messer/utstillinger

Retromessa 2022 – en liten reportasje

Så var endelig Retromessa tilbake med full tyngde! På grunn av koronapandemien, var forrige Retrospillmesse (ja, den har faktisk skiftet navn siden sist) i 2019. Begynner å bli noen år siden.

Jeg hadde fått billett av min søster i bursdagsgave tidligere i år og vi var på messa både lørdag 20. og søndag 21. august. Begge dager så ut til å være godt besøkt med flest folk på lørdagen. Det er noe jeg har sett på tidligere messer. Med to dager har man en helt annen ro til å kunne gå rundt og se på salgsboder, konsoller og datamaskiner, og prøve seg på diverse spill og få med en og annen panel.

Jeg vil starte med å skryte veldig av årets messe. Plassering av salgsboder, utstilling og bord med konsoller og maskiner må ha vært optimalisert til de grader. For selv med mange folk til stede, var det greit å komme seg fram uten at det føltes strangt. Greit å stå og spille uten at man blei presset. Veldig bra. Så til gjengen bak messa, jeg vil ha det slik neste år også.

Et annet bra grep var at det var et bord med bare Master System, et med bare Commodore 64, N64 osv. Veldig smart! Det gjorde det oversiktelig og greit. Veldig artig med videoveggen med fem skjermer og Super Mario.

Fikk blant annet prøvd Sonic the Hedgehog på Commodore 64. Denne homebrew versjonen kom i fjor og må si at den imponerte. Fantastisk bra flyt og en grafikk som ikke minner om tradisjonell C64 grafikk. Prøvde meg også litt på Zelda-spillene til CDi, kanskje ikke de mest inspirerende spillene. Og jeg må alltid prøve meg på E.T til Atari 2600. I tillegg blei det en rekke andre spill.

Årets utstilling var også fin. Spesielt artig at de hadde en egen monter for maskinvare til bruk i piratkopiering. Og artig å se VHS kassetten til den japanske Super Mario tegnefilmen fra 1986. Denne hadde jeg aldri hørt om før i sommer.

Som så ofte før, inviterer Retromessa en god del forskjellige gjester. Mitt møte med David Doak fra Rare blei mye bedre enn det jeg hadde forestilt meg. Jeg hadde med meg Goldeneye 007 til N64 som jeg ville ha signert. Det fikk jeg. Så spurte jeg om jeg kunne ta et bilde av ham og det var greit. Men så trakk jeg fram GameBoy Camera og sa jeg ville bruke den. Da blei han veldig gira. Fikk tatt et bra bilde av han. Så spurte David Doak meg om han kunne ta en selfie med meg og legge dette på Twitter. Og det var helt greit for meg.

I tillegg til David Doak (GoldenEye 007), var også Kevin Bayliss (Battletoads), Paul Machacek (Banjo-Kazooie) og Chris Marlow (Conkers Bad Fur Day, Sea of Thieves) fra Rare der.

Så fikk jeg også hilst på Joe, Dan og Ravi fra The Retro Hour podcast som er min favoritt podcast. Veldig hyggelige folk! Det eneste panelet jeg var på i år, var med folka fra denne podcasten.

Jeg har ikke noe spesielt forhold til Duke Nukem, siden det er et spill jeg ikke har spilt. Er ikke helt min sjanger. Men veldig artig at de hadde Jon St. John på besøk som er stemmen i spillene.

De andre gjestene gjorde at folk flest hadde et panel og folk man kunne møte;  Cha Sandmæl (tegneserieskaper), Odin Helgheim (tegneserieskaper), Arevya (norsk streamer), Nikolai Lockertsen (Concept artist Sonic 2), Trond Teigen (stemmeskuespiller) og Spelledåsene (podcast).

Det var mange selgere på messe med forskjellig stæsj fra t-shorter, figurer, blader/magasiner, til kontrollere og ikke minst spill. De fleste hadde et rikt utvalg av spill til Nintendo konsollene, PlayStation og Xbox. Men det som overrasket positivt i år, var at veldig mange hadde spill til både Master System og Mega Drive. Det er ofte sjelden vare på de messene jeg har vært på. Så det var artig!

Jeg fikk kjøpt meg fem spill i år. Kunne sikkert kjøpt mye mer, men kan jo være greit å begrense seg litt. Det var Pokemon Channel til GameCube, Ariel – The Little Mermaid og The Aquatic Games til Mega Drive og Mario & Sonic at the Olympic Winter Games og Knerten gifter seg til Nintendo DS.

Retromessa 2022 var et veldig gledelig gjensyn etter et par år med koronapandemi. Masse folk som besøkte messa, gode gjester og opplegg og ikke minst organisering. Jeg er imponert over jobben de har lagt ned i messa. Dette var rett og slett utrolig bra!

Foto: © 2022 – Frank Eivind Rundholt

Retromessa 2022
Donkey Kong på Atari XE Game System
Retromessa 2022
Sonic the Hedgehog på Commodore 64
Retromessa 2022
VHS-utgaven av Super Mario tegnefilmen The Great Mission to Rescue Princess Peach som kom i 1986 og kun i Japan.
Retromessa 2022
Flott Retromessa grafitti
Aldri feil med litt Duck Hunt
Fem skjermer med Super Mario.
Burnout Revenge på Xbox
Retromessa 2022
Mulighet for å kopiere Famicom spill
Retromessa 2022
Kopieringsenhet for Mega Drive
Retromessa 2022
En annen Famicom kopieringsvariant
Retromessa 2022
Retromessa 2022
Retromessa 2022
Kopiere N64 til CD-ROM
Retromessa 2022
Super Wild Card til Super Famicom
Retromessa 2022
Tastatur og Basic til Famicom
Retromessa 2022
Diskettstasjon til Famicom
Retromessa 2022
Jeg dokumentarer at min søster dokumenterer Retromessa
Retromessa 2022
Rare-panelet
Retromessa 2022
CD-ROM til Amiga 500

Retromessa 2022

Retromessa 2022

Retromessa 2022
Commodore 64
Retromessa 2022
Satellaview
Retromessa 2022
64DD til N64

Retromessa 2022

Retromessa 2022

Retromessa 2022
Wolfenstein 3D på Atari Jaguar
Retromessa 2022
The Retro Hour podcast-gjengen; Joe, undertegnede, Ravi og Dan
Retromessa 2022
Zelda: The Wand of Gamelon på CDi
Retromessa 2022
Link: The Faces of Evil på CDi

Retromessa 2022

Retromessa 2022

Retromessa 2022

Retromessa 2022
Game & Watch
Retromessa 2022
Turbo OutRun på den bærbare Commodore SX-64

Retromessa 2022

Retromessa 2022

Retromessa 2022

Retromessa 2022
The Retro Hour podcast panelet
Retromessa 2022
Jon St. John er stemmen til Duke Nukem

2 thoughts on “Retromessa 2022 – en liten reportasje

Legg igjen kommentar