Fra arkivetGame Boy AdvanceNintendo

Fra arkivet: Game Boy Advance er 10 år [eller 20 år i 2021]

Denne artikkelen blei originalt skrevet til Game Boy Advance sitt 10 års jubileum i 2011 og er tidligere publisert på frankeivind.net 21. mars 2011. Noen bitte små forandringer er gjort i dette innlegget. Jeg har også et tilbakeblikk på GBA skrevet i 2016. Game Boy Advance er altså 20 år i mars 2021.

Fra arkivet: Game Boy Advance

Nintendo har dominert videospillmarkedet i årevis. De har vært innovative og våget å gå veier andre ikke har gjort. Til tross for at det fantes kraftige og teknisk overlegne håndholdte konsoller i tiden rundt, da Game Boy så dagens lys i 1989, var det Nintendos enhet med den fire grå-skala skjermen som vant fram. Den originale Game Boy solgte i 64 millioner eksemplarer og rett i underkant av 120 millioner inkludert med Game Boy Color (og ulike varianter). 21. mars 2001 kom etterfølgeren, Game Boy Advance, ut i Japan. USA og Europa fulgte etter i juni samme år.

Game Boy Advance var min første konsoll fra Nintendo og blei kjøpt bare noen dager etter lanseringa i Norge sammen med spillet F-Zero. Jeg husker at F-Zero imponerte stort. Grafikken var god og rask. I praksis var GBA en Super Nintendo i miniatyr.

Den orginale GBA var veldig god å holde i når man skulle spille. Det var lett å komme til alle knappene. Den blei drevet av to AA-batteriet som holdt til ca. 15 timers spilling. Ulempen med konsollen var skjermen. Den hadde ikke bakgrunnsbelysningen, så det kunne være vanskelig å finne de optimale lysforholdene. Å spille ute i sollys var utelukket.

Fra arkivet: Game Boy Advance

Et par år etter den originale GBA kom Game Boy Advance SP. Den fikset problemet med skjermen som nå hadde fått bakrunnsbelysning (to styrkevarianter). Den var mer kompakt (fikk lettere plass i lomma) og hadde fått et oppladbart batteri som ga ca. 10 timers spilling. Personlig liker jeg designet/størrelsen på den orginale Advance bedre, da denne passer mine hender. I 2005 kom det enda en variant, Game Boy Micro, men denne fikk aldri noen stor utbredelse.

Det blei totalt solg ca. 81,5 millioner eksemplarer av Game Boy Advance. Originalen solgte rundt 35,5 millioner eksemplarer, SP solgte ca. 43,5 millioner, mens Micro solgte fattige 2,5 millioner eksemplerer.

Det kom ut i underkant av 1000 spill til Game Boy Advance. Alle kom riktig nok ikke ut i alle territorier. Men siden det ikke finnes noen regionsbeskyttelse i GBA spill, kunne man importere fra utlandet. Bruktmarkedet på eBay er stort. Dessuten er GBA, med unntak av Micro, kompatibel med både Game Boy og Game Boy Color spill. Noe som utvider spillbiblioteket enormt. Denne muligheten har jeg benyttet meg av.

Game Boy Advance (originalen) har en 2,9-tommers skjerm og kan vise 512 farger på skjerm samtidig fra en palett på 32 768. Oppløsningen er på 240 × 160 punkter. GBA har en 32-bits ARM7 prosessor på 16.8 MHz. I tillegg har den en Zilorg Z80 på 4/8 MHz for kompatibiltenen med Game Boy/Color. GBA kan også bruke denne til lyd.

Det kom også en del tilbehør til GBA. Blant de offisielle finner du e-Reader, Play-Yan, MP3 Player, Wireless Adapter og link-kabel fra GBA til GameCube. Sistnevne kabel brukte jeg til spillene Sonic Adventure 2: Battle og The Legend of Zelda: The Wind Waker på GameCube. Til Wind Waker fungerte Game Boy Advance som et kart, noe jeg synes var litt stilig den gang og ikke minst praktisk.

Jeg brukte i sin tid mange timer og batterier på Game Boy Advance som nå fyller 20 år. Mange gode spillminner fra den tiden.

Fra arkivet: Game Boy Advance

Fra arkivet: Game Boy Advance
Den originale Game Boy Advance som faktisk har gulnet en god del siden 2011 som det øverste bildet i innlegget er fra. I tillegg sees Game Boy Advance SP.

Kilder fra Wikipedia: Game Boy AdvanceGame Boy Advance SPGame Boy MicroGame Boy

2 thoughts on “Fra arkivet: Game Boy Advance er 10 år [eller 20 år i 2021]

Legg igjen kommentar