Fra arkivet: Test av Nintendo 3DS (2011)
Da har jeg rotet litt i arkivet mitt igjen og funnet fram til en test av Nintendo 3DS som jeg første gang publiserte på frankeivind.net 12. mai 2011. Siden det er en god del år siden jeg skrev denne anmeldelsen, kan det være funksjoner jeg beskrev den gang som ikke lenger virker eller har blitt oppdatert. Nintendo 3DS blei lansert i Europa 25. mars 2011.
Det var i 2004 Nintendo kom med sin Nintendo DS. En håndholdt konsoll med to skjermer, hvor den ene var trykkfølsom. Litt klumpete kanskje, men den var nyvinnende. Jeg blei så vant til å trykke på skjermen at jeg prøvde det på PCen også, uten stort hell.
Nintendo DS kom senere ut i en Light versjon og i en litt utvidet versjon med DSi. Nintendo 3DS som kom i mars 2011 (i Europa og USA, Japan fikk 3DS i februar) og er en ny håndholdt konsoll.
Det store nye med Nintendo 3DS er selvfølgelig at den håndholdte konsollen har 3D-skjerm hvor det ikke er nødvendig med bruk av 3D-briller. Det fungerer veldig bra. Menyene er i 3D og ting snurrer rundt og beveger seg for å untytte denne funksjonen. Det er mulig å justere 3D-effekten med en bryter på høyre side av skjermen.
Det er mange som har fått vondt i øynene av å se 3D. Dette har jeg ikke merket noe til. Det kan dog nevnes at når jeg har spilt mye, halvannen til to timer, merker jeg at øynene slapper av mer når jeg slutter å spille. Jeg har aldri fått hodeverk. Andre som har prøvd min 3DS, har merket det i øynene med en gang. Så der er vi nok veldig forskjellig.
Størrelse og vekt på Nintendo 3DS er nærmest identisk med DS Lite. Det er ikke de store forskjellene å snakke om. I tillegg til at 3DS har en 3D-skjerm, har begge skjermene fått høyere oppløsning enn sine forgjengere. 3D-skjermen har en oppløsning på 800 x 240 (widescreen), det vil si 400 x 240 for hvert øye. Den nederste, trykkfølsomme skjermen har oppløsning på 320 x 240. Tidligere DS-varianter har hatt en oppløsning på 256 × 192 på begge skjermene.
3DS har 128 MB RAM mot 16 MB på DSi og bare 4 MB på DS. Videre har 3DS 2 GB intern lagringsplass og kan ekspanderes med SD-minnekort (2 GB følger med). DSi har 256 MB lagringsplass, og mulighet for SD-kort. Avhengig av lysstyrke på skjerm, bruk av WiFi og 3D, ligger batterilevetiden på 3-5 timer. Nintedo 3DS har også en mikrofon, en IR-port, 3-axis accelerometer, 3-axis gyroscope, analog styresirkel og en Home-knapp.
Med funksjonen StreetPass kan din 3DS utveksle informasjon med andre 3DS når du passerer dem. Det kan være at du får besøk av andre Mii-karakterer, spill kan for eksempel utveksle trofeer eller liknende. Med SpotPass kan 3DS laste ned oppdateringer til konsollen eller få nyheter/beskjeer fra spillprodusenter. Spillet Super Street Fighter IV: 3D Edition har blant annet benyttet denne funksjonen til å sende koder får å åpne nye trofeer.
Nintendo 3DS har en rekke ferdiginstallerte programmer. Fire av programmene kan faktisk multitaske. Det betyr at du når du trykker på Home-knappen i et spill, blir spillet pauset og du kan bruke følgende program Game Notes, Friend List, Notifications og Internet Browser uten at spillet må avsluttet. For alle andre programmer må spillet avsluttes for å starte et nytt program.
Under kommer en kort gjennomgang av programmene som er installert på Nintendo 3DS.
Game Notes
Med Game Notes får du 16 ark til rådighet hvor du kan notere ned ting eller tegne kart når du spiller spill. Spillet du spiller pauses og på den øverste skjermen ser du faktisk begge skjermene slik de så ut, da spillet blei pauset. Det er også mulig å veksle mellom helskjerm av øverste og nederste skjermbilde fra det pausede spillet.
Friend List
Nintendo har valgt å fremdeles bruke Friends Code. Heldigvis har de gjort det litt enklere. Nå er det kun en Frinds Code per Nintendo 3DS konsoll, og ikke slik det var før, da hvert spill hadde sin vennekode. Du kan registrere venner på to måter. Du kan enten taste inn vennekoden til hverandre, eller hvis dere befinner dere fysisk i samme rom, kan lokalregistrering benyttes. Man slipper da å skrive inn tallkoden.
Med Friend List kan du se når dine venner er på nett og hvilke spill de spiller. Legg meg gjerne til som venn. Min Nintendo 3DS kode er: 1203 – 9204 – 5138. Husk å skriv din i kommentarfeltet utnder.
Notifications
Du kan motta beskjeder/informasjon fra både StreetPass (grønn prikk) og SpotPass (blå prikk). Det kan være alt fra nyhetsbrev, til Mii-karakterer eller spill som utveksler informasjon seg i mellom.
Internet Browser
Nettleseren til Nintendo 3DS kommer i en senere programvare oppdatering. Så denne kommer jeg tilbake til. [Jeg kom visst aldri tilbake med en anmeldelse av denne]
Activity Log
Her får du oversikten over alt du holder på med på Nintendo 3DS. Konsollen teller antall skritt du tar og disse omsettes i Play Coins som kan brukes til å lukke opp ulike ting i forskjellige spill. 100 skritt er 1 Play Coin, og du kan maks få 10 Play Coins per dag. For å jukse til deg skritt, kan du bare sitte å riste (simuler gange) på 3DS.
Du kan se en liste over alle spill du har spilt og hvor lenge du har spilt dem. Du kan sortere listene etter de kriteriene samt antall ganger du har spilt spillet, gjennomsnitts tid, første gang spilt og siste gang spilt.
Ulempen med en slik logging er å kunne se hvor mye tid du faktisk bruker på spilling.
AR Games: Augmented Reality
Det følger med seks AR (Augmented Reality) kort som kan brukes til spilling. 3DS blander datagrafikk med med omverden sett igjennom kameraet til 3DS. Ganske artig å se ulike ting dukke opp av spisebordet i stua. De blir gjerne en del bevegelse av 3DS i slike spill og dermed er det lett å komme ut av sonen man ser 3D i.
Face Raiders
Her er det bare å skyte på. Du starter med å ta et bilde av deg selv eller andre og dermed er du en del av spillet. Skyt på alt som kommer mot deg. Bakgrunnen i spillet er det kameraet på utsiden av 3DS ser. Du må være aktiv å snu deg rundt for å skyte alt. Det dukker opp hull i universet, og når du snur deg tilbake er det på samme sted. Ganske stilig. Også her er det lett å miste 3D-fokus på grunn av alle bevegelse.
Mii Maker
Det er litt ulike måte du kan lage Mii karakterer på. Har du Nintendo Wii, så kan du importere en Mii herfra, men det er ikke mulig å sende en Mii fra 3DS til Wii. Du kan lage en Mii med utgangspunkt i et bilde du tar og deretter gjøre endringer på forslaget som kommer opp. Den siste måten er å lage en Mii helt fra bunnen av.
Du har som sagt mulighet til å sende en Mii fra Wii til 3DS. Dessuten er det også mulig å sende en Mii karakter til og fra 3DS. Du kan dessuten skanne en QR kode fra et bilde, eller lagre en Mii som QR kode slik jeg har gjort. Det er også mulig å lagre hode eller en helfigur av din Mii som et bilde.
Nintendo 3DS Camera
Nintendo 3DS har tre kameraer. To på utsiden som tar 3D-bilder og et på innsiden som tar vanlig 2D-bilder. Oppløsningen er på 0,3 MP, dvs. VGA 640 x 480. Ikke allverden, men fungerer helt greit til sitt bruk.
Når du tar 3D bilder har du mulighet til å juster dybden i bilde du tar. Det finnes også en timer som tar bilde etter et hvis antall sekunder eller i det du snakker. Så er det mulig å legge på tulle effekter ved å blåse i mikrofonen. Ikke nyttig selvfølgelig, men litt morsomt å leke med er det jo, kanskje spesielt for de yngre.
Det er også her du ser alle bildene du har tatt.
Under ser du en YouTube-video jeg har satt sammen av bilder jeg har tatt.
Nintendo 3DS Sound
Du har mulighet til å ta opp lydklipp på opptil 10 sekunder. Dessuten er Nintendo 3DS Sound en musikkspiller som støtter både AAC- og MP3-filer. Det er mulig å aktivere StreetPass og dele din favoritt spilleliste med andre (kun hva sangene heter og ikke selve sangene).
StreetPass Mii Plaza
Om du har aktivert StreetPass, så vil Mii-karakterer fra andre personer du møter dukke opp her. De kan brukes i spillene Puzzle Swap og StreetPass Quest.
I Puzzle Swap samler du på puslespillbiter til bilder med ulike Nintendo motiv. Når en Mii du møter har flere brikker du ikke har, kan du selv velge hvilken brikke du vil ta i mot. Det er også mulig å veksle Play Coins i puslespillbrikker, men da får du en helt tilfeldig brikke. Det betyr dermed at du kan få en du allerede har.
I StreetPass Quest er din Mii figur tatt til fange. Ved hjelp av Mii karakterer du møter skal du spille deg gjennom dette RPG-liknende spillet. En Mii karakter du møter første gang har en styrke (level) på 1, men kan få opp til Level 7 hvis du møter dem flere ganger. Har du ikke møtt noen, kan du leie en figur for Play Coins. Uheldigvis har disse bare level 1 eller 2 og det blir derfor svært vanskelig når du kommer langt ut i spillet. Så det gjelder å møte de samme personene hele tiden for å øke levelen til Mii karakterene.
Download Play
Med denne funksjonen kan du spille multiplayer spill med bare en spillkassett for de spillene som støtter denne funksjonen. Det gjelder både for Nintendo DS og Nintendo 3DS spill. Dessuten er det mulig å laste ned Nintendo DS demoer via Nintendo Wii.
Oppsummering
For meg er Nintendo 3DS et godt kjøp. Jeg har ingen problemer med å se eller spille spill i 3D, men vet at andre får vondt i hodet av det. Nintendo 3DS støtter både DS og DSi Enhanced spill. En liten ulempe er at 3DS spillene er regionlåste. Det betyr at man ikke kan kjøpe/importere spill fra USA eller Japan. Noe som er svært synd. Har benyttet denne mulighete på DS som er regionfri.
Nintendo 3DS er ikke helt komplett ennå. I en programoppdatering som skal komme i slutten av mai, får konsollen både nettleser og eShop. Det skal bli gøy å kunne kjøpe blant annet Game Boy og Game Gear spill.
Alt i alt er Nintendo 3DS en flott konsoll. Det er nok ikke alle som vil vurdere en oppgradering som nødvendig ennå. Men det er mange gode spill på vei som vil være verdt å få med seg.
Aktuelle innlegg:
- Fra arkivet: Super Street Fighter IV - 3D Edition (Nintendo 3DS, 2011) (72.1%)
- Fra arkivet: Anmeldelse - Rayman 3D (3DS, 2011) (70.8%)
- Fra arkivet: Anmeldelse - Ridge Racer 3D (Nintendo 3DS, 2011) (70.8%)
- Fra akrivet: Anmeldelse av Pilotwings Resort (Nintendo 3DS, 2011) (66.5%)
- Fra arkivet: Super Mario Land (Game Boy, 1989) [Nintendo 3DS, 2011] (66.5%)
Pingback: Mot slutten for eShop på Nintendo Wii U og 3DS | Retrospilling.no