anmeldelse-testNintendoSNES (Super Nintendo/Famicom)

Anmeldelse: Super Mario Kart (Super Nintendo, 1992)

En spillserie jeg liker veldig godt er Mario Kart, bilspillet med kjente og kjære karakterer fra Nintendo universet. Det første spillet er nå 30 år gammelt. Super Mario Kart kom på Super Nintendo i Japan 27. august. Jeg kan ikke huske at jeg spilte det noe særlig den gang, men har spilt mye siden.

Super Mario Kart kan både spilles i single- og multiplayer. For en spiller kan du delta i Mario Kart GP og Time Trail.

I Mario Kart GP har du hele 20 baner å spille på fordelt på fire forskjellige cuper, men kun tre av dem er tilgjengelig fra starten. Disse kan i utganspunktet spilles med to forskjellige hastigheter; 50cc og 100cc. Når du har vunnet de tre cupene i 100cc åpnes fjerde cup og vinner du denne, kan banene spilles med 150cc.

For å gå videre til neste bane i en cup, må du havne på topp fire. Blir du dårligere enn det, må du spille banen en gang til.

Cupene og banene som du kan spille i Super Mario Kart er:

Mushroom Cup

 • Mario Circuit 1
 • Donut Plains 1
 • Ghost Valley 1
 • Bowser Castle 1
 • Mario Circuit 2

Flower Cup

 • Choco Island 1
 • Ghost Valley 2
 • Donut Plains 2
 • Bowser Castle 2
 • Mario Circuit 3

Star Cup

 • Koopa Beach 1
 • Choco Island 2
 • Vanilla Lake 1
 • Bowser Castle 3
 • Mario Circuit 4

Special Cup

 • Donut Plains 3
 • Koopa Beach 2
 • Ghost Valley 3
 • Vanilla Lake 2
 • Rainbow Road

Banene er ganske varierte og dekke et vidt rekke av temaer fra strand via søle til snø. Og det er nok Super Mario Kart på SNES som har gjort at jeg ikke liker Rainbow Road. Dette er den eneste banen du kan falle ned fra. Med stor fart i svingene så kan det skje ofte. Jeg liker fremdeles ikke denne banen i nyere spill. “Traumet” fra barndomen sitter nok i fremdeles…

Skjermen er delt i to med deg som spiller på den øverste delen, mens det er et kart på den nederste som viser hele banen og hvor de forskjellige bilene befinner seg.

Time Trail lar deg spille hver bane enkeltvis, deg mot klokka.

Det finnes også tre forskjellige flerspillermodus. Den første er Mario Kart GP og er akkurat som når du spiller alene, bortsett fra at det nå er for to spillere. En på toppen av skjermen og en på bunnen.

I Match Racing spiller dere mot hverandre på en valgfri bane uten andre motstandere. Mens det i Battle Mode gjelder å passe på sine tre ballonger. Den som mister alle sine ballongene først, taper.

Grafisk er Super Mario Kart ganske bra. Som Mario-spill generelt, er det friske og sterke farger. Grafikken er detaljer og spillet bygger rundt Mode-7. Det betyr at banen egentlig er en bakgrunn som roteres rundt spilleren. Hindringer, gjerder, gjenstander og andre spillere er sprite som er plassert oppå dette. Det fungerer egentlig veldig bra. Men det betyr samtidig at banen er helt flat uten opp- eller nedoverbakker. Dette løses riktig nok med noen hopp er og der, og kanskje noe man egentlig ikke tenker så mye på.

Det er en ting jeg ikke liker så godt med Super Mario Kart, nemlig en del av fysikken. Når du treffer en ting i spillet, om det er gjerder eller rør, så er det bråstopp. Vanligvis ville farten senket seg gradvis, om en raskt, men her er det bare stopp. Det kan spesielt være irriterende med litt tyngre kjørere.

Du kan velge mellom åtte forskjellige kjørere; Mario, Luigi, Princess Peach, Yoshi, Bowser, Donkey Kong Jr., Koopa Troopa og Toad. Hver med sine egenskaper. Mario og Luigi er gjerne gode allroundere og greie karakterer å starte med om du ikke har spilt spillet før. Bowser er en god del tyngre og trenger litt tid for å komme opp i fart. Grei å bruke når du har spilt litt.

Litt rart å tenke på at Super Mario Kart allerede er 30 år. Synes ikke det er så lenge siden spillet kom på Super Nintendo. Dette er absolutt et spill verdt å prøve. Det er lett tilgjengelig finnes blant annet på SNES mini og Nintendo Switch Online. Så nå er det bare å velge en karakter, sette seg i gokarten og trykke inn gasspedalen!

Tittel: Super Mario Kart
Platform: Super Nintendo/Super Famicom
Utvikler: Nintendo EAD
Utgiver: Nintendo
Utgitt: Japan – 27. august 1997, USA – 1. september 1992, Europa – 21. januar 1993
Sjanger: bilspill
Antall spillere: 1-2

Super Mario Kart (SNES, 1992)

Super Mario Kart (SNES, 1992)

Super Mario Kart (SNES, 1992)

Super Mario Kart (SNES, 1992)

Super Mario Kart (SNES, 1992)

Super Mario Kart (SNES, 1992)

Super Mario Kart (SNES, 1992)

Super Mario Kart (SNES, 1992)
Coveret til den europeiske utgaven av Super Mario Kart.
Super Mario Kart (SNES, 1992)
Coveret på den japanske utgaven av Super Mario Kart på Super Famicom.

 

Legg igjen kommentar