Amigaanmeldelse-testCommodore

Anmeldelse: Cannon Fodder (Amiga, 1993)

Flere av mine favoritter spill, har jeg spilt på min Amiga 500. Et av dem er Cannon Fodder som i sin tid fikk veldig gode anmeldelser. Det er et svært underholdende og gøy spill. Som kaætsj frasen de har: “War has never been so much fun!

Cannon Fodder (Amiga, 1993)
Cannon Fodder (Amiga, 1993)

Cannon Fodder er et krigsspill hvor du styrer en tropp gjennom ulike brett og oppdrag. Det gjelder selvsagt å beholde så mange i troppen som mulig til oppdraget er over. Går du tom for folk, er spillet over.

Spillet består av 24 oppdrag med underoppdrag. Tror jeg leste at det var 72 totalt.

Grafikken er kjempe flott og detaljert. Brettene har ulike temaer noe som gjør at oppdragene blir varierte, spennende og morsomme. Du har blant annet skog, snø, jungel og myrlandskap.

Underlaget har også noe å si for hvordan troppen din beveger seg. Går du ut i vann, beveger du deg mye tregere enn om du går på flatmark. Du kan for eksempel gå ned en fjellskrent, men den kan være for bratt til å gå opp. Det er kanskje best å holde seg unna myr/kvikksand, for da synker du nemlig sakte men sikkert ned.

Troppen din styres med musa. Du peker dit du vil gå og klikker på venstre musknapp. Klikker du på høyre musknapp, skifter pekeren til et sikte og du skyter i den retningen. Etter hvert får du blant annet granater. Da holder du inne høyre musknapp og samtidig som du trykker på venstre for å kaste.

Men de går ikke bare fra der du står til dit du klikker. Er det hinder i veien som trær eller steiner, kan det hende at noen av soldatene dine stopper opp, mens andre beveger seg videre framover. Det kan fort bety døden for enkelte av dem. Derfor kan det være lurt å bevege seg i litt kortere strekninger hver gang. Det er også en del taktikk i hvor du for eksempel krysser en elv, bro eller går ned en skrent.

Figurene er på Lemmings størrelse, men har litt flere (ikke så mange) piksler i høyden og bredden som gjør at det er ganske detaljerte til egentlig å være så små. Og gradene vises også for figurene dine.

Musikken i spillet er bra og tittellåten er vel nærmest legendarisk. Spillet har rikt med lydeffekter som gir en flott atmosfære til spillet. Og lydene forandrer seg etter hvert som du beveger deg rundt i scenene.

Du får en beskrivelse av hva som skal gjøres i hvert oppdrag. Noe jeg slurvet med å lese på, da jeg spillte på nytt til denne anmeldelse. Noen ganger skal du bare skyte alle fiende. Andre ganger må du i tillegg ødelegge det som er av bygninger. Her kan det være lurt å ikke gå for nærme, siden du da lett kan sprenge både bygningen og troppen din samtidig.

Når du har klart et oppdrag blir dine falne soldater hedret og de som overlever stiger i gradene. Dette er en fin gest.

Det er også en god del humor i spillet blant annet ved at det hele er veldig overdrevent. Når du for eksempel skyter en fiende, kan det virke som at du av og til dreper han flere ganger og han ligger der å uffer og ojer seg.

Cannon Fodder er et skikkelig godt spill. Folkene i Sensible Software har gort en god jobb med spillmekanikk, grafikk, musikk og effekter slik at det hele blir en veldig god opplevelse. Dette spillet er absolutt verdt å prøve om du ikke har spilt det før. Et virkelig bra Amiga-spill!

Tittel: Cannon Fodder
Utvikler:
Sensible Software

Utgiver: Virgin Interactive Entertainmen
Utgitt:  Desember 1993
Kategori: Shoot’em up
Spillerere: 1
Platform: Commodore Amiga

Cannon Fodder (Amiga, 1993)
En bro gjør det lettere å krysse elver.
Cannon Fodder (Amiga, 1993)
Litt kronglete smal vei hvor det stadig kommer fiender ut av huset og granater ligger gjemt bak tønner på siden av det.
Cannon Fodder (Amiga, 1993)
Vinteren kan også være litt utfordrende.

Cannon Fodder (Amiga, 1993)

Cannon Fodder (Amiga, 1993)
Beskrivelse av oppdraget.
Cannon Fodder (Amiga, 1993)
Soldatene som kommer seg gjennom et oppdrag får høyere rang.
Cannon Fodder (Amiga, 1993)
Dine døde soldater blir blant annet hedret med en grav og nye soldater kommer for å verve seg til troppen din.

Legg igjen kommentar