anmeldelse-testGame BoyNintendo

Anmeldelse: Tetris (Game Boy, 1989)

Tetris er et av mine favoritt spill og et spill jeg har spilt mye. Det var et av lanseringspillene, da Game Boy kom i USA og Europa og spillet var også inkludert med konsollen. Det var kun i Japan spillet ikke var det.

Prinsippet i Tetris er veldig enkelt, du skal fjerne brikkene som faller fra toppen av skjermen. Det gjøres ved å lage en solid sammenhengdende horisontal linje i bunn. Da forsvinner rekken og du får poeng. Klarer du to rekker samtidig, får du naturlig nok mer poeng. Og fire rekker på samme tid kalles en Tetris.

Jeg har alltid innbilt meg at jeg er relativt god i Tetris. Men har aldri sammenliknet mine poengsummene med andre, så jeg vet jo ikke hvordan det er i den store sammenhengen.

Det som er sikkert, er at jeg liker Tetris veldig godt. Det er et veldig enkelt spill og sette seg inn i og man får fort mestringsfølelsen i starten etter at de første blokkene har falt på plass og de første rekkene forsvinner. Samtidig som man også raskt får utfordret seg etter som tempoet øker.

Det finnes sju forskjellige brikker som kun består av fire klosser i forskjellige former. De kan roteres både mot høyere og venstre får å få dem i riktig posisjon til å danne en rekke.

Tetris (Game Boy, 1989)

Du kan starte med med forskjellige vanskelighetsgrader, men jeg starter alltid på 0 og lar tempoet øke naturlig. Det er en veldig god følelse når du på de litt høyere nivåene får brikkene servert raskere og du bare intuitivt vet hvor de skal plasseres. Den flytsonen er fantastisk!

Men den kan fort brytes hvis du gjør en liten feil og plasserer brikken et hakk i feil retning i forhold til det du tenkte. Da blir det hull i rekkene og du må jobbe mer for å få vekk brikker som er over, slik at du etter hvert får tettet hullet og jobbe videre med det du egentlig holdt på med.

Musikken i spillet, jeg tenker da på den første du kan velge – A-Type, er legendarisk. En melodi man kan nynne og plystre til.

Jeg har hele tiden gått og tenkt at Tetris kom først på NES, men sannheten er at spillet kom nesten et halvår før på Game Boy. Historien til Game Boy og mannen bak spillet, Alexey Pajitnov, er ganske spennende og det kan du se og lære om i filmen Tetris på AppleTV+. Noen av action scene i filmen er kanskje litt overdrevet, men, men selve historien er veldig beskrivende på hva som skjedde i kulissene.

Første gang jeg spilte Tetris var på Game Boy til en i gata der jeg bodde. Jeg vil tippe det var sommeren etter lanseringen, altså i 1991. Det var veldig gøy! Et ti-år senere kjøpte jeg Game Boy Advance og fikk tak i Tetris. Så en sommer på begynnelsen av 2000-tallet spilte jeg MYE Tetris. Så mye at når jeg lukket øynene kunne jeg se blokkene falle, selv på dager da jeg ikke hadde spilt. Jeg kunne med andre ord spille Tetris i “blinde”.

Tetris er ikke et komplisert spill. Det er lett å sette seg inn i. Har du aldri spilt det, skjønner du fort hva du skal gjøre. Derfor passet det perfekt til Game Boy. Et spill det var greit å ha med seg på tur for å spille noen minutter eller rett og slett gli inn i flytsonen og bare blit ett med spillet.

Tittel: Tetris
Platform: Game Boy
Utvikler: Nintendo R&D1
Utgiver: Nintendo
Utgitt: Japan – 14. juni 1989. USA – 31. juli 1989. Europa – 28. september 1990
Sjanger: puslespill
Antall spillere: 1-2
Tetris (Game Boy, 1989)
Tetris (Game Boy, 1989)

Tetris (Game Boy, 1989)

Tetris (Game Boy, 1989)

Tetris (Game Boy, 1989)

Tetris (Game Boy, 1989)

Tetris (Game Boy, 1989)

Tetris (Game Boy, 1989)

Legg igjen kommentar