anmeldelse-testNintendoSNES (Super Nintendo/Famicom)

Anmeldelse: Pilotwings (SNES, 1990)

En måned etter at Super Famicom kom ut i Japan, slipper Nintendo Pilotwings 21. desember 1990. Dette spillet blir et av lanseringstitlene, da Super Nintendo kommer til USA og Europa.

I Pilotwings skal du lære deg å beherske forskjellige luftaktiviteter. Du får ulike treningsoppdrag som du må gjennomføre og får deretter en lisens som bevis på at dette er gjennomført.

Oppdragene og vanskelighetsgradene varierer selvsagt. Med flyet skal du gjerne fly gjennom en rekke ringer før du lander trygt på rullebanen. Med falskjerm hopper du fra stor høyde og må igjen ta deg gjennom en rekke ringer i lufta, før du skal lande på oppmerket område. Også med rakettbelte skal du fly rundt på området gjennom ringer før du lander fint på bakken. Og med hanglideren gjelder det å nå nye høyder ved utnytte varme luftstrømmer.

Det som går igjen her er å komme seg gjennom ringer. Dette får du poeng for. Det samme gjelder for hvordan du lander. Jo nærmere sentrum i blinken du lander, jo høyere poengsum. Som om dette ikke er nok, går det også på tid, og klarer du en innen fristen, blir det flere poeng. Den totale summen avgjør om du har klart oppdraget eller ikke.

Jeg må ærlig innrømme at jeg syntes dette var litt vanskelig i starten, spesielt å lande rett på rullebanen. Det er også fort gjort å komme litt bratt på når man skal lande med fallskjerm. Og rett som det var, landet jeg i det våte element. Men etter litt spilling så gikk det bedre og bedre.

Pilotwings er et flott eksempel på og en fin oppvisning av hva Mode-7 på SNES kan gjøre. Skaleringen av landskapet ser veldig bra ut og grafikken er fin. Kamerabevegelsene virker veldig naturlige. Og sett med retro-øyne fra 2020, så synes jeg dette 30 år gamle spillet holder seg fint. Det er nok ikke uten grunn at Pilotwings blei sluppet rett etter lanseringa av Super Famicom, nettopp for å vise hvor god denne maskinvaren var.

Pilotwings fikk en oppfølger på Nintendo 64 som Pilotwings 64 og i 2011 kom Pilotwings Resort på Nintendo 3DS. Og kan nå spilles i Nintendo Switch Online. Det er gøy å se at Pilotwings fungere også i dag, 30 år etter sin utgivelse, til tross for at 3D verden kanskje ser noe primitiv ut sett med dagens øyne.

Gøy å fly, ikke alltid like lett å komme riktig inn når man skal lande.
Fint å se bakken fra fugleperspektivet.
Jeg synes kanskje det var litt vanskelig å få teken på styringa med rakettbelte, men det gikk bedre etter hvert.
Hangglider er også morsomt.
Man får greie på hva man kreves i hver leksjon…
…og en detaljert beskrivelse for hver øvelse.
Lisensen for vel gjennomført oppgave.

Legg igjen kommentar