anmeldelse-testPC

Anmeldelse: Flåklypa Grand Prix (PC, 2000)

Det var spesielt to spill jeg spilte mye helt på begynnelsen av 2000-tallet. Det ene var The Sims og det andre var Flåklypa Grand Prix. Dette spillet blei lansert 1. desember 2000 og blei raskt en stor suksess. Første opplaget på 50 000 eksemplarer blei solgt unna på et par uker, og totalt blei det solgt 380 000 spill (inkludert jubileums- og gullutgave).

Flåklypa Grand Prix

Det er nok en del faktorer som gjør at dette spillet blei en så stor suksess som det gjorde. For det første er det jo et veldig kjent univers. Flåklypa sitter på mange måter godt i den norske folkehukommelsen. Veldig mange har et forhold til filmen Flåklypa Grand Prix som kom i 1975. Dessuten var det nok mange i foreldregenerasjonen ved millenniumsskifte som også hadde god kjennskap til Kjell Aukrust sin verden.

Et annet godt poeng etter min mening til spillets suksess, er at Flåklypa Grand Prix består av minispill. Dette gjør det enkelt for alle – både ung og gammel – å komme inn i spillet og det er store muligheter for å finne et par-tre minispill som blir store favoritter. Min far har aldri spilt så mye TV-spill, men dette var et spill som fenget ham veldig.

Du starter ved postkasssa til Reodor Felgen, og Solan Gundersen og Ludvig er stort sett med deg i alle scener. Vi får se baksiden av huset, forsiden, og ikke minst inne i huset. Her sitter Reodor ved bordet sitt og konstruerer nye oppfinnelser. Vi får også se bygda og teltet til Ben Redic Fy Fazan.

Det er mye å gjøre i Flåklypa Grand Prix. Når du er på de ulike scenene som jeg har nevnt, er det bare å trykke rundt på skjermen der hvor det virker logisk. Da kan det hende du får informasjon om tingen – muligens en av Reodors oppfinnelser – eller Ludvig eller Solan gjør noe sprøtt. Og ikke minst, du vil også finne alle minispillene ved å trykke rundt på denne måten.

Det første minispillet du antakeligvis spiller, er post sotering. Her kommer postsekkene på samlebåndet merket med ulike flagg. Det blir slengt ut brev som skal til de forskjellige landene. Så gjelder det å få riktig brev i riktig sekk. Dette er lett i begynnelsen med bare en sekk og brev til et par land. Men når antall sekker er oppe i tre-fire og brevene skal til fem-seks forskjellige land, så blir det raskt litt mer hektisk.

Reodor Felgen er jo egentlig sykkelrepratør og i et av minispillene fikser du nettop sykler. Ødelagte sykler dukker opp av gulvet. Så må man fjerne den eller de ødelagte delene og erstatte med ny som henger på veggen eller kommer i tråden i taket. Disse tingene kan også henges på riktig plass på veggen.

I et annet minispill, skal du samle epler som faller ned fra trærnene. De fleste av minispillene har et stressmoment ved at det pøses på med ting som skal for eksempel sorteres og legges rett. Men det finnes noen få unntak. I teltet til Fy Fazan kan du spille sjakk, og det er kanskje det aller roligste minispillet. Det er mange forskjellige minispill og de jeg har nevnt, er bare noen av dem.

Du kan selvsagt kjøre Il Tempo Gigante, men du må bygge bilen først. Delene får du når du spiller minispillene. I tillegg må du også se nøye på de forskjellige scenene, for her kan det også ligge bildeler gjemt.

Grafikken er veldig god og animsjonen av de kjente figurene er flotte. Musikk og lydeffekter er gjenkjenbart fra filmen, det samme gjelder stemmene.

Jeg spillte dette spillet ganske mye for 20 år siden og etter å ha spillt det litt igjen nå til denne anmeldelsen, skjønner jeg godt at dette blei en storselger. Spillet klarte å samle familien på tvers av generasjoner. Og med turneringsfunksjonen hvor man kan være flere spillere og velge hvilke minispill man vil ha med, så er det med på å øke konkurranse elementet.

Flåklypa Grand Prix dukket etter hvert også opp på Nintendo DS i 2010 og i løpet av 2021 kommer en ny versjon til PC. Det er klart at Flåklypa er noe som fenger.

Flåklypa Grand Prix blei en stor norsk spillsuksess.
Dette er den første scenen som dukker opp i spillet. Her er det både minispill og andre ting som skjer.
Stua og arbeidsrommet til Reodor Felgen.
Stua hvor Reodor, Solan og Ludig koser seg med TV og munngodt.
I dette spillet må du reparere sykler.
Du samler bildeler i minispillene og de ulike scenene som så settes sammen til en ferdig bil.
Posten må sorteres slik at brevene havner i riktig land.
Tid for å samle epler som faller ned.
Morsomt å se på kravene Flåklypa Grand Prix stiller til PCen. Det anbefales en Pentium 2 på 266 Mhz, 32 MB RAM og og et grafikkort på 8 MB RAM.

Oppdatert 9. november 2021: Lagt til link for anmeldelsen av nyversjonen av Flåklypa Grand Prix på Nintendo Switch.

6 thoughts on “Anmeldelse: Flåklypa Grand Prix (PC, 2000)

 • Spillet gikk vel i graven med Windows XP SP3…

  Reply
  • Det kan nok fort stemme det.

   Kjørte spillet på en Win 98 virtual PC for å få skjermbilder til dette innlegget 😉

   Reply
 • Jeg fikk Gullutgaven til å virke på Windows 7.
  Lastet ned den siste patch’en fra 2010.
  Må kjøres i administratormodus hvis man skal kunne ta skjermbilder og sikkerhetskopi av lagringsfila, merkelig nok lagres fremgangen på et ukjent sted hvis den kjøres i “normal modus”.

  Reply
  • Jeg er ikke veldig erfaren med alt det tekniske bak PC-en, så lurer på hvordan jeg faktisk kan få til å spille det om du sier du fikk det til? For jeg har den nyeste Windows på en to år gammel stasjonær OG jeg har gullutgaven av spillet – Hva må jeg gjøre for å kunne spille det igjen? Tenkte å skaffe meg den nye versjonen på switch, men der mangler de jo typ halvparten av minispillene dessverre, så har jo lyst til å få prøvd å spille dem igjen.

   Reply
   • Gullutgaven og de andre versjonene vil nok ikke virke på Windows 8 eller nyere (8, 8.1, 10, 11).
    Det aller enkleste er hvis du (som meg) har en lite brukt datamaskin liggende og slenge er det bare å installere en Windows-versjon på den som Flåklypa er kompatibel med (ideelt 7, men muligens også XP eller Vista) hvis du i tillegg har den tilhørende Windows-installasjonsdisken liggende og slenge.
    Så må du laste ned en oppdatering til Gullutgaven og installere den, som bl.a. kan finnes her:
    http://sites.google.com/site/midtown2/
    Så skal det i teorien virke (som det gjorde hos meg).
    Husk å aktivere innstilling for å kjøre i Administratormodus hvis du på et senere tidspunkt vil ta sikkerhetskopi av lagringsfila, skjermbilder m.m. (det gjelder i hovedsak for alle gamle spill man ønsker å kjøre på nyere Windows-versjoner).

    Reply
 • Pingback: Anmeldelse: Flåklypa Grand Prix (Nintendo Switch, 2021) | Retrospilling.no

Legg igjen kommentar