film/TVTilbakeblikk

Tilbakeblikk på sesong 1 av The X-Files

En av mine absolutte favorittserier på 90-tallet var utvilsomt The X-Files. Serien startet i USA i 10. september 1993 og kom på norske TV-skjermer høsten 1994. Jeg husker godt at TV 2 teaset med litt forskjellige trailere på våren/forsommeren det året, og tenkte at denne serien må jeg bare se.

I dette innlegget tar jeg en liten titt på noen av mine favorittepisoder i sesong 1 av The X-Files. Det er egentlig vanskelig å plukke ut favoritter, da jeg synes sesong 1 inneholder svært mange gode episoder. Så under er et lite utvalg (det kunne vært så mange flere) og kanskje med en slags begrunnelse hvorfor akkurat denne episoden ble tatt med.

Sesong 1 består i hovedsak av enkelt episoder som er uavhengige av hverandre. Det er heller ingen større historie som går igjen i sesongen, slik man ser lenger ut i serien. Men det er ting i denne sesongen som legger grunnlaget for flere hendelser senere i serien, blant annet hvorfor Fox Mulder er opptatt av det utenomjordlige og at det muligens er en konsipirasjon dypt inne i både forskjellige byråer og regjering.

Pilot (S01E01)

Allerede i første episode får vi satt en del premisser for X-Files. Dana Scully har allerede jobbet et par år i FBI og blir nå overført til noe som kalles The X-files. Et lite kjellerkontor hvor Fox Mulder holder til. Han etterforsker uforklarlige hendelser. Scully får i utgangspunktet å rapportere til de over seg om hva som skjer, på en måte spionere på han. Men som vi vet, er det mye hun etter hvert ikke kan forklare vitenskapelig.

Vi stifter også  bekjentskap med The Sigarette Smoking Man eller Cancer Man. Han står i bakgrunnen i det første måte Scully har med sjefen sin og vi får også se han tar hånd om et bevis på slutten av epsioden.

En annen ting vi får vite er at søsteren til Fox Mulder, Samantha, ble bortført av aliens da de var barn. Det er i alle fall det Mulder påstår. Dette er noe som blir et gjennomgående tema i X-Files.

The X-files - The truth is out there

Deep Throat (S01E02)

Det er i denne episoden vi for første gang møter Deep Throat. Han er en ukjent mann som kontakter Fox Mulder og gir han opplysninger om aktuelle saker. Hvem han er, får vi aldri vite. Men kunnskapen han har om ting som skjer kan tyde på at han befinner seg i et eller annet byrå. Deep Throat blir en viktig karakter i den første sesongen av X-Files og blir en viktig informat for Mulder.

The X-files - The truth is out there

Squeeze (S01E03) og Tooms (S01E21)

I disse to episodene får vi historien til Eugene Victor Tooms. Det skjer en del mord i tilsynelatende “lukkede” rom. Vi ser at Tooms klarer å komme seg inn i de trangeste rom. Etterforskningen viser at Tooms også dukket opp i eldre kriminalsaker som har skjedd med 30 års mellomrom.

Jeg husker jeg synes spesielt Squeeze var litt små-creepy.

The X-files - The truth is out there

Ghost in the Machine (S01E07)

Her er det menneske mot maskin. Et selskap har et datasystem som noen vurderer å slå av. Dette består av kunstig intelligens og klarer å oppfatte dette. Og dermed begynner ting å skje. Folk blir låst inn på rom, nøkkelkort slutter å virke. Heisene lever sine helt egne liv.

The X-files - The truth is out there

Ice (S01E08)

En forsknings stasjon i Arktis gjør noen boreprøver i snøen. Med disse følger noen parasitter som forskeren på basen blir infisert av. Og det ender med at alle blir drept av hverandre eller tar sitt eget liv.

Mulder og Scully er sammen med et lite team drar til forskningsbasen for å prøve og finne ut av hva som hadde skjedd. Det er ikke helt ufarlig siden flere av dem faktisk blir infisert av parasittene.

Denne episoden har visse likhetstrekk med John Carpenters film The Thing.

The X-files - The truth is out there

E.B.E (S01E17)

Dette er en klassisk UFO-episode hvor det skal ha skjedd et krasj og Mulder og Scully etterforsker. De får også hjelp og det er første gang vi blir introdusert for The Lonegunmen. Dette er tre bekjente av Fox Mulder. John Fitzgerald Byers, Melvin Frohike og Richard Langly er konspiratører til sin hals. Jeg liker denne gjengen godt og vi møter dem med ugjevne mellomrom gjennom serien.

The X-files - The truth is out there

Darkness Falls (S01E20)

Dette er nok en av mine absolutte favoritter. Historien foregår i de dype skoger hvor en gjeng skogshuggere blir borte. Det blir sendt ut folk for å lete etter dem og ting kan tyde på at det noe mystisk som står bak forsvinningen. Mulder og Scully blir satt inn for å finne ut av dette. Det viser seg at huggingen av skog har sluppet løs noen kjøttetende insekter som angriper om natten. Deres eneste håp er at agregatet klarer å holde strøm til lyset gjennom natten.

En veldig spennende episode hvor de kjemper mot tiden.

The X-files - The truth is out there

The Erlenmeyer Flask (S01E24)

I denne episden kommer Mulder og Scully over noen bakterier som muligens ikke kommer fra jorden. Dette leder dem til en bygning som inneholder store glassbeholdere med mennesker som ligger i vann. Det viser seg å være eksperimentering med et utenomjordisk virus.

Men det bildet jeg sitter igjen med i denne episoden, er Scully som drar opp fosteret av en utenomjordisk skapning fra en beholder med fyltende nitrogen.

Vi får også vite at X-Files avdelingen i FBI oppløses og det er (dessverre) siste gang vi får se Deep Throat.

The X-files - The truth is out there

Legg igjen kommentar