anmeldelse-testNintendoNintendo Switch

Anmeldelse: Spelunker HD Deluxe (Nintendo Switch, 2021)

Det er vel egentlig bare å si det med en gang; du kommer til å dø mange, mange ganger i Spelunker HD Deluxe. Om du ikke har spilt så mange vanskelige spill før, kommer du i alle fall til å kjenne på følelsen når du nå skal utforske de mange hulene. Samtidig er dette en del av fascinasjonen med dette spillet.

Jeg har testet Nintendo Switch utgaven (spillet fåes også til PS4) og anmeldereksemplaret er levert av PR Hound.

Spelunker HD Deluxe (Nintendo Switch, 2021)

Spelunker har en ganske lang historie. Det blei original utviklet og utgitt av MicroGraphic Image i 1983 på Atari sine 8-bitmaskiner Atari 400 og Atari 800. I 1984 kom Spelunker på Commodore 64 fra Broderbund. Spillet kom på Nintendo NES i 1985 i Japan (og i ’87 i USA). NES versjonen fikk en remake som kom på PlayStation 3 som Spelunker HD i 2009. Og det er dette spillet som nå er oppgradert til Spelunker HD Deluxe og kom på Nintendo Switch og PlayStation 4 nå 6. august 2021.

Det er et ganske stort hulekompleks du skal gjennomsøke. Det skal visst nok være seks brett, men alt henger sammen i en stor grotte. Og du får beskjed når du beveger deg over i neste del.

Grottene er store, de er skumle og farene lurer rundt hvert eneste skritt du tar. Som nevnt, dette spillet er vanskelig.

Det finnes fire forskjellige varianter du kan spille:

 • Adventure
  Spillere kan utforske 100 brett ved å bekjempe fiender og hoppe over hindringer

 • Competition
  Den beste grotteutforskeren vinner! I denne modusen kan spillerne konkurrere med vennene sine

 • Championship
  Navnet sier alt … Denne modusen inneholder ytterligere 100 super-vanskelige, utfordrende etapper som søker ekte grotteutforskere

 • Endless Cave NEO
  I denne modusen kan spillerne konkurrere og se hvor langt de kommer i en rekke endeløse, tilfeldig genererte huler

Hver av de fire modiene kan spilles alene, mot seks spiller på nett eller fire spillere lokalt. Så her er det mange muligheter for å konkurrere mot deg selv og andre. Dessuten man se hvordan man ranker mot andre spillere på highscore lista.

Spelunker HD Deluxe (Nintendo Switch, 2021)

Det er ingen dyper historie i spillet. Du skal rett og slett komme så lang du kan ned i grottestystemet og aller helst helt til bunns. Jeg må ærlig innrømmet at jeg synes dette er et vanskelig spill. Jeg har dødd, dødd og dødd. Og når alle liv er oppbrukt, så er det bare å prøve på igjen. Det er noe av det som er litt fascinerende med Spelunker. Selv etter gjenntatte dødsfall for din karakter, så føles det ikke så frustrerende å måtte starte på nytt.

Det man gjerne må øve på i Spelunker HD Deluxe, er timingen. Når du skal hoppe over groper i bakken, så gjelder det å hoppe på riktig sted. Står du litt feil, havner du i gropa. Skal du hoppe fra en kant og over på et tau, må du ikke gå for langt. Da faller du enten ned eller bommer på tauet. Skal du hoppe fra tauet og over på fast grunn, må du ikke være for høyt oppe i tauet. Da dør du. Et tips er å ikke hoppe fra større høyder en figuren din.

Spelunker HD Deluxe (Nintendo Switch, 2021)Du er ikke helt hjelpesløs i grotta. Du har blant annet luft som du kan blåse vekk spøkelser med. Du kan plukke opp dynamitt som kan brukes til å sprenge bort hindringer. I tillegg har du flares som du kan skyte opp og skremme vekk flaggermus for en kortere periode.

Deler av grotten er avstengt. For å komme videre må du finne nøkler for å låse opp disse stengslene. Noen ganger er det to nøkler som trengs, andre ganger fire. Det betyr at du må utforske store deler av grotta for å finne det du trenger.

Som nevnt er dette et vanskelig spill. Men min lille vekker kom faktisk da jeg spilte sammen med en på nett. Det var bare oss to, og han stakkeren måtte stadig vekk gå tilbake for å gjennopplive meg. Jeg synes faktisk synd på han, for jeg døde titt og ofte. Men denne spillingen gjorde faktisk at jeg skjønte spillet. Og etter denne runden på nettet, så har spillingen min faktisk gått noe bedre.

Spelunker HD Deluxe (Nintendo Switch, 2021)
Klassisk grafikk modus i Spelunker HD Deluxe tar oss tilbake til de glade 8-bits dagene.

Når du starter et spill, kan du velge mellom to forskjellige grafikkmodus; 3D og Classic. Første nevnte er jo HD remaken av spillet. Her er grafikken knivskarp og flott. Classic tar deg tilbake til en 8-bit verden, slik spillet mer eller mindre så ut den gangen det kom ut. Grunnet at grafikken i klassisk modus er er simplere, så kan faktisk noen av hindringene være letter å se her enn i den moderne utgaven.

Jeg har spilt mest alene og i Adventure modus. Men de andre variantene av spillet og at du kan spille både med og mot spillere både på nett og lokalt, gjør at du har mye å gjøre og spillet variert.

Spelunker HD Deluxe kan føles som og er fakisk et veldig vanskelig spill. Men samtidig føles det veldig rettferdig selv om man dør hele tiden (snakker da av egen erfaring). Etter å ha spilt det en stund, går det sakte men sikkert bedre. Spelunker HD Deluxe er et bra spill som faktisk blei bedre etter som jeg blei bedre. Kan anbefales!

Spelunker HD Deluxe (Nintendo Switch, 2021)

Legg igjen kommentar