AmigaPublic Domain

17-bit nr. 2318 – Hva skjuler seg på disketten?

De fleste i dag kjenner trolig til tre filtyper for grafikk; JPEG, PNG og GIF. Men det var en tid, da utvalget av grafikkformater kunne virke enormt. Og forskjellige datamaskiner hadde gjerne sitt hoved format. For Amiga sin del var det IFF (Interchange File Format). Og det var vel i denne forbindelse at jeg kjøpte 17-bit nr. 2318 som inneholder programmet Grinder. Nå konverterte jeg vel aldri så mye med dette programmet, men kjekt å ha.

Når du starter Grinder, må du velge hvilket bildeformat på fila du skal konvertere. Kanskje litt tungvindt siden jeg husker at det fantes programmer som selv kunne kjenne igjen formatet på bildet man valgte.

Her dukker formater som PCX, TIFF og Targa blant annet. Kanskje verdt å merke seg at GIF er markert som GIF89a. I 1992, da programmet kom ut, hadde dette faktisk en praktisk betydning. Originalformat GIF87a kom i – du gjettet riktig – 1987. To år senere kom altså en forbedret utgave.

Når du har valgt bilde som skal konverters, kan du på høyre side i programmet velge format bildet skal konverteres til. De øverste valgene er ulige varianter, altså oppløsning og antall farger, av IFF formatet for Amiga. Mens resten er mer eller mindre eksotiske formater (sett med 2019- øyne).

Det er også mulig å gjøre svært enkel bildebehandling.

Grinder var i sin tid et av mange kjekke program å ha liggende. Etter Les meg-teksten som fulgte med, ville neste versjon av programmet også inneholde mulighet til å konvertere lydfiler. Om dette blei en realitet, vet jeg ikke.

Legg igjen kommentar