AtariAtari 2600Tilbakeblikk

Tilbakeblikk… Atari 2600

Jeg har et vagt minne om at jeg spillte Atari 2600 første gang på begynnelsen av 80-tallet, sånn rundt 1982-83. Den gang var jeg 5-6 år.

Atari som er 50 år i år, 2022, slapp sin første konsoll i september 1977 som nå er hele 45 år. Atari slapp konsollen under navnet Atari Video Computer System, også kjent som Atari VCS. Det var først i 1982 at konsollen fikk navnet Atari 2600 som man gjerne kjenner den som.

Atari 2600 hadde en rekke forskjellige utseender, men mange vil nok huske den klassiske svarte med en trefinish og en knapperekke på toppen. En annen variant jeg husker, er Atari 2600 Junior. Denne var mindre og litt mer “moderne”, og kom i 1986.

Atari 2600

Maskinvaren er ganske interessant. Den har en 6507 prosessor som er en billigvariant av 6502 som ble brukt i blant annet Commodore 64 og NES på 80-tallet, en ganske vanlig prosessor. Den kjører på rett over 1 Mhz. 6507 hadde ganske begrenset med minneadresser, noe som gjorde at Atari 2600 hadde spillkassetter med maks 4 KB lagring. Denne ble etter hvert utvidet ved såkalt bank-switching. Så med andre ord, kunne ikke spillene være så veldig store.

Grafikken er også spesiell. Oppløsningen er på 160 x 192 for NTSC og 160 x 228 for PAL. Det spesielle er fakstisk fargepaletten. For NTSC er palletten på 128 farger. PAL har noe mindre med sine 104 farger, mens SECAM palletten kun består av 8 farger.

En annen begrensende faktor er at RAM i Atari 2600 er på beskjedne 128 bytes. Det er på ingen måte mye.

Lyden er heller ikke så mye å skryte av. Den er i mono og består av bare to kanaler, på 1-bit.

Til tross for denne ganske begrensede maskinvaren, solgte Atari 2600 rundt 30 millioner enheter.

Knapperekken øverst på konsollen gjør at du blant annet kan velge om bildet som Atari 2600 sender ut er i farger eller svart-hvitt, og du kan endre vanskelighetsgrad i spillenene.

Atari 2600 har to kontrollerporter som er 9-pins. Så og si standard på den tiden og finnes i både C64, Master System og Amiga blant annet. Den klassiske styrespaken man gjerne forbinder med Atari 2600 er en liten kvadratisk boks med en tynn styrepinne i midten med en rød skyte/hoppe-knapp øverst til venstre. Men det fantantes også en rekke andre varianter.

De første spillene til Atari 2600 var gjerne hjemmeutgaver av store arkadespill som både Space Invaders, Asteroids, Pac-Man og Donkey Kong. Spill som ofte solgte veldig godt. Pitfall er også et spill som gjerne trekkes fram som et av de bedre. Så er det jo vanskelig å ikke komme utenom E.T. som gjerne får skylden for videospillkrasjet i USA. Atari hadde stor tro på dette spillet, men det solgte ca 1/3 av de produserte spillkassettene. Nå var det kanskje ikke dette spillet ene og alene som var årsaken til krasjet, men det ble på en måte symbolet på problemet.

Det er nok mange i en viss alder som hadde sitt første møte med TV-spillverdenen på nettopp en Atari 2600 og enda fler som har fått prøvd seg senere. Det fine med Atari 2600 er at spillene fremdeles er veldig lett tilgjengelig i blant annet Atari Vault eller Atari Collection på Evercade. Til tross for en relativt enkel og begrenset maskinvare, hadde den mange flotte spill og kom på et tidspunkt som gjorde at dette må kalles en suksess.

 

Legg igjen kommentar