artikkel

Digital hamstring av spill – vår tids samlemani?

Når man er barn, er tilgangen på penger relativt begrenset. Slik var det i alle fall for meg.

Jeg kjøpte Sega Master System sammen med min eldste lillesøster i 1991. Den kom med Alex Kidd in Miracle World innebygd. Vi spilte det det om og om igjen. Det var tross alt det eneste spillet vi hadde. Etter hvert rundet vi det på under timen. Gjennomspillingen var perfeksjonert fordi man hadde tid.

Vi hadde ikke så mange spill på Master System. Det blei kanskje 2-3 nye spill i året, og da gjerne som spleis. Det betydde at vi hadde god tid på oss til å sette oss inn i spillet, bli gode på det og ikke minst nyte det.

Så kan vi hoppe 15 år fram i tid. Man har kommet seg i jobb, tjener egne penger og kan kjøpe flere spill. Men ikke bare til en konsoll. I 2006 hadde jeg både Xbox 360, kjøpte meg Wii og hadde PC. Ja, Gameboy Advance og Game Cube hadde jeg kjøpt noen år tidligere.

Spol fram til 2020. Konsollene er blitt flere i årenes løp. Med Xbox Gold har det blitt en del nye spill til både Xbox One og Xbox 360, og det hver måned. Da jeg til slutt “oppdaget” både Steam og GOG, har jeg vært ivrig på å kjøpe spill der når de har hatt salg. Ofte har jeg gått for eldre spill jeg vil ha i samlinga. På et godt salg kan det fort bli fem spill for rundt en 100-lapp. Gjør man dette noen ganger over år, blir det en del spill.

Så har jo både Nintendo og Sony salg på spill til sine konsoller. Dog har jeg ikke vært like ivrig på sist nevnte. Det er også en stund siden jeg hadde Playstation Plus. Men under den perioden kom det jo også nye spill hver måned.

Det som er felles for alt, er at jeg knapt har spilt noen av spilla. Jeg har hamstret og hamstret… fordi jeg har hatt muligheten.

Så selv med allverdens av spill i biblioteket mitt blir det ofte bare fem minutter her og en halvtime der. Som barn ønsket jeg meg mange spill, men hadde ikke mulighet. Den gang koste jeg meg med de jeg hadde og spilte dem om og om igjen. I dag har jeg et hav av spill, men det er kun et fåtall spill jeg spiller helt igjennom, men koser meg med dem.

Digital hamstring er muligens vår tids samlemani.

Det blir fort litt spill på Xbox One når man kjøper på salg, har Xbox Gold og Game Pass.
Jeg kjøpte Xbox 360 på lanseringsdagen i 2005. Så etter 15 år begynner det å bli en del spill.
Etter at jeg oppdaget GOG, har jeg de siste åra kjøpt en god del gamle spill når det har vært salg.
Også Steam har salg ofte, så da kan det fort bli noen spill her også.
Jeg har ikke spilt PS4 så mye de siste åra, men har litt spill her også. Om man har PS Plus-abonnement, kan man rask bygge seg opp et stort spill bibliotek over tid.
Nintendo Switch er en flott plattform for retrospill. Har kjøpt mange slike spill. Nintendo har sjeldent salg på egne stortitler, men indie-titler kan man ofte kjøpe på tilbud.
Med PS Now har man plutselig et spillbibliotek på over 700+ titler.
Det har blitt en del spill på Nintendo 3DS gjennom årene også. 
Veldig lenge siden jeg har brukt PS Vita, men hadde visst noen spill på den konsollen også.

Legg igjen kommentar