anmeldelse-testGame BoyGame Boy ColorHyperkinMaster SystemMega Drive/GenesisNintendoRetron 5Sega

Test av Retron 5

Retron 5

Det var tidligere i år at jeg hørte om Retron 5 fra Hyperkin. Jeg var raskt ut med å forhåndsbestille på Amazon. Konsollen skulle egentlig kommet ut i 2013, men blei først lansert i USA i begynnelsen av juni etter flere utsettelser. Dato for europeisk lansering er fremdeles usikkert, men skal visst nok skje en gang i september 2014.

Det har ikke vært noen lett start for Hyperkin og krittikken har vært stor. Når multikonsollen først kom på markedet, dukket den opp i fysiske butikker før folk som hadde lagt inn forhåndsbestillinger for over et år siden fikk dem. Og hadde du bestilt den sorte utgaven, så er det ikke sikkert du har fått den ennå.

Om dere husker lanseringa av HBO Nordic, så kan dette minne om det samme.

Retron 5 koster $140. Med frakt og norsk moms/avgifter betalte jeg ca. 1 265 kroner fra Amazon.

Anmeldelsen er gjort med system software v0.2.2 og Retron 5 application v1.4 (build 1496).

Konsollen

Konsollen er forholdvis stor, men er overranskende lett. Jeg hadde forventet at den hadde veid noe mer.

På oversiden har den fire plasser til spill. En for Sega Mega Drive/Genesis, NES, Super NES/Super Famicom og Famicom. I fronten er det en åpning for Game Boy/Game Boy Color/Game Boy Advance. I tillegg kan Retron 5 spille Sega Master System spill, men da trengs det en Master System Converter. Du kan kun ha i et spill om gangen.

Åpningene er forholdsvis trange, så spillene sitter veldig godt i. Om man bruker makt for å få dem ut, føles det nesten som at man skal rive konsollen fra hverandre. Heldigvis slipper spillkassettene lett(ere) om man bare drar i den ene siden av dem.

På hver side av konsollen er det porter for å koble til kontrollere for NES, Mega Drive og SNES.

På baksiden finner du HDMI-utgang (720p), micro-USB for lading av kontrollen (som bruker micro-USB i begge ender) og en SD-kort plass som brukes til å oppdatere konsollen, lagre bilder og saves på. Retron 5 har også en internlagringskapasitet på 1.2 GB. Konsollen kommer med en multiadapter (fire ulike kontakter og klarer 100-240v). Konsollen er regionfri og kan spille spill fra Europa, USA og Japan (som er de tradisjonelle regionene).

Spillene blir dumpet til minnet i Retron 5, men spillkassetten må fremdeles stå i for å kunne spille spillet. Tiden dette tar varierer fra spill til spill, men går relativt raskt.

På-knappen må holdes inne i 5-10 sekunder før konsollen slår seg på. Det er ikke mulig å slå på konsollen med kontrolleren.

Kontrolleren

Retron 5

Kontrolleren som følger med Retron 5 er litt uvant  å bruke til å begynne med. Men du blir vant til det meste etter hvert. Etter min smak er det for mye rette linjer på kontrolleren. Skulle gjerne sett den hadde vært mer som Classic Controller til Nintendo Wii. Den liker jeg.

Det mest irriterende med kontrolleren er klikkelyden du får fra alle knapper når de trykkes ned. Dessuten liker jeg ikke styrespaken. Hadde vært mye bedre med en fireveis D-pad a la Nintendo NES. Litt mer tyngde hadde også gjort seg.

Så til det positive med kontrolleren. Den har nok av knapper. To skulderknapper, seks skyte/hoppe-knapper pluss Start og Select. Home-knappen tar deg til en In game-meny. I tillegg har den to små runde knapper plassert henholdvis øverst til venstre og høyre. På disse kan du legge ekstra funksjoner. Jeg bruker snapshot (lagring av minnet til emlatoren) og for å ta skjermbilder.

Knappene kan programmeres til slik du vil ha dem. Vil du hoppe med skulderknappene, så kan du det. Det er et standardoppsett for knappene til hver konsoll som Retron 5 støtter, men du kan selv opprette egne profiler til hver konsoll.

Om du ikke liker å spille med den medfølgende kontrolleren, så støtter Retron 5 kontrollere fra NES, SNES og Mega Drive. Det er to porter for hver av disse. Knappene kan mappes slik du vil individuelt for hver kontroller og kan brukes uahengig av hvilket spill konsollen emulerer. Så for spill som støtter flere spillere, er det bare å mikse kontrollere til du har nok.

Jeg måtte jo bare prøvde Zapper, lyspistolen til Nintendo NES. Men det var ingen overraskelse at det ikke var støtte for denne, siden denne teknologien blei lagd for tjukk-TV og ikke HD.

Jeg prøvde også musa til Super Nintendo som fulgte med Mario Paint. Denne virket fint. I tillegg dukket det opp en muspeker i menyen til Retron 5, slik at du faktisk kan bruke musa til å foreta valg med.

Kompatibilitet

Hyperkin går for 100% kompatibilitet for Retron 5. Det er en ganske høy målsetninger når maskin takler hele 10 ulike konsoller. Jeg har lest på Facebook-siden deres at kompatibiliteten er oppe i 97%. På de tre-fire ukene jeg har hatt Retron 5, har det kommet to oppdateringer. Så de ligger i alle fall ikke på latsiden når det gjelder å forbedre programvaren.

Spillene jeg har testet fungerer veldig fint. Jeg har testet totalt 88 spill fordelt på: NES (13), Famicom (3),  Super Nintendo/Famicom (12), Game Boy (11), Game Boy Color (5), Game Boy Advance (18), Mega Drive/Genesis (15) og Master System (16).

Jeg var litt spendt på hvordan Retron 5 ville takle spill med spesialbrikker som ofte har vært vanskelige å etterlikne. Jeg har prøvd et par spill på SNES med Super FX brikken, Starwing og Stunt Race FX, og disse har virket fint.

Sega lagde også en spesial chip, SVP (Sega Virtua Processor). Men den blei på grunn av den høye prisen kun brukt i et Mega Drive spill, nemlig Virtua Racing som kostet $100. Retron 5 har ingen problemer med å spille det.

De originale Game Boy-spillene blir vist i sort-hvitt. Om du vil ha dem i farger slik som når du spiller på en Game Boy Color, må du bruke spillene via en Super Game Boy (har ikke testet dette). Unntakene jeg har sett/testet er Pokemon Red og Blue. De er fargelagt.

Alle spillene jeg har testa så langt, har virket. Et par, men ikke uventende, unntak er det dog.  De to flashkassettene til Game Boy Advance. Disse virker ikke, siden det ikke støttes av Retron 5.

Jeg har et par uoffisielle spill  som dukker opp som ‘unknown’, men de spiller fint.

Retron 5 register ikke at et Game Boy Camera settes inn. Selv om man ikke kunne tatt bilder med den i konsollen, hadde det vært en svært grei måte å få overført Game Boy-bildene på en enkel måte. Jeg har sendt Hyperkin et ønske om support for kameraet.

Enkelte spille spill virket ikke ved første innsettelse og dukket opp som ‘unkown’. Men ved nytt forsøk, så gikk det stor sett greit. Hvis ikke så funket det etter en liten rens av kontakten på spillet. Det er tross alt snakk om 20-30 år gamle spill. Og elekronikken i Retron 5 er kanskje litt mer finfølende enn i de gamle konsollen.

Så har jeg Duck Hunt som lastes inn fint, men ikke kan spilles fordi Zapper ikke støttes.

Menyer

Retron 5

Hovedmenyen består av fire valg. Play lar deg, naturlig nok, starte spillet du har satt i.

Game menu gir deg tre nye valg. Med Cheats kan du bruke predefinerte juksekoder. Ikke alle spill støttes og det går dessverre ikke an å legge til egene Action Replay/Game Genie-koder. Copy save to Retron lar deg kopiere batteriminnet i spillkassetten til konsollen, mens Copy save to cart lar deg gjøre det motsatte. Dette har jeg bare testet på et par spill, og det fungerte greit.

Under Settings kan du forandre ting som filter, scanlines, aspect ratio, og refresh rate. Lydforbedringer, hvilken region konsollen skal etterlikne og ikke minst, muligheten til å konfigurere kontrollene slik du vil.

Når du spiller et spill og trykker meny-knappen på kontrolleren, vil In-game menu gi deg muligheter som å lagre/hente spill, forandre filter og ta skjermbilder. I denne menyen savner jeg muligheten til å bruke juksekoder. Da må man fram og tilbake noen ganger og det virker litt tungvindt.

Konklusjon og sluttord

Jeg er svært godt fornøyd med mitt Retron 5 kjøp. Den har så langt fungert veldig fint. Jeg har riktig nok opplevd at konsollen har hengt seg et par ganger, men det har jeg også opplevd med original konsollene.

Så hvorfor spille spillene på Retron 5 og ikke original konsollene? Det er veldig praktisk med en konsoll som erstatter 10. Plassbesparende i en liten leilighet. Det er også veldig greit å kunne kjøpe spill på eBay eller andre steder uten å tenke på om maskinen man har støtter f.eks. NTSC eller japanske spill. For det gjør Retron 5.

Det er mulig å lagre spillene underveis slik at man kan fortsette en annen gang. Enkelte spill støtter jo dette på original konsollen, men nå kan det gjøres med alle spill.

Og ja, en emulator på PC kan gjøre det samme som Retron 5, men da må man laste ned ROMS ulovlig fra nettet. Det er noe eget ved å putte et spill i konsollen.

For å få den ultimate autentiske opplevelse må jo spillene spilles på sin original konsoll, men Retron 5 er en god erstatter og vel verdt sinde 140 dollars.

Om det er noe du lurer på eller mener jeg har glemt å skrive om, så spørr gjerne og jeg skal svare så godt jeg kan i kommentarfallet.

This slideshow requires JavaScript.

4 thoughts on “Test av Retron 5

Legg igjen kommentar