messer/utstillinger

Retrospillmessen 2019 – En liten reportasje fra Sandefjord

Hvorfor drar jeg egentlig til den samme messa år etter år? Svaret er ganske enkelt fordi det er gøy. Og man treffer ofte igjen de samme folka. Dette er min femte Retrospillmesse siden 2014. Så vidt jeg vet, var vel dette den sjette i rekken. Retrospillmessen 2019 foregikk i Runarhallen i Sandefjord 22. og 23. juni.

Jeg var tilstede begge dagen. Da kommer man greit over det man vil få med seg, og ikke minst ha mulighet til å gå på noen av de mange panelene som blir arrangert i løpet av de to dagene. Årets messe var godt besøkt, mye folk begge dagen. Men lørdagen er nok hoveddagen for de fleste, for på søndagen var det betraktelig lettere å bevege seg og ikke minst veldig lett å se på standene som selger spill uten å måtte presse seg fram.

Også i år har Retrospillmessen trommet sammen noen flotte gjester. Dette er et genialt trekk, som ofte er en av grunnene til at man hvert år kommer tilbake. For min del var høydepunktet å møte gutta fra The Retro Hour podcast, Dan Wood og Ravi Abbott. Gøy å slå av en prat med dem. De startet podkasten sin i begynnelsen av 2016. Jeg begynte å høre på dem, da jeg dro til Retrospillmessen det året.

I tillegg var det et helt kobbel av folk fra Rare i tillegg til blant andre Slopes Game Room, Commonwealth Realm og Øysteins blyant. Messa var også en del av Neo Geo World Tour-turneringen som foregikk på lørdagen, mens det søndagen var kvalifisering til Classic Tetris World Championship.

Det morsomste på messa, er kanskje å kunne prøvespille på alle de ulike konsollene som har vært opp igjennom tidene. Du har alt fra Atari 2600 til den litt mer moderne originale Xboxen. Men det er jo ekstra gøy å kunne spille på maskiner man ikke har tilgang til vanlig. Sånn som Neo Geo CD, 3DO og CDi.

På messa hadde også et eget området med gamle datamaskiner. Der kunne man teste spill på de mest kjente maskinene som Commodore 64 og Amiga 500. Men det var også satt fram mindre kjente maskiner som Dragon 32 og Enterprise One Two Eight.

Tidligere år har de hatt et eget område med montre med utstilling av spill og maskiner. I år var disse plassert rundt på de forskjellige standen hvor de “hørte” hjemme. Og det var jo forsåvidt en fin måte å gjøre det på.

I år fikk jeg med meg en god del paneler. På lørdagen overvar jeg panelet med Chris Marlow og Shawn Pile (fra Rare) som lagde spillet Conkers Bad Fur Day. Denne blei ledet av The Retro Hour podcast. Veldig interessant og underholdende. Søndagen var det igjen tid for Retro Hour-gutta å lede panelet om hvordan det var å jobbe på Rare. Jeg var også på livepodkasten til Nerdelandslaget med Stian Blipp og Andreas Hedermann. Det var veldig gøy! Denne podkasten har jeg nettopp begynt å høre på. Kan anbefales. Fikk også med meg panelet med Qvisten Animasjon. Det var interessant.

Jeg hadde det kjempe gøy og koste meg veldig på Retrospillmessen 2019. Men etter å ha vært her i mange år nå, så er det kanskje et par ting jeg savner litt. Det ene er PC. Hadde vært flott med en rekke gode gamle 286 og 386 maskiner med ikoniske spill fra 1980- og 90-tallet. Det hadde vært gull! I tillegg hadde det vært veldig morsomt med arkademaskiner.

Når det er sagt, så gjør gjengen bak Retrospillmessen en fantastisk jobb. Dette er ei veldig flott messe og i tillegg til alt av spillmaskiner og er det eget område for barn med barneaktiviteter. Det gjør at hele familien kan kose seg på messa. De er også veldig flinke til å få tak i gjester som gjør det interessant å komme tilbake år etter år. De ulike panelene er også en berikelse som gjør at man kan få bakgrunnshistorier til spill og lære et og annet nytt.

Så tusen takk for nok en flott messe!

Superfrog på en Amiga 1200. Dette spillet liker jeg veldig godt.
Sega Mega Drive 2 med Mega-CD 2.
Sega Master System er kanskje min favoritt konsoll. Dette var den første konsollen jeg kjøpte sammen med min søster i 1990.
Commodore PET kom i en rekke ulike varianter. Denne er fra 2100 serien. Den første PET kom i 1977.
Enterprise 128 er vel kanskje en maskin som er ukjent for mange (meg inkludert inntil seg så den på Retrospillmessa for noen år siden). Denne maskinen kom i 1984.
På Sega Saturn som var satt fram, var det mulig å spille Sega Ralley 1995.
Streetfighter er en slager, men jeg har aldri behersket komboer for gode slag og spark. Jeg bare trykker og håper på det beste.
Diddy Kong Racing på Nintendo 64.
Ideen og intensjonen bakom 3DO var nok veldig god, men denne konsollen slo nok aldri igjennom blant det brede lag av spillere grunnet en veldig høy pris.
Den originale Xboxen og Microsoft sitt inntog på konsollmarkedet.
Playstation forandret for alltid konsollmarkedet. Det var tidligere dominert av Nintendo og Sega, men Sony kom inn og blei en svært dominerende aktør fra midten av 90-tallet.
Asterix og Obelix på Sega Master System. Grafikken er veldig god på dette spillet og viser klart hva Sega sin 8-bits maskin er kapabel til.
Vic 20 fra Commodore.
MTX512 vel også en maskin som så mange ikke har hørt om.
Sharp MZ-700 kom ut i 1983.
Neo Geo Pocket er SNK sin håndholte maskin. Den klarte aldri å nå opp til Nintendo sin Game Boy.
Kanskje et av tidenes beste spill: Super Mario Bros 3.
Atari 800 XL
Neo Geo CD var på mange måter arkademaskinen for hjemmet.
Dragon 32
En rekke ulike Tetris-utgaver.
Jeg prøvde også å dokumentere Retrospillmessen med Game Boy Cameraet mitt.
CDi 450 fra Philips.
Turbografx (US) også kjent som PC-Engine (Japan). En maskin som aldri fikk noen særlig utbredelse i Europa. Denne maskinen kommer i miniutgave til høsten.
Banjo-Kazooie er et av mange gode Rare spill.
Jeg var ikke klar over at Intellivision hadde snakkemodul. Intellivoice – Voice synthesis module – kom til kom ut i 1983, men blei aldri noen suksess. Kun fem spill støtter denne modulen.
Noen av de mange datamaskinene som var stilt ut og kunne prøves.
Jeg var ikke klar over at Amiga også hadde 5.25″ disketter. Synes denne diskettstasjonen var enorm, men blei gjort oppmerksom på Instagram at denne faktisk inneholder en PC som da kan kjøres i et Amiga-vindu på AmigaOS. Det er ganske kult.
Videopac Computer G7000
Jada… beviset på at jeg var på messa.
En av bodene man kunne kjøpe spill fra.
På barneområdet var det mulig å perlig litt retromotiver.
Atari 800 XL
ZX Spectrum
 
 
Commodore VIC 20
Commodore plus/4
Dan Wood og Ravi Abbot fra The Retro Hour podcast. Disse to ledet flere av panelene på Retrospillmessa.
Chris Marlow og Shawn Pile fra Rare som snakket om Conkers Bad Fur Day på lørdagen.
Søndagen var det klar for enda et panel med gjengen fra Rare; Chris Marlow, David Doak, Shawn Pile, Davis Wise og Kevin Bayliss.
Andreas Hedemann og Stian Blipp fra Nerdelandslaget hadde live-podkast. 
Qvisten Animasjon snakket om hvordan der er å lage animasjon.
Jeg kjøpte ikke så mange spill i år. Men det blei Lego Star Wars – The complete saga, Lego Indiana Jones – The original adventure, Lego Battles til Nintendo DS og Acme Animation Factory.

 

3 thoughts on “Retrospillmessen 2019 – En liten reportasje fra Sandefjord

Legg igjen kommentar