Fra arkivetMicrosoftPC

Fra arkivet: Internet Explorer 9 er lansert (2011)

Det begynner å bli en del år siden Internet Explorer 9 blei lansert for Windows Vista og nyere versjoner i Windows-familien. Jeg var heldig å  bli invitert av Microsoft til å være med på lanseringa av Internet Explorer 9 sammen med journalister fra teknologinettsteder og aviser. Det var veldig stas!

Dette innlegget ble første gang publisert på frankeivind.net 15. mars 2011, dagen da Internet Explorer 9 ble lansert.

Jeg har fjernet linker i innlegget siden de var utdaterte og ikke gikk noe sted lenger.

Fra arkivet: Lanseringen av Internet Explorer 9 i 2011
Fra arkivet: Petter Merok, teknologidirekør i Microsoft Norge

Det er ikke hver dag jeg starter dagen med frokost hos Microsoft. Men det skjedde i dag i forbindelse med lanseringa av Internet Explorer 9. Et knippe journalister og noen bloggere var invitert til lanseringa.

Internet Explorer 9 beta er lastet ned hele 40 millioner ganger, noe som sier litt om interessen rundt den nye versjonen. IE9 kom 15. mars og er tilgjengelig på 40 språk fra dag en, deriblant norsk. Den kan lastes ned herfra.

IE9 støttes kun av Windows Vista og nyere versjoner av operativsystemet. Petter Merok som er teknologidirekør i Microsoft Norge begrunnet dette med at de ikke ville bruke ressurser på et OS (les XP) som er på slutten av sin levetid.

Presentasjoenen av IE9 fokuserte på brukeropplevelsen av det å være på nett.

Microsoft har implementert de delene av HTML5-standarden som er ferdig. En ting som det har vært mye snakk om i forbindelse med denne standarden er bruken av video og ikke minst hvilke formater som skal brukes. IE9 benytter seg av GPU-akselerasjon for rendring av HTML5.

Fra arkivet: Lanseringen av Internet Explorer 9 i 2011

En funksjon det blei snakket en del om var “Site Pinning“. Det betyr i korte trekk at du ikonifiserer en fane på oppgavelinjen. Ved å høyre-klikke på dette ikonet får du opp en meny som kan se ut som på bilde til høyre. Dette er fra TV2 Sumo. Her får du direkte tilgang til de ulike TV2-kanalene. Forsiden til TV2 har for eksempel de fem siste nyhetene øverst i denne menyen og linker til aktuelle sider som sport og underholdning.

Site Pinning består visstnok av bare 4-5 linjer med kode og kan tilpasses etter nettstedets behov. Nettsider som benytter seg av Site Pinning skal i følge Microsoft ha en returrate fra besøkende som er tre ganger høyere enn sider som ikke bruker denne funksjonen. Denne funksjonen er ennå ikke noen standard, men Microsoft har sendt den til W3C i håp om at det skal bli det.

Filmweb var invitert til lanseringen av IE9 og viste en demo-side ved bruk av HTML5. Den viser en litt mer spennende måte å vise filmtrailere på. De har blant annet brukt ambient light på siden av videoen. Dette er forøvrig en funksjon enkelte TVer fra Philips har. Det skal gjøre det bedre å se på skjermen. Siden jeg ikke har testet dette, så vet jeg ikke om det er tilfelle.

Det blei også nevnt at fordelen med HTML5 var at man slapp å installere plugins for å kunne se video. Nå er vel kanskje ikke det noe stort problem egentlig, siden de aller fleste har Flash på sin PC. Derimot er HTML5 en standard på tvers av platformer og enheter, og vil derfor i mange tilfeller funkere bedre enn Flash. Apple sine produker har ikke Flash-støtte.

Tor-Einar Eriksen fra TV2 mente at Site Pinning-funksjonen ville være med på å forenkle nettlesingen. TV2 Sumo bruker Silverlight. Grunnen til dette er støtte for DRM (digital rights management) noe som er et krav fra Hollywood-studioene. HTML5 støtter foreløpig ikke DRM. Dessuten er det støtte for overlay (for eksempel teksting og logoer) og smooth-streaming. Det betyr at din netthastighet og CPU-kraft avgjør hvilken kvalitet på videoen du får servert.

Internet Explorer 9 er tatt ut av den vanlige 2-3 års oppdateringssyklusen for å lettere kunne ta til seg nye og innovative strømninger på nettet. IE9 er tett integrert med operativsystemet. Det skal også være svært effektivt i å stoppe pishing-forsøk og skadelig kode.

Det er ikke satt noen dato for når IE9 blir en del av Windows oppdateringen, så foreløpig må den lastes ned manuelt. På beautyoftheweb.com har Microsoft lenket til nettsteder som benytter seg av HTML5. Kan være verdt en titt for å se hvor kraftig og anvennelig HTML5 er.

Fra arkivet: Lanseringen av Internet Explorer 9 i 2011
Fra arkivet: Lanseringen av Internet Explorer 9 i 2011

Legg igjen kommentar