Tilbakeblikk – PlayStation 3 (2006)
Jeg kjøpte min PS3 i august 2007 så vidt jeg kan huske. Hovedårsaken var egentlig ikke spilling, men at PS3 på den tiden var den billigste Blu-ray spilleren man kunne få tak i, så fikk jeg en spillmaskin på kjøpet. Sånn så jeg på det. Men i tillegg til filmseeing blei det også mye spilling etter hvert.
Jeg husker godt Sony sin E3 pressekonferanse i 2005. Der lovte de ganske mye, blant annet dobbel HDMi og hele tre nettverksporter. Men slik blei det ikke.
Da PlayStation 3 blei lansert 11. november 2006 i Japan og 17. november i USA, hadde Microsoft allerede et års forsprang med sin Xbox 360. Europa måtte vente til 23. mars 2007.
PlayStation 3 blei kritisert for at prisen på konsollen var høy ved lanseringen.
Maskinvare
Prosessoren som sitter i PlayStation 3 er en den PowerPC-baserte Cell-prosessoren som blei utviklet av Toshiba, IBM og Sony. Prosessoren kjører på 3,2 Ghz og så vidt jeg husker var visst dette en prosessor det var litt komplisert å programmere på. Den inneholder åtte Synergistic Processing Elements, eller kjerner. Seks av kjernene er tilgjengelig for utviklerne, mens en er reservert for operativ systemet. Den åttenden er faktisk slått av.
Grafikkbrikken som sitter i PS3 er en RSX ‘Reality Synthesizer’ fra Nvidia. Den støtter oppløsning fra 480i til 1080p. På baksiden av konsollen er det to kontakter for video, en for HDMI og en for analog, komposit og komponent. Dessverre er det HDCP på HDMI-signalet også når det spilles spill, noe som gjør at PS3 ikke kan kobles til capture-bokser med HDMI. Da må man benytte komponent som så gir et litt uklarere bilde.
Det blei sluppet en rekke varianter av PlayStation 3. Originalen kom i det som senere blei betegnet som phat og det blei senere sluppet flere slimvarianter og med en rekke forskjellige harddisk størrelser, fra 20 til 500 GB. Min PS3 kom som nevnt med 60GB harddisk. Dette fylles egentlig raskt opp. Men heldigvis er det veldig lett å bytte harddisk i PS3. I motsetning til Xbox 360, benytter nemlig PS3 seg en standard 2.5″ harddisk. Jeg byttet først til en 500GB og senere 1TB disk.
Min PlayStation 3 utgave kom med 60 GB og dette er varianten som ofte er veldig ettertraktet siden den er kompatibel med PS2. Denne varianten kommer fire USB-porter i front og har også minnekortleser for både Memory Stick, SD/MMC og CompactFlash. Den hadde også innebygd WiFi, noe ikke alle modellene hadde.
En funksjon Sony reklamerte for før lanseringen var at man faktisk kunne installere andre operativ systemer på konsollen. Det var da i hovedsak snakk om forskjellige Linux varianter. Men det blei rabalder da Sony fjernet denne funksjonen ved en oppdatering av programvaren i 2010. Denne funksjonen gjorde at PS3 kunne settes sammen til en supercomputer og blei faktisk brukt av forskningsinstitutter.
Da 3D begynnte å bli populært blei programvaren oppdatert til å støtte 3D i både spill og film ved bruk av en 3D-TV.
PlayStation 3 støtter avspilling av DVD og Blu-ray filmer i tillegg til lyd-CD. Det er ganske standard på alle modeller, men så varierer det litt med støtten for SACD (Super Audio CD), Video CD og Super Video CD.
Kontrolleren som fulgte med de originale PS3-modelene blei kalt Sixaxis. Totalt sju kontrolleren kunne kobles til konsollen via Bluetooth samtidig. Sixaxis-kontrolleren inneholdt ikke haptisk tilbakemelding på grunn av den gang en pågående patentsak. DualShock 3 kom noen år senere og denne gang med haptik.
Spill og bakoverkompabilitet
Med over 2200 spill på PS3. skulle det være nok å velge mellom og noe som antakeligvis vil treffe deg. Jeg hadde noen favoritter. Ridge Racer 7 var et av dem. Jeg er veldig glad i bilspill og MotorStorm-spillene blei også spilt en del. Jeg blei også veldig glad i Uncharted-serien.
Etter hvert kom også PlayStation Network som ga deg noen nye gratis (du betalte riktig nok et månedsabonnement) spill hver måned. En veldig grei måte å få testet og spilt spill man nødvendigvis ikke hadde kjøpt selv.
PlayStation 3 er bakoverkompatibel med den originale PlayStation og til dels også PlayStation 2. Her står 60GB modelen ganske sentralt. I Japan og USA inneholdt PS3 en egen brikke, Emotion Engine, som var PS2-på-en-chip. I Europa inneholdt ikke PS3 denne brikken og PS2 kompatibiliteten foregikk i programvare.
I senere modellere av PS3 er PS2-funksjonen fjernet helt. Hvorfor Sony har gjort det, er ikke godt å si, siden PS3 helt klart ikke har problemer med å emulere PS2 i programvare. En grunn kan være for å selge PS2 titler i PlayStation Store. Disse spillene vil også virke på konsoller som ikke kan spille fra PS2-disker.
Mens PlayStation 3 i utgangspunktet er regionfri, støttes kun PS1 og PS2 titler for den regionen PS3 er lagd for. Det betyr at vi her på berget bare kan spille PAL spill.
XrossMediaBar
Det grafiske grensesnittet på PlayStation 3 fungerer ganske greit. Du har en rekke ikoner vannrett på skjermen, XrossMediaBar, med funksjonaliteten listet horisontalt. Her har du blant annet Innstillinger, Foto, Video og Spill.
Her kan du oppdatere programvaren, forandre alt som har med innstillinger og gjøre, og ikke minst ta deg inn til PlayStation Store hvor du kan kjøpe spill.
Jeg hadde kanskje sett at det var litt annerledes organisert når det kom til hvordan PS3 lister opp spill du har. Under PlayStation 3 spill har jeg 200+ spill og da blir det mye å skrålle gjennom.
Og til slutt…
Jeg vet ikke hvorfor, men min PlayStation 3 bråker som et utvær når den står på, høres nærmest ut som en støvsuger.
Selv om jeg startet med PlayStation 3 hovedsakelig som en Blu-ray spiller endte jeg også opp med en spillkonsoll som jeg har mange gode spillminner fra.
Aktuelle innlegg:
- Minianmeldelse: Gran Turismo HD Concept (PlayStation 3, 2006) (82%)
- Fra arkivet: Lett å bytte harddisk på PS3 (65.4%)
- Sony stenger PlayStation Store på PlayStation 3 og PS Vita i løpet av sommeren (65.4%)
- Sony snur - PlayStation Store på PS3 og PS Vita stenges ikke (65.4%)
- Fra arkivet: Anmeldelse - Wheels of Destruction (PlayStation 3, 2012) (65.4%)