Anmeldelse: Flåklypa Grand Prix (Nintendo Switch, 2021)
Et spill jeg spilte veldig mye i 2000 var Flåklypa Grand Prix. Spillet hadde stor suksess og solgte totalt 380.000 eksemplarer. 10 år senere, i 2010, kom det en utgave av spillet på Nintendo DS og i 2018 startet Ravn Studio en folkefinansiering av et nytt Flåklypa-spill.
Og tre år etter folkefinansering kom det nye Flåklypa Grand Prix-spillet 4. november 2021 på Nintendo Switch og Steam. Det er Nintendo Switch versjonen jeg har spilt.
Flåklypa Grand Prix består egentlig av tre deler. Det første du møter er historie-delen og den er ganske viktig til å begynne med. Her får du egentlig filmen fortalt i veldig korte trekk etter som du beveger deg rundt og utforsker huset til Reodor Felgen på Flåklypatoppen. Du start foran inngangsdøra til Felgen og det er Solan og Ludvik som følger deg rundt i spillet.
Det er viktig å undersøke tak, gulv, kriker og kroker, bak busker osv. Her kan du nemlig finne bildeler som du trenger for å bygge Il Tempo Gigante og du trenger å bygge minst 50% av bilen for å kunne kjøre billøp.
Du vil også finne puslespillbiter gjemt både her og der. Disse kan så pusles sammen som et av minispillene. Og rundt om kring vil du også finne minispillene som låses opp nettopp når de blir funnet.
Bilkjøring
Den andre delen og kanskje der jeg etter hvert vil tilbringe mest tid, er racing-delen. Og her har du flere valgmuligeter. Ludvigs øvelseskjøring inneholder totalt åtte baner. Bygderally har faktisk to forskjellige modus; i Kjappe sjekkpunkt må du komme deg til neste sjekkpunkt før tidsfristen. Her vil du totalt se seks forskjellige baner. I Tidsutfordring skal du kjøre gjennom så mange sjekkpunkter du kan før du går tom for tid. Og til slutt har du Racing hvor du har Frikjøring, Enkeltrace og Mesterskap. Her er det totalt 11 baner.
Minispillene
Det som virkelig var gøy i originalen fra 2000, var alle minispillene. Og dem var det vel rundt 20 av så vidt jeg husker. Desseverre er disse halvert i ny-versjonen.
Når det er nevnt, så er spillene som er igjen veldig morsome. En stressende favoritt fra tusenårsskiftet var postsortering. Det er fremdeles like stressende og morsomt. Her må du tenke fort for å få brevene i riktig sekk. Første gang jeg spilte syntes jeg styringa var veldig klønete, for jeg måtte manuelt flytte brevene fra bordet til sekkene. Andre gang jeg spilte leste jeg faktisk instruksen, og der sto det at man kunne markere brevet og trykke Y, X eller A for å plassere de i riktig sekk. Da gikk det lettere, men det gjorde det ikke mindre stressende.
Å skulle reparere sykler samtidig som du rydder nye sykkeldeler til riktig plass, er heller ikke blitt lettere med åra. Skal du utfordre deg selv og din oppmerksomhet er det Emanuel du må gå til. Han har en ball i en kopp som han blander med to tomme kopper. Lett til å begynne med, men du må etter hvert følge svært godt med får å finne kula.
Et nytt og spennende minispill er Solans ballongjakt. Her flyr du over Flåklypa og sprekker ballonger som flyr i lufta.
Grafikk
Har du spilt originaler, vil du absolutt kjenne deg igjen. Mens spillet fra 2000 har hadde rendrede bakgrunner, er nå hver scene i spillet i full 3D og det ser veldig bra ut. Detaljene er flotte og stor oppgradering fra originalen. Både når du er inne hos Reodor eller er ute på gårdsplassen, kan du svinge kameraet til høyre og venstre i scenen. Det ser flott ut og er veldig kult. Dessuten kan det også være essensielt i jakten på puslespillbrikker og bildeler.
Det som kanskje har fått den største grafiske oppgraderinga fra originalen, er bilspilldelen. Mens bilspillet fra 2000 var i 2D top-down, spiller du nå i full 3D. Og det fungerer veldig bra. Il Tempo Gigante ser veldig fin ut og det er artig å kunne kjøre rundt i Flåklypa.
Og til slutt…
Det tar nok lang tid å lage spill. Jeg var så heldig å få snakke litt med Remo Caprino før sommeren, da Il Tempo Gigante besøkte Hadeland Glassverk. Spillet skulle vel egentlig vært ferdig i fjor, men han kunne fortelle at korona hadde en viss skyld på utsettelsen og han innrømte også at han selv var veldig pirkete og mente at ting kunne justeres og gjøres litt bedre her og der. En perfeksjonist som også bidro til utsettelsen.
Det store spørsmålet er om Flåklypa igjen kan gjøre suksess over 20 år etter originalen. Jeg tror at ja, det kan det fort gjøre. Spillet kan leve lenge på det kjente og kjære Flåklypa universet og nostalgien folk har til filmen. Dessuten er det svært mange, 380.000 (pluss deres familier) som i mange år har hatt lyst til å spille Flåklypa Grand Prix på nytt. Har du originalen fra 2000, er du ikke lett å spille det spillet, med mindre du har en like gammel PC.
Ved lanseringa var det en feil som gjorde at man ikke kunne ta skjermbilde eller videoklipp fra spillinga på Nintendo Switch. Dette var noe som irriterte meg veldig. Heldigvis er denne feilen nå rettet og man kan ta så mange skjermbilder man bare orker.
Det som irriterer meg veldig med Nintendo Switch utgaven er at det ikke går an å ta skjermbilde når du spiller. Hvorfor det er sånn vet jeg ikke. Men skal jeg spekulere, vil jeg tro at det er Caprino som vil ha kontrollen. Men det er jo bare å koble Nintendo Switch til en opptaksenhet for å ta bilder og video, som jeg har gjort til denne anmeldelsen. Ulempen er jo at dette er ikke oppkoblet hele tiden og skulle det komme til et blinkskudd, ja så får jeg ikke tatt det. Det er både gøy og viktig å dokumentere spilling. Dessuten blir det jo gratis reklame om man har noe å dele. [Dette skal visst være en bug som vil bli fikset ved en senere oppdatering]
Kontrollen i spillet funkerer stort sett veldig greit, men jeg synes at sykkelreparasjon kanskje hadde vært lettere med mus (så dette funker nok bedre på Steam utgaven).
Alt i alt liker jeg Flåklypa Grand Prix, både på grunn av nostalgien til filmen og originalspillet. Det kunne kanskje vært flere minispill, men det går jo an å håpe på en liten oppdatering. Det finne med dette spillet er at du kan plukke det opp og spille et minispill eller to når man har noen ledige minutter eller man kan sette opp en turnering med familie og venner. Så for meg fungerer dette spillet veldig bra!
Oppdatert 09.01.2022: La til tekst om at feilen med å ta skjermbilde nå er fikset.
Aktuelle innlegg:
- Anmeldelse: Turrican Flashback (Nintendo Switch, 2021) (83%)
- Anmeldelse - Wonder Boy: Asha in Monster World (Nintendo Switch, 2021) (83%)
- Anmeldelse: Spelunker HD Deluxe (Nintendo Switch, 2021) (83%)
- Anmeldelse: Space Invaders Invincible Collection (Nintendo Switch, 2021) (83%)
- Anmeldelse: Gleylancer (Nintendo Switch, 2021) (83%)
Hvordan finner man labyrinten?
Det husker jeg dessverre ikke i farta. Men det gjelder å utforske alle krinkelkroker…