AmigaPublic DomainZX Spectrum

17-bit nr. 2710 og 2864 – Hva skjuler seg på diskettene?

Denne gangen ser jeg på to 17-bit disketter, nemlig disk nr. 2710 og 2864. Grunnen til det er at den første disken inneholder en Spectrum emulator og noen spill, mens den andre disken inneholder flere spill (se oversikt over spillene nederst i innlegget).

Disk nr. 2710 inneholder SpeccyEm v1.7 som kom i 1993. ZX Spectrum emulatoren finnes i fire forskjellige utgaver. En for 68000 Amigaer, for de fleste vil det si Amiga 500 og 600. I tillegg en spesial versjon som tar noen snarveier for å gjøre emuleringen raskere.

Det er også en versjon for 68010 prosessoren. Det var vel egentlig ingen Amigaer som kom med denne prosessoren, men den kunne kjøpes og byttes ut med den som satt i A500.

Så er det en versjon for 68020+. Det vil si Amiga 1200 og de større modellene.

I bruksanvisningen som følger med, står det at den på en Amiga 500 vil være to til åtte ganger tregere enn en ekte ZX Spectrum. Jeg kjørte noen tester med WinUAE som A500, og det var veldig tregt. Kan vel egentlig ikke kalle det spillbart i det hele tatt.

Jeg kjørte 68020-utgaven på en emulert Amiga 1200 og det funket ganske greit. Da gikk det faktisk an å spille ZX Spectrum spillene.

Jeg kan ikke huske hvordan opplevelsen av emulatoren var, da jeg prøvde den på 90-tallet på min Amiga 500. Men jeg husker at jeg syntes det var både kult å kunne kjøre ZX Spectrum og C64 på Amigaen. Om ikke hastigheten helt var der, så var kulhetsfaktoren stor at det faktisk gikk an.

Her er listen over spillene på diskettene.

17-bit nr. 2710:

 • 720 Degree
 • Alien 8
 • Atic Atac
 • Commando
 • Elite
 • Jetset Willy
 • Jetset Willy 2

17-bit nr. 2864:

 • Ground Attack
 • Hobitt
 • Hungry Horace
 • Jetset Willy
 • Knight Tyme
 • Lunar Hetman
 • Maziacs
 • Meteor Storm
 • Olympiamania
 • One Man and His Droid
 • Pinball
 • Penetrator
 • Piromania
 • Pulsar 7
 • Quazatron
 • Saboteur

Legg igjen kommentar