BandaiTilbakeblikkWonderSwan Color

Tilbakeblikk… WonderSwan Color (2000)

Det er ikke lett å skulle ta opp kampen mot Nintendo og Game Boy, noe blant annet Sega med sin Game Gear og Atari med Atari Lynx merket. Men det hindret ikke andre i å gjøre et forsøk.

Bandai er en stor leketøysprodusent i Japan, men på ingen måte ukjent i spillverdenen. De har blant annet lagd noen spill til Famicom og i 1996 ga de ut den ikke helt ukjente Tamagotchi.

Men å gå opp mot Nintendo er ikke lett. I mars 1999 lanserte de WonderSwan. Denne konsollen hadde svart-hvit skjerm og kom bare noen måneder etter Game Boy Color. Bandai fant ut at de ville oppgradere sin konsoll med fargeskjerm og denne kom da ut 9. desember 2000 og er nå 20 år gammel. Dessverre for Bandai kom Game Boy Advance ut bare noen måneder senere. Det hindret dem ikke å gi ut en redesign av konsollen i form av SwanCrystal i 2002. Men året etter ga de opp sitt WonderSwan prosjekt. Selv om det var planer om å lansere WonderSwan i Vesten, forble denne konsollen eksklusiv for Japan.

Mannen bak WonderSwan er ingen ringere enn Gunpei Yokoi som blant annet har konstruert Game Boy.

WonderSwan Color er hakket større enn originale WonderSwan. Mens skjermen på originalen er på 2.49 tommer, er Color på 2.9 tommer. Oppløsningen er 224 × 144, noe som er en del større enn Game Boy som er 160 x 144. Det betyr at skjermen på WonderSwan har et mer widescreen format. WonderSwan Color kan vise 241 farger på skjermen samtidig fra en palett på 4096.

Prosessoren er på ca. 3 Mhz og konsollen har et minne på 64 KB som er både arbeids- og videominne. WonderSwan Color er bakoverkompatibel med WonderSwan. Så alle de 103 svart-hvit spillene kan spilles på Color utgaven som selv har 86 spill i farger. Noen av disse kan også spilles på originalen i svart-hvit.

Noe som kanskje imponerer veldig, er at WonderSwan Color kun drives av ett AA-batteri som gir ca. 20 timers spilletid. Originalen kan spille opp mot 40 timer på ett batteri.

WonderSwan Color er passe stor og ligger greit i hånda, og veier rett under 100 gram. På venstre side av skjermen har du faktisk to D-pad. Den nederste benevnes med X1 til X4 (opp, høyre, ned, venstre). Den øverste er Y1 til Y4. Med knappene plassert slik, er det spill som kan spilles vertikalt. Under skjermen har du knappene Sound, Start og Power. Det er fire lydstyrker som kan velges mellom ved å trykke på lydknappen. På høyre side av skjermen har du A- og B-knappen.

På venstre side av konsollen finner du kontrast knapp for å endre skjermstyrken. På høyre side finner du en liten ekspansjonsport.

Med tanke på at WonderSwan Color aldri kom utenfor Japan, blir nok denne håndholdte konsollen fra Bandai bare en liten kurisositet. Timingen til Bandai var nok uheldig i forhold til at Nintendo lanserte nye versjoner av sin håndholdte rundt samme tid som WonderSwan kom. De hadde nok likevel ikke hatt mulighet til å hamle opp med giganten.

Styreknappene på venstre side av skjermen.
Enkelte spill benytter seg av det doble settet med D-pad for å spille vertikalt.
Min WonderSwan Color er Crystal Blue, så da kan man se elektronikken gjennom skallet til konsollen.
Ved å holde inne Start når man trykker på Power, får man opp en liten meny hvor man kan skrive inn personlige opplysninger som kan brukes i spill.

WonderSwan Color i all sin prakt.

Legg igjen kommentar