artikkelFra arkivetTilbakeblikk

Fra arkivet: Tilbakeblikk… Internett

Det var visst i mars 1989 at det vi etter hvert kjenner som Internett inntok verden, i alle fall i det små. Jeg skrev en liten artikkel i forbindelse med at internett var 20 år som blei publisert på frankeivind.net 15. mars 2009.

De fleste er vel i dag avhengig av å bruke Internett i større eller mindre grad. Enten for å betale regninger, skrive e-post, blogge, spille spill, holde  kontakt med venner eller bare få tiden til å gå.

Det kan virke som om at internett alltid har eksistert, men det har det jo selvfølgelig ikke. Internett fyller i disse dager 20 år [det var i 2009], i alle fall i den formen vi kjenner den. Selve teknikken og idèen stammer fra Arpanet som kom i gang på 60-tallet og skulle være et nettverk som kunne holde seg opp selv i krig.

CERN spillte en viktig rolle i hvordan internett slik vi kjenner det har tatt til. På CERN hadde de ulike systemer som det kunne være vanskelig å utveksle dokumenter mellom. Dermed blei en enkel nettleser utviklet som gjorde arbeidet deres enklere. Dette var i 1989.

Tim Berners-Lee var en drivkraft innen utviklingen av WWW. De fleste vil nok forbinde internett med web, men den [internett] består faktisk av andre tjenester også, som FTP, usenet, gopher.

Mange vil nok kjenne igjen nettleseren Mosaic som den som virkelig fikk fart på bruken av nettet. Nettet var først og fremst brukt av universiteter og forskninginstitutter, men i 1993 blei det åpnet for allmuen og folket fikk et nytt verktøy å bruke. Her er et sitat fra Digi.no som har en større sak om jubileet:

Weben ville selvfølgelig ikke blitt noen global suksess dersom CERN-serveren hadde forblitt den eneste. I løpet av 1991 dukket det opp webservere ved andre europeiske institusjoner. Den første webserveren i en annen verdensdel ble installert ved Stanford Linear Accelerator Center i USA. I november 1992 fantes det 26 webservere i verden. Dette antallet hadde økt til over 200 bare elleve måneder sernere.

Den 30. april 1993 besluttet CERN at weben skulle få leve sitt eget liv. CERN fraskrev seg derfor alle rettigheter til teknologien. Dermed ble weben et system som andre, uten risiko, kunne basere sine oppfinnelser på. Dette er også en dato som blitt feiret.

Det er vel vanskelig å tenkte seg et liv uten internett nå. Det har utviklet seg mye på disse 20 åra. Internett er dynamisk og forandrer seg hele tida. Heldigvis finnes det tjenester som archive.org som gjør at man kan se nettsider fra andre halvdel av 90-tallet. Det var ganske enkle sider den gang. For moroskyld har jeg sjekket noen norske nettsider fra den gang.

NRK.no fra november 1996.

Fra arkivet: Internett

VG.no fra mai 1997.

Dagbladet.no fra november 1996.

I TV programmet Rondo fra 1995 viser Peter Nome internett til det norske folk. [Linker til videoklipp, siden det ikke lenger går an å integrere videoer fra NRK på eksterne sider]

Så er det jo spennende å se hva de 20 neste åra vil gjøre for Internett.

Legg igjen kommentar