anmeldelse-testNintendoNintendo Switch

Anmeldelse: Space Invaders Forever (Nintendo Switch, 2020)

I 1978 ga Taito ut et av de spillene som var med på å prege spillindustrien i sin barndom. Space Invaders dukket vel opp på det som var av formater på 80-tallet og har fått noen oppfølgere etter som årene har gått. Nå er turen kommet for PS4 og Nintendo Switch hvor spillsamling Space Invaders Forever blei gitt ut 11. desember. Denne samlingen består av de tre spillene: Space Invaders Extreme, Space Invaders Gigamax 4 SE og Arkanoid vs Space Invaders.

Det er Nintendo Switch versjonen (digitalutgaven) jeg har testet og anmelderkoden er levert av PR Hound.

Space Invaders Extreme

I 2008 kom Space Invaders Extreme ut på Nintendo DS og PSP i forbindelse med 30 års jubileet til Space Invaders. Og denne utgaven er basert på 40 års jubileums utgaven som finnes på Steam.

En ting som er sikkert, så er dette en ekstrem utgave av Space Invaders. Originalen føles kanskje ganske rolig, mens det er mye som skjer på skjermen i Space Invaders Extreme.

Her kommer invasjonen fra verdensrommet i mange forkjellige formasjoner. Mens de i originalen bevegde seg rolig mellom høyre og venstre side av skjermen, er tempoet høyere og de kommer også flygende inn fra både den ene og den andre siden. De beveger seg rundt på skjermen og går nærmest til angrep på deg. I tillegg prøvder de jo også å skyte deg.

Heldigvis er det håp i Space Invaders Extreme. Det er nemlig mulig å få en rekke bonuser. Skyter du flere Inveders i samme farge på en gang, faller det ned en bonus du kan plukke opp og du får da et mye bedre våpen som lar deg skyte flere fiender og rydde skjermen raskere og få høyere poengsum.

Det er to måter å spille spillet på. Den ene er Arcade Mode. Her er det totalt 16 brett med en rekke angrepsbølger som avsluttes med en sluttfiende (boss). Det er ulike ruter man kan ta, den ene veien er lett, den andre vanskelig. Og når man har spilt igjennom dette, åpnes en ekstra vanskelig rekke med brett.

I Free Mode kan du spille alle brettene som du har åpnet i Arcade Mode hver for seg.

Grafikken er fin med fiender i retro-inspierert utseende og moderne effekter.

Space Invaders Gigamax 4 SE

Dette spillet er nok det nærmeste man kommer sånn grafisk til originalen i denne samling, samtidig er det også samlingens svakeste spill.

I dette spillet kan du spille fra 1 til 4 spillere. Det er mulig å spille alene, men blir veldig vanskelig når du kom til sluttfienden. Den kan bli vanskelig å ta når man er alene.

Skjermen er fylt med Space Invaders slik man kjenne det fra originalen, men når skjermen er i 16:9 føles det som at finende kommer raskt ned mot deg.

Det kan virke som at spillet lugger litt selv når det er få fiender på skjermen. Om dette er for å muligens etterlikne originalen vet jeg ikke, men jeg synes ikke det ser bra ut.

Arkanoid vs Space Invaders

Dette spillet overrasket meg litt. Arkanoid vs Space Invaders er originalt et mobilspill som kom i 2017. Her har Taito kombinert to av sine spill, og du gjettet riktig; Arkanoid og Space Invaders.

Det er tydelig at dette spillet opprinnelig er et mobilspill. Spillet må nemlig spilles i portrett modus. Og det er hellig ikke mulig å spille det i landskaps modus når du har Switchen koblet til TV. Det må faktisk spilles håndholdt. Nå går det an å spille dette i vanlig 16:9 på PS4, så det burde absolutt gått an på Nintendo Switch også. Det føles også noe tungt å holde Switchen på høykant når man spiller. Dessuten er det også kun touchkontroll, ikke mulig å bruke noen knapper.

Når det er sagt, så fungerer touchkontrollen veldig bra. Arkanoid vs Space Invaders har 150 brett du kan spille gjennom, og hvert brett har en oppgave som må gjennomføres. Det kan for eksempel være å skyte et viss antall fiender.

Du kan også samle mynter som igjen kan veksles inn til forskjellige bonus før man starter et brett. Det kan være bedre skyting eller for eksempel større brett (den tingen du styrer). Det kan også dukke opp bonuser underveis mens du spiller.

Noe som er litt ekstra morsomt, er at når en verden er gjennomført, åpner man opp karakterer fra Taito sitt univers. Det er totalt 40 karakterer man kan samle.

Oppsummering

Det første du vil legge merke til med denne spillpakka, er at det har to nedlastinger. Space Invaders Extreme og Space Invaders Gigamax 4 SE er sammen, mens Arkanoid vs Space Invaders er for seg selv. Hvorfor de har gjort det på denne måten er ikke lett i si, og det gir ikke en helhetlig følelse av at Space Invaders Forever er en pakke.

Space Invaders Gigamax 4 SE framstår som det svakeste spille i denne samlingen. Jeg likte Space Invaders Extreme veldig godt og hadde såvidt testet det på Nintendo DS tidligere.

Selv om det var skuffende at Arkanoid vs Space Invaders kun kan spilles på høykant og ikke på TV i det hele tatt, så hadde jeg det veldig gøy med å spille dette spillet. Det er tydelig at dette spillet har sitt opphav på mobil, man får litt den avhengighestkapende følelse en god del mobilspill gir.

Jeg savner det originale Space Invaders spillet. Det kunne de godt ha spandert på seg å legge ved. Prisen, nesten 300 kr, kan for mange virke litt mye for denne samlingen. Det virker også litt rotete at det er to nedlastinger for denne tittelsen. Så totalt sett er denne samling sånn midt på treet.

Til tross for litt småplukk her og der som kunne vært bedre, så har jeg kost meg veldig med Space Invaders Extreme og Arkanoid vs Space Invaders og kommer nok til å plukke fram disse spillene med gjevne mellomrom.

Legg igjen kommentar