Game BoyNintendoTilbakeblikk

Tilbakeblikk… Game Boy (1989)

Game Boy var kanskje den konsollen jeg ønsket meg mest, da jeg var barn. Jeg husker reklamene i Donald-bladene og Game Boy så veldig fristende ut. Det blei aldri noen Game Boy den gang, men det gikk faktisk så langt at jeg lagde en utgave i papp i størrelse 1:1. Muligens litt nerdete…

Med Game Boy kombinerer Nintendo to av sine suksesser, nemlig Game & Watch og NES. Det var ingen ringere enn Gunpei Yokoi som står bak denne konsollen til Nintendo.

Game Boy (1989)

Game & Watch kom på begynnelsen av 80-tallet og flere av spillene tok for seg det som senere ble mange av Nintendo sine kjære figurer som Donkey Kong og Mario. Men hver Game & Watch var kun et spill. Det var også her D-pad ble introdusert for første gang. Med NES kunne man bytte spill og kombinasjonen her skulle vise seg å bli perfekt.

Størrelsen på Game Boy er akkurat passe stor. Den ligger veldig greit i hende mine og jeg har et greit grep på konsollen. Skjermen finner du på øverste halvdel av konsollen. På venstre side har har du D-paden og på høyre side har du A- og B-knappene. Midt mellom dem og litt ned, finner du Select- og Start-knappene. Alle disse knappene er litt skråstilt.

På bunnen av konsoll finner du en 3.5mm jack for lyd. Du kan styre kontrasten på skjermen med et hjul på venstre side. Her finner du også en inngang til AC-adapter eller ekstern batteripakke. Lyden justeres med et hjul på høyre side og du finner også en kontakt hvor du blant annet kan koble til en kabel slik at du kan spille mot en annen Game Boy.

På/av-knappen finner du på toppen av Game Boy og spillene settes inn i en port på baksiden.

Game Boy er 8-bits konsoll med en prosessor fra Sharp (LR35902) på 4.19 Mhz. Det er ikke allverden. Men det er betydelig raskere enn både NES og C64. Den har 8 Kb RAM og det samme for skjermen. Oppløsningen er bare 160 x 144, men som mange spill viser, kan det være mer enn nok. Skjermen er dot matrix som betyr at hvert punkt (pixel) ligger hver for seg med bitte små mellomrom mellom. Game Boy har en innebygd høyttaler som er i mono, men du får stereolyd om du kobler til ørepropper.

En ting som er sikkert, er at Game Boy ble en gedigen suksess for Nintendo med nesten 119 million solgte eksemplarer i følge Wikipedia (dette inkluderer ulike varianter av Game Boy i tillegg til Game Boy Color). Men hva var det som gjorde dette til en suksess? Kanskje ikke så lett å svare på, men spillene har alltid stor betydning. Selv om konkurrentene som Atari Lynx og Game Gear kanskje hadde bedre maskinvare og hadde fargeskjerm, så kom disse til kort. En av grunnene til dette var at de slukte batterier. Game Boy fikk til ca 15 timers spilling med fire AA batterier. Game Boy Pocket fikk til 10 timer med to AAA batterier. Mens Game Gear bare klarte 3-5 timer med 6 AA batterier. Lynx klarte 4-5 timer også det med 6 AA batterier.

En liten genistrek ble gjort, da noen fant ut at det var lurt å inkludere Tetris sammen med Game Boy. Dette kan du blant annet se mer om i filmen Tetris på Apple TV+. Spillet var ikke inkludert i Japan, men kom sammen med Game Boy både i USA og Europa. Det var et spill alle spilte.

Da Game Boy kom i april 1989 i Japan, var det fire spill ved lanseringen; Alleyway, Super Mario Land, Baseball og Yakuman. De tre første var lanserings titler i USA og Europa også i tillegg til Tetris. USA hadde også Tennis på sin lansering.

Det er også veldig gøy å se hvor god maskinvaren i Game Boy er og hvor godt utviklerne kan bruke den etter hvert som de blir bedre kjent med maskinvaren. Et godt eksempel er Super Mario Land som kom på lanseringen. Grafisk et veldig enkelt spill hvor alt stort sett består av tynne streker. Så har du Super Mario Land 2 hvor grafikken faktisk er like godt som i Super Mario World på SNES, dog med fire nyanser av grått.

Det kom ut ca 1000 spill til Game Boy. En av mine favoritter er The Legend of Zelda: Link’s Awakening som er et fantastisk flott eventyr. Jeg har ikke spilt Pokemon annet enn for å teste litt. Men denne spill serien generere garantert mye salg og gjorde nok at Game Boy holdt seg i live lenger enn om Pokemon ikke hadde kommet på markedet.

Det kom en rekke tilbehør til Game Boy i løpet av årene. En av de første tingene som kom, var linkkabel slik at du kunne koble to Game Boy sammen for å spille. Det var også en dings, Game Boy Four Player Adapter, som lot deg koble fire Game Boyer sammen. Du hadde Game Boy Camera som jeg synes er ganske kult. I tillegg til en Game Boy Priner. Det fantes til og med en Game Boy Pocket Sonar. Om jeg ikke husker feil, var det også mulig å koble Game Boy til et visst merke symaskin.

Jeg vil tippe at mitt første møte med Game Boy kom sommeren 1991, altså året etter at Nintendos håndholdte kom til Norge. Det var en i gata der jeg vokste opp som hadde Game Boy. Så vidt jeg husker gikk det i Super Mario Land, Tetris og Teenage Mutant Hero Turtles: Fall of the Foot Clan den sommeren. Det var utrolig gøy og spille, og litt vanskelig i det kraftig sollyset.

I de senere årene har det vært mulig å spille Game Boy spill på Virtual Console på Nintendo 3DS og nå senest med Nintendo Switch Online. Dette til glede for både gamle og nye spillere.

Tittel: Game Boy
Utvikler: Nintendo R&D1
Utgiver: Nintendo
Utgitt:  Japan – 21. april 1989. USA – 31. juli 1989. Europa – 28. september 1990
Game Boy (1989)
Game Boy (1989)

Game Boy (1989)

Game Boy (1989)

Game Boy (1989)

Game Boy (1989)

Game Boy (1989)

Legg igjen kommentar