datamaskinTilbakeblikkZX Spectrum

Tilbakeblikk: ZX Spectrum

Det er nok mange som vil kjenne igjen navnet Clive Sinclair. Han står blant annet bak datamaskinen ZX Spectrum som kom ut 23. april 1982 og dermed fyller 40 år i 2022.

Storbritania var et arnested for en rekke hjemmedatamaskiner på 80-tallet. Det var blant annet BBC Micro, Oric og ikke minst ZX Spectrum. I tillegg fikk jo også Commodore 64 et godt fotfeste på de britiske øyene.

ZX Spectrum

Men ZX Spectrum var ikke den første maskinen i ZX-serien. ZX80 kom i 1980 og ZX81 året etter. Felles for dem alle, er at de bruker prosessoeren Zilorg Z80 og kjører på hele 3.5 Mhz. Til sammenlikning kjører C64 på kun 1 Mhz, men med en annen prosessor. Z80 er en ganske kjent CPU for mange og finne blant annet i Game Boy, Master System og Amstrad CPC.

ZX80 og ZX81 var maskiner som kun hadde svart-hvit grafikk. Spectrum-delen av navner viser til at ZX Spectrum nettopp har farger. Sett med dagens fargepaletter var nok utvalget heller skralt på ZX Spectrum. Der består fargepaletten av totalt 15 farger. Det vil sju farger i lys og mørk utgave pluss sort. Litt som half-brite mode (EHB) på Amiga, bare at den hadde flere farger.

Lemmings på ZX Spectrum.

Oppløsningen på 256×192 har en begrensing som mange kanskje ikke tenker over. Når det tegnes grafikk på skjermen skjer dette i 8×8 blokker. Hver slik blokk kan kun ha to farger. Og har for eksempel spillfiguren en annen farge enn bakgrunnen får man det som kalles colour clash, eller en farge sammenblanding.

Tittelskjermene på spill kan virke veldig fargerike og detaljerte. Men er du klar over denne svært begrensede faktoren, ser du tydelig hvor nøye bildet er bygd opp for at det skal bli bra. Noe som gjør det enda mer imponerende.

Lyd på ZX Spectrum er kanskje enda mer begrenset enn grafikken. Her får du pipe-lyd fra en høyttaler fra en høyttaler på selve maskinen. Og vi snakker da mono-lyd.

Et kjennemerke med første utgaven av ZX Spectrum er tastene som består av gummiknotter. Det var først i senere versjoner at ZX Spectrum fikk ordentlige taster. En annen ting man vil legge merke til, er at BASIC kommandoene er trykkt på maskinen. Så når man er i BASIC-modus vil en tast eller en tastekombinasjon tilsvare en BASIC-kommando.

ZX Spectrum
ZX Spectrum +2 (1986)

ZX Spectrum kom både i 16 og 48K RAM varianten, hvor sistnevne kanskje var den mest vanlig. Og spillene kom på kassetter. Etter hvert kom det flere modeller av ZX Spectrum med både mer minne, 128K RAM, og varianter med både innebygd kassettspiller eller diskettsatsjon.

I tillegg til forskjellige varianter av ZX Spectrum kom det også litt tilleggutstyr som kunne kobles til en port bak maskinen. Dette var blant annet serieport, joystick-porter, mer minne og ZX Microdrive.

Jeg hadde ikke ZX Spectrum selv og det er en maskin jeg ikke har brukt så veldig mye. Men jeg husker godt jeg leste om ZX Spectrum i forskjellige bøker jeg lånte på biblioteket på sent 80-tall, ofte i form av bøker om programmering. Hvis man følger nøye med i …men Olsenbanden var ikke død! (1984) vil man se at det spilles et par spill på ZX Spectrum. På 90-tallet prøvde jeg meg også på emulering av ZX Spectrum på Amiga.

ZX Spectrum er datamaskin som absolutt fortjener sin plass i datahistorien. I følge Wikipedia solgte ZX Spectrum i ca 5 million eksemplarer. Dette er betraktelig færre enn hovedkonkurenten Commodore 64, men det er klart at mange hadde et godt første møte med en hjemmedatamaskin ZX Spectrum.

One thought on “Tilbakeblikk: ZX Spectrum

Legg igjen kommentar