Master SystemMega Drive/GenesisSegaTilbakeblikk

Tilbakeblikk… Sonic the Hedgehog

Mitt første møte med Sonic the Hedgehog var på Sega Master System. Det var et spill jeg spilte mye på den tiden det kom ut. Det så veldig bra ut på Sega sin 8-biter, med både god grafikk, musikk og gameplay. Men Sonic dukket først opp på Mega Drive.

En av drivkreftene for å utvikle Sonic the Hedgehog, var at Sega trengte en maskott. Alex Kidd hadde lenge vært en slags maskott for Sega, men de trengte noe nytt. Samtidig hadde de behov for noe som kunne konkurrere mot Nintendo sin Mario. Og resultatet av det blei da Sonic.

Utviklerne likte Mario-spillene, men syntes tempoet i disse spillene ikke var høyt nok. Og det var en av inspirasjonene til at Sonic baserer seg rundt høy fart.

Sonic the Hedgehog (1991) - Tilbakeblikk

Sonic the Hedgehog kom ut i USA 23. juni 1991 på Genesis (som Sega sin 16-biter heter over dammen) og har dermed rukket å bli 30 år! Europa og Japan måtte ikke vente, og fikk spillet måneden etter på Mega Drive.

Det er Doctor Robotnikk som er den store skurken i Sonic-spillene. Han har gjort om dyrene på South Island til roboter og det er Sonic som må bedfri dem. I tillegg til dette, er det mulig å samle seks Chaos Emeralds i løpet av spillets gang for å få den beste slutten på spillet. Dette er diamant-formede steiner i forskjellige farger.

En annen ting som er viktig i spillene, er ringene. Det er disse som på en måte holder liv i Sonic. Blir du truffet av en fiende, mister du alle ringene, men du dør ikke. Så det gjelder å samle dem sammen igjen. Samler du nok ringer og har 50 stykk når du kommer til slutten av brettet, får du muligheten til å spille et bonus brett. 100 ringer gir Sonic et ekstra liv.

Mens Sonic på Mega Drive dreier seg om fart, så var det nok noen begrensinger i Master System sin maskinvare som gjorde at hurtigheten er mindre dominerende i 8-bit utgaven av spillet og det er mer utforskning som gjelder. På Mega Drive finner du Chaos Emeralds på bonusbanene, mens på Master System er disse gjemt rundt om på brettene. Denne utforskingen på 8-biteren har jeg likt veldig godt.

Sonic the Hedgehog foregår på forskjellige steder på South Island kalt zones. Disse er igjen delt inn i tre acts.

Det første spillet av Sonic the Hedgehog på Mega Drive består av følgene soner:Sonic the Hedgehog (1991) - Tilbakeblikk

 1. Green Hill Zone
 2. Marble Zone
 3. Spring Yard Zone
 4. Labyrinth Zone
 5. Star Light Zone
 6. Scrap Brain Zone
 7. Final Zone

På Master System er det disse soner du spiller:

 1. Green Hill Zone
 2. Bridge Zone
 3. Jungle Zone
 4. Labyrinth Zone
 5. Scrap Brain Zone
 6. Sky Base Zone

Green Hill Zone på Master System baserer seg på Mega Drive utgaven, men ellers er de forskjellige sonene ulike.

Master System og Game Gear versjonene er så og si identiske, men noen forskjeller er det grunnet at Game Gear har lavere oppløsning enn sin storebror.

Forskjellige utgaver av Sonic the Hedgehog

Jeg er faktisk litt usikker på hvor mange utgaver jeg har av det første Sonic the Hedgehog spillet. Jeg har det i alle fall i fysisk utgave på både Mega Drive og Master System i tillegg til at spillet finnes på en rekke ulike samle utgaver som Sega Mega Drive Classics som jeg har på både Xbox 360, PS3, Nintendo Switch, PSP (tror jeg) og i tillegg til Mega Drive Mini.

Dessuten har jeg Game Gear versjonen på Nintendo 3DS. Og jeg har vel både Mega Drive og Master System utgaven på Virtual Console på Wii. I tillegg til dette har jeg vel også noen versjoner på en håndholt konsoll eller to. Ja, så har jeg vel det som enkelt spill på både PS3 og Xbox 360. Så har jeg jo 3D Sonic the Hedgehog som kom på Nintendo 3DS i 2013. Må heller ikke glemme Sonic Mania som kom 2017.

Det skulle med andre ord ikke være vanskelig å få spilt Sonic the Hedgehog.

Oppfølgere, spin offs og andre spill

Den store suksessen til Sonic the Hedgehog gjorde at det kom ikke bare en, men mange oppfølgere. Sonic the Hedgehog 2 kom i 1992. Så kom Sega med utvidelsen Mega CD til Mega Drive og slapp Sonic the Hedgehog CD i 1993. Samme år kom Sonic Chaos på Master System og Game Gear.

1994 ga oss Sonic the Hedgehog 3 og samme år kom også Sonic & Knuckles. Dette skulle egentlig vært et spill, men grunnet tidspress og at ROM-brikkene var for små, blei spille fordelt på to. Men du kan faktisk koble Sonic 3 på Sonic & Knuckles og spille som Knuckles i Sonic 3 brettene og som Sonic og Tails i Sonic & Knuckles. I tillegg er det muligeter til å spille ting som ikke er tilgjengelig når spillene er hver for seg.

Game Gear fikk i 1994 og 1996 henholdsvis Sonic Tripple Trouble og Sonic Blast. Knuckles’ Chaotix dukket opp på 32x som var enda en tilleggsenhet til Mega Drive.

Fra 2001 til 2004 kom det hele tre Sonic Advance spill til Game Boy Advance.

Sonic Adventures var et av de første spillene på Dreamcast og kom i 1998. Sonic Adventure 2: Battle har jeg spilt på Game Cube.

Etter hvert kom det en rekke forskjellige Sonic spill på både PS3, Xbox 360 og Wii.

Sonic har i tillegg dukket opp i bilspill som i et par Sonic Drift, Sonic & Sega All-Stars Racing og nå sist Team Sonic Racing.

Så er det jo verdt å nevne at Sonic har dukket opp i diverse olympiske spill sammen med Mario på Wii, Wii U, DS, 3DS og Nintendo Switch.

Dette er på ingen måte en komplett liste, men kanskje noen av de viktigste.

Sonic the Hedgehog (1991) - Tilbakeblikk
Jeg har et greit utvalg med Sonic-spill på Xbox 360. Mange av dem er også kompatibel med Xbox One.

Film og serier

Det er nesten klart at det ville komme TV-serie basert på Sonic. Ikke en, men hele fem animerte serier er produsert om denne raske blå fra Sega. Den første  var Adventures of Sonic the Hedgehog i 1993. Samme år kom også Sonic the Hedgeog. Så fulgte Sonic Underground (1999), Sonic X (2003) og Sonix Boom (2014).

I 2020 kom også spillefilmen Sonic the Hedgehog. Den var det en del kontroverser rundt, siden den første traileren til filmen fikk total slakt grunnet en Sonic som ikke så ut i det hele tatt. Etter en månedstid tok produsentene til Twitter og beklaget. Dette gjorde at filmen blei utsatt en god stund, mens de laget en ny Sonic som så mye bedre ut. Men sluttresultatet blei faktisk bra og jeg synes det er en morsom film.

Og til slutt…

Jeg husker det var en ting som forvirret litt, den gang jeg startet å spille Sonic, nemlig Doctor Robotnik. Hovedfienden til Sonic. Han het nemlig Doctor Robotnik i spillet jeg spilte, mens jeg etter etter hvert også hørte Doctor Eggman. Hvem var dette? Var det samme mann? Robotnik var navnet som kom i den engelske utgaven av spillet, mens han i Japan het Eggman. Jeg vet ikke om jeg er helt klok på det ennå…

Sega har absolutt truffet veldig godt med Sonic the Hedgehog. Og som nevnt, skal det ikke være vanskelig å få spilt Sonic-spillene på en eller annen måte. For mange, kanskje de fleste, er det Sonic the Hedgehog på Mega Drive som er Sonic. Men for meg er det 8-bit utgaven på Master System som er det store. Og disse spillene står veldig godt på egne ben. Har du mulighet, så bør du prøve dem.

Uansett, Sonic er 30 år og gratulere så mye med dagen!

Sonic the Hedgehog (1991) - Tilbakeblikk

One thought on “Tilbakeblikk… Sonic the Hedgehog

 • Mener å huske et av Sonic spillene var den en slags berg og dalbane med Sonic og Tails?

  Reply

Legg igjen kommentar