelig verden over.

Spillene

Når de gjelder spill til originale Xbox så er jeg egentlig ganske blank om man ser på konsollens levetid. Har riktig nok spilt litt i nyere tid.

Ved lanseringen i USA var hele 20 spill tilgjengelig. Så det skulle være nok å velge i for de som kjøpte seg konsollen. Et av lanseringspillene skulle vise seg å være en liten gullfugl for Microsoft og Bungie som lagde spillet, nemlig Halo: Combat Evolved. Spillet har fått en rekke oppfølgere gjennom årenes løp.

Et annet spill som også så dagens lys ved lanseringa, var Project Gotham Racing. Jeg har (ennå ikke) spilt dette på originale Xbox, men spilte mye PGR3 og PGR4 på Xbox 360. Kanskje på tide med en nytt spill i denne serien?

Det blei sluppet rett under 1000 titler på den originale Xboxen. Microsoft har vært flinke til at å la oss spille disse spillene på senere konsoller. Da Xbox 360 kom i 2005 var konsollen bakover kompatibel med originale Xbox via programvare emulasjon. Nye spill blei de to første årene lagt til gjevnlig og ved siste oppdatering var hele 461 originale Xbox spill spillbare på Xbox 360.

Xbox One kan også spille enkelte Xbox spill, men her er tallet bare 42.

Mens de originale Xbox spillene spilles i original oppløsning på Xbox 360, er oppløsningen fire ganger høyere på Xbox One og hele 16 ganger høyere på Xbox One S. Og det synes!

Det er faktisk veldig gøy at Microsoft har prioritert emulering av Xbox på sine nyere konsoller. Det har gjort at jeg har kunnet oppdage og spille spill jeg kanskje ikke hadde hatt mulighet til ellers.

Xbox (2001)
Venstre halvdel er spillet på Xbox 360, mens høyre side er på Xbox One.

Under er det et innslag fra NRK2 programmet Stereo fra 2002, dagen før lanseringen av Xbox i Norge.

Legg igjen kommentar