Amigaanmeldelse-testMega Drive/GenesisNintendoNintendo SwitchSNES (Super Nintendo/Famicom)

Anmeldelse: Turrican Flashback (Nintendo Switch, 2021)

Turrican Flashback

Turrican Flashback er en samling på hele fire spill som er tilgjengelig på både Nintendo Switch og PS4 i fysisk og digital utgave. Det er digital versjonen på Nintendo Switch jeg har sett på her. Og anmelder eksemplaret (digital) er gitt av PR Hound.

Jeg husker jeg prøvde meg på Turrican på Amiga på begynnelsen av 90-tallet en gang, og tror også jeg prøvde på GameBoy. Jeg har alltid innbilt meg at dette i utgangspunktet var et Amiga-spill, men spillet blei faktisk først utviklet på Commodore 64 og deretter portet til en rekke formater på både konsoller og hjemmedatamaskiner.

Turrican 1 og 2 er Amiga utgaven fra hendholdsvis 1990 og 1991. Mega Turrican er fra 1993 (men gitt ut i 1994) på Mega Drive og Super Turrican (1993) på SNES.

Da jeg startet det første spillet, måtte jeg bare smile. Dette var Amiga musikk og bare fantastisk å høre på. Nostalgi! Jeg spilte mye Amiga på 90-tallet og den maskinen hadde jo en kjempe flott lydbrikke. Det kunne jeg høre her. Det er ingen ringere enn Chris Huelsbeck som blant annet har kjørt noen Kickstartere med musikk fra Turrican-spillene.

For de to Amiga-spillene har man mulighe for å justere litt på lyden. Amiga hadde som kjent fire kanalers stereolyd. Dette funket bra på mono TVer i sin tid. Men lyden kan bli litt hard når man nå hører de to kanalene på høyre og venstre øre hver for seg. I innstillingene har du funksjonen Paula (som var lydbrikka på Amiga) hvor du kan justere slik at høyre kanal glir litt over i venstre og motsatt. Du får da et noe bedre og mykere lydbilde.

Factor 5 har gjort noen moderniseringer med spillene. Det ene at knappebruken er forbedret. Dette gjelder spesielt på Amiga spillene Turrican og Turrican II. De fleste Amiga spill inkludert de nevnte, har gjerne bare en knapp som skal brukes fra alt til skyting, hopping osv. Ofte blei Opp-knappen brukt til hopp, mens den ene tilgjengelige knappen blei brukt til skyting. Nå er disse funksjonene fordelt på Y, B og A-knappene. Mega Drive og SNES hadde jo i utgangspunktet flere knapper på sine kontrollere.

En annen funksjon som en rekke gamle spill har som er blitt ny-utgitt på moderne konsoller, er muligheten til å spole tilbake noen sekunder. Dette kan komme godt med om man skulle være så uheldig å gjøre feil og dø. Det føler jeg skjer fort i disse spillene. Dessuten er det mulig å lagre framdriften, slik at man kan fortsette ved et senere tidspunkt.

Mange utviklere som gir ut eldgamle spill på nytt, legger ved muligheten til å legge på litt retro-effekter på bildet. Det gjelder også for alle de fire spillene her. I første omgang kan du velge mellom å ha bildet pixel perfect, 4:3 (som jo var slik de var på gamle-TVene) eller strukket (dekker hele skjermen). Du har dessuten mulighet til å endre alt av tykkelse på scanlines og avrunding av hjørner om du vil at det skal se ut slik du spilte spillene for rundt 30 år siden.

Turrican har nok hentet litt inspirasjon fra Metroid. Det er nemlig mulig å krølle seg sammen til en morph-ball. I tillegg til å kunne hoppe og skyte, kan Turrican legge miner. Men jeg savner litt muligheten til å skyte i andre reninger inn rett fram. Til tider kan føles det som at det kommer fryktelig mange fiender fra alle kanter.

Alt i alt får du en fin samlepakke i Turrican Flashback. Flott grafikk, nydelig musikk, men det var nok noe vanskeligere enn jeg husket. For egen del, så døde jeg veldig raskt. Ellers hadde det kanskje vært gøy om det hadde fulgt med en C64 versjon eller fra de andre utgivelsene.

Turrican (Amiga, 1990)

Det første som slo meg, var at brettene man spiller er ganske åpne. Du trenger ikke nødvendigvis gå en fastsatt vei for å komme i mål. Det var flere ganger jeg falt ned steder i den tro at jeg skulle dø. Men da kom jeg bare til en annen del av brettet. En mer åpen verden.

Grafikken er veldig bra og holder seg godt. Musikken er jo fantastisk.

Turrican Flashback - Turrican (Amiga, 1990)

Turrican II (Amiga, 1991)

I den andre utgaven av Turrican fortsetter de i samme gate, med store åpne brett. Grafikken virker også et hakk bedre. Men jeg synes det fremdeles er vanskelig. Fort gjort å dø.

Turrican Flashback - Turrican 2 (Amiga, 1991)

Mega Turrican (Mega Drive, 1994)

Det tredje Turrican spillet blei utviklet for Sega Mega Drive. Spillet har nå fått mer detaljerte bakgrunner. Grafikken er fremedeles veldig flott. Spillet er nå blitt mer linært.

Spillet blei også gitt ut på Amiga som Turrican 3: Payment Day. Det var faktisk denne versjonen som kom ut først fordi det ikke kom i stand en utgiver for Mega Drive før året etter.

Turrican Flashback - Mega Turrican (Mega Drive, 1994)

Super Turrican (SNES), 1993)

På Super Nintendo har Turrican den samme detaljerte grafikken. Her er det lagt inn litt rotasjoner av sprite som er typisk for SNES og som man ikke har sett i de andre ugavene av spillet. Det er mye å utforske og musikken er god. Dette spillet har faktisk Dolby Surround lyd.

Turrican Flashback - Super Turrican (SNES, 1993)

Turrican Flashback

Legg igjen kommentar