anmeldelse-testNintendoSNES (Super Nintendo/Famicom)

Anmeldelse: Super Mario All-Stars (SNES, 1993)

Jeg hadde verken NES eller Super Nintendo som barn, men fikk likevel spilt ganske mye Nintendo siden både andre i familien og bekjente hadde disse maskinene. Det ble selvsagt mye Super Mario Bros. på NES og Super Mario World på SNES, da de kom. Og gleden var ganske stor, da alle de første Mario-spillene på NES kom i nyoppusset utgave i form av Super Mario-All Stars i 1993. Endelig kunne vi spille disse klassiske spillene på nytt, bare med bedre grafikk og lyd.

Super Mario-All Stars inneholder alle de tre Super Mario Bros.-spillene samt det originale Super Mario Bros. 2 som kom ut i Japan (litt mer om det senere).

Selv om grafikken i originalspillene på NES ser flotte ut. Har det sine begrensinger i fargebruken med bare 25 farger på skjermen samtidig fra en palett på 56. Mens Super NES kunne vise 256 farger på skjermen fra en palett på 32 678. Det betyr i korte trekk at alt ble mer detaljert og fargerikt.

Maskinvaren på SNES var jo også noen hakk bedre, slik at Nintendo kunne legge på en del ekstra effekter. Dette sees tydelig i bakgrunnen hvor det finnes flere lag med skrålling som gir en ekstra dybde i spillene.

Musikken er den samme, men med et rikere lydbilde fordi lyden har bedre oppløsning. SNES har åtte kanaler i stereo og kan også legge på effekter som klang og ekko. Dette kan for eksempel høres når Mario beveger seg under bakkenivå.

Jeg husker at jeg synes det var artig at man så coveret til spillene i fullfarge når man skulle velge spill. Dessuten hadde man fire lagringsplasser per spill, noe som ikke hadde vært tilgjengelig før. Det gjorde det dermed enklere å avslutte et spill etter en stund spilling, for så å gjennoppta spillingen senere.

Super Mario Bros. (1985)

Dette er jo en klassiker av et spill som jeg spilte veldig mye som barn. Spillet ser veldig bra ut. Mens originalen grafikkmessig fokuserte på nivået Mario befinner seg på, er det mye fler detaljer i denne utgaven. Dette ser man spesielt i bakgrunnen med skyer og fjell når man befinner seg på bakkenivå og en mer dybde når man befinner seg under jorda eller inne slottene.

Et godt spill å ha på SNES.

Super Mario All-Stars (SNES, 1993)

Super Mario Bros. 2 (1988)

Dette er Mario-seriens sorte får. Som barn aksepterte jeg aldri at Super Mario Bros. 2 var et ekte Mario-spill siden det var så forskjellig fra det vi fikk servert i det første spillet. Her befinner Mario seg i en slags drømmeverden og vi får møte mange nye figurer vi aldri hadde sett før.

Det som var fint med dette spillet, var at man kunne velge å spille som Mario, Luigi, Toadstool eller Toad. Hver med sine egenskaper.

På den japanske utgaven av Super Mario All-Stars heter dette spillet Super Mario USA.

Super Mario All-Stars (SNES, 1993)

Super Mario Bros. 3 (1988)

Dette er nok höydaren i serien for min del. Det var et knakende godt spill i utgangspunktet på NES og har visuelt og lydmessig blitt bedre på SNES. Det ser rett og slett veldig flott ut.

Super Mario All-Stars (SNES, 1993)

Super Mario Bros.: The Lost Levels (1986)

Vesten fikk et helt annet Super Mario Bros. 2 spill enn det Japan fikk. Der fortsatte nemlig spillet i Mushroom Kingdom. Det var mange hakk vanskeligere enn det første spillet og en av grunnene til at vi her på berget fikk annen utgave basert på Doki Doki Panic.

Dette var første gang vi fikk spille det originale Super Mario Bros. 2 og vi skjønte jo kanskje litt tanken bak at vi fikk en annen versjon, men likevel… Dette spillet er absolutt flere hakk vanskeligere enn det første Mario-spillet. Heldigvis har Nintendo gjort spillet litt lettere. På Famicom var det vanskelig å skille dødssoppen og vanlig sopp. Det er gjort tydeligere i denne utgaven.

Super Mario All-Stars (SNES, 1993)

Og til slutt…

Det var fantastisk at man i 1993 kunne spille de gode gamle NES-spillene på nytt på i mange flere farger og samme standard som vi hadde spilt med i Super Mario World. Super Mario All-Stars var nok nesten et must for alle SNES eiere på 90-tallet. Det var fint å kunne spille 8-bits Mario klassikere på Nintendo sin 16-biter.

Når jeg nå skal spille disse spillene, så drar jeg nok oftere fram de originale 8-bits versjonene, enn den (den gang) nyoppusset 16-bits utgaven. Men for å ha sagt det, Super Mario-All Stars er absolutt fin å ha i samlingen min.

Tittel: Super Mario All-Stars (Super Mario Collection i Japan)
Platform: Super Nintendo
Utvikler: Nintendo EAD
Utgiver: Nintendo
Utgitt: Japan – 14. juli 1993, USA – 11. august 1993, Europa – 16. desember 1993
Sjanger: Platform
Antall spillere: 1 

Super Mario All-Stars (SNES, 1993)

Super Mario All-Stars (SNES, 1993)

Super Mario All-Stars (SNES, 1993)
Tittelskjermen på Super Mario All-Stars.
Super Mario All-Stars (SNES, 1993)
Menyen hvor man velger hvilket Mario-spill man vil spille.
Super Mario All-Stars (SNES, 1993)
Den japanske tittelskjermen til Super Mario Collection som spillet heter i Japan.
Super Mario All-Stars (SNES, 1993)
Tittelskjermen til det originale Super Mario Bros. 2, med undertittelen For Super Players (som jeg tror ble slengt på i SNES utgaven).
Super Mario All-Stars (SNES, 1993)
Vårt Super Mario Bros. 2 fikk tittelen Super Mario USA, da spillet kom ut i Japan.
Super Mario All-Stars (SNES, 1993)
Her har jeg satt sammen spillcoverene slik de er på Super Mario All-Stars. De europeiske spilleskene på toppen, mens de japanske er på den enederste raden.
Super Mario All-Stars (SNES, 1993)
Super Mario All-Stars på Wii i 2010 i forbindelse med Mario sitt 25 års jubileum. Super Mario All-Stars – 25th Anniversary Edition kom også med en musikk CD.

Legg igjen kommentar