Amigaanmeldelse-testCommodore

Anmeldelse: Scala 500 (Commodore Amiga, 1991)

Min største kilde til programmer for min Amiga 500 på første halvdel av 90-tallet var faktisk ikke venner og piratkopier, men det engelske magasinet CU Amiga. Det var også her programmet Scala 500 dukket opp på coverdisk 74 i februar utgaven av CU Amiga i 1994.

Det morsome med Scala 500, er at det er norsk program. Scala 500 kom i 1991. Men det hele startet faktisk i 1987, Jon Bøhmer grunnla Digital Vision og lagde programmet InfoChannel som kom året etter. Dette var et program for informasjon brukt både av hoteller og kabel-TV. Jeg mener å huske at har sett det siste, men også bruk på kjøpesentre.

Scala 500 er en videotitler og slideshow lager. Programmet kan brukes til å lage titler og rulletekst for video. Det støtter også bruk av genlock. Dette var en ekstra maskinvare som du koblet på Amigaen og satt mellom video inn og ut. Det betyr at du kunne kjøre video inn – på 90-tallet betydde dette for eksempel et videokamera – på den ene siden, legge på tekst du ville ha med på videoen, og få det ut med både video og tekst/grafikk fra Amiga i den andre enden og ta dette opp på en VHS som et ferdig produkt.

Programmet er veldig enkelt og bruke. For å lage et ny side, klikker du på New. Her kan du så velge å åpne et bilde eller bare klikke OK for å få en tom side. Da kan du også velge oppløsning og antall farger, alt etter hva man trenger. Deretter er det bare å skrive inn hva man har behov for å formidle.

Når du setter inn et bilde, er det det som definerer fargepaletten. Det kan bety at du får en del farger som kanskje ikke egner seg så godt til skrift. Ofte er det jo sort og hvit man vil bruke til det. Du kan riktig nok forandre fargene i paletten, men det igjen kan få bildet til å se rart ut. Så er det spesielle farger man vil ha til tekst når det brukes bilde, så kan det være lurt å få de med når bildet klargjøres.

Teksten kan enkelt flyttes rundt på skjermen. Du kan få den til å skli inn fra sidene eller dukke opp i ulike mønstre. Du kan også bestemme hvor fort dette skal gå og hvor lang tid det skal gå mellom hver hendelse.

For hver siden som presenteres, kan du velge hvordan de skal dukke opp; glidende overganger, fra sidene osv. Du kan velge om hendelse skal skje etter en viss tid eller et museklikk.

Det hele her veldig lett å lære seg. Det er på en måte PowerPoint light. For 30 år siden var nok dette en genial måte å lage enkle, men flotte presentasjoner på. Om det så bare var for noe som skulle presenteres i for eksempel et foredrag eller om det skulle brukes i videosammenheng.

Scala 500 kjører helt fint på en vanlig Amiga 500 med 1 MB RAM.

Scala 500 mangler støtte for animasjon og lyd, men det kom i de senere versjonene fra Scala Multimedia MM100. Men for mitt vedkommende var dette et flott program som passet til mitt bruk, litt teksting på hjemmevideo.

Du kan velge et bakgrunnsbilde som definerer både fargepalett og oppløsning. Eller du kan starte med en blank side og selv bestemme oppløsning og antall farger.
Velg font, størrelse, farge og hvor teksten skal stå. Veldig enkelt og effektivt.
Du kan ha bilde som bakgrunn i presentasjonen din.
Du kan velge ulike overganger mellom sidene du lager. Finner du ut at du ville ha en annen rekkefølge, er det bare å flytte siden til ønsket plass.
Overgangene kan skje automatisk etter en gitt tid som du setter, eller det kan skje ved et museklikk.
Scala 500 fungerer veldig fint på en helt vanlig Amiga 500 med 1MB RAM.

One thought on “Anmeldelse: Scala 500 (Commodore Amiga, 1991)

Legg igjen kommentar