anmeldelse-testfilm/TVZX Spectrum

Anmeldelse: Memoirs of a Spectrum Addict (DVD, 2017)

Av og til kunne jeg ønske at jeg var noen år eldre på 80-tallet slik at jeg kunne opplevd hjemmedatamsakinrevolusjonen på en annen måte enn jeg gjorde. Jeg fikk først en datamskin på begynnelsen av 90-tallet, en Amiga 500.

ZX Spectrum er en av flere datamaskiner fra 80-tallet jeg har liten erfaring med. Jeg husker riktig nok at jeg lånte en bok på biblioteket på slutten av 80-tallet som omhandlet programmering av Spectrum. Så vidt jeg husker var den rikt illustrert og interessant å lese. Og det var nok det nærmeste jeg kom en ZX Spectrum på den tiden.

De siste årene har jeg støttet mange Kickstarter-kampanjer, både bøker og dokumentarer, som omhandler TV-spill og gamle datamaskiner. Dokumentaren Memoirs of a Spectrum Addict av Andy Remic en slik. Kampanjen gikk i 2015 og dokumentaren blei sluppet nå i sommer.

På 80-tallet florerte det av ulike datamaskiner og kanskje spesielt i Storbritania. Det kan ikke ha vært lett å velge ‘rett’ maskin. ZX Spectrum var en av de store vinnerne sammen med Commodore 64.

Dokumentaren tar for seg ulike elementer av ZX Spectrum og er delt delt inn i ulike kapitler som tar for seg forskjellige deler av ZX Spectrum. På norsk blir temaene Historien om ZX Spectrum, Minnene, Piratkopiering og Utvliking. Kapittelgrafikken er i ZX Spectrum-style, noe som er stilig.

Andy Remic har blant annet intervjuet designere av maskinen, programmerere, spillutviklere og spillpressefolk. Alt for å belyse ZX Spectrum. Siden jeg egentlig ikke kjenner så alt for godt til denne maskinen, var de fleste av navnene ukjente for meg. Men Jon Hare som har lagd mange gode Amiga-spill og The Oliver Twins som står bak blant annet Dizzy-spillene, var i alle fall kjent for meg.

Dokumentaren er på 2 timer, men det føles nesten ikke sånn. Noe som betyr at den er satt godt sammen og ikke minst interessant. Interjuvene kommer på rekke og rad og jeg lærte en god del nytt.

Jeg kan absolutt anbefale dokumentaren til deg som liker ZX Spectrum spesielt, men også for deg (slik som meg) som liker gamle datamaskiner generelt.

Memoirs of a Spectrum Addict kan du kjøpe både som nedlasting og på fysisk media på remicmedia.com/speccyaddict.

One thought on “Anmeldelse: Memoirs of a Spectrum Addict (DVD, 2017)

Legg igjen kommentar