Anmeldelse: Wonder Boy Collection (Nintendo Switch, 2022)
2022 er et bra år for Wonder Boy-fans. Da slippes nemlig et par spillsamlinger med Wonder Boy-spill. Wonder Boy Collection fra Inin Games kommer på Nintendo Switch og PlayStation 4 i både digital og fysisk utgave 3. juni. Jeg har fått anmelderkode av PR Hound til den digitale Switch utgaven som testes her.
Wonder Boy Collection består av fire klassiske Wonder Boy-spill. Men om det ikke er nok, kommer Wonder Boy Anniversary Collection fra Strictly Limited Games senere i år med seks Wonder Boy-spill i hele 21 varianter. Dette er en begrenset utgave, mens Wonder Boy Collection er den som kommer i vanlig salg.
Wonder Boy Collection er en fin samling for deg som vil tre inn i Wonder Boy universet. Du vil ha mye god spilling foran deg. Hvor det hele starter med det litt “enklere” originale Wonder Boy spillet. De neste spillene i serien utvikler seg og blir mer avanserte som også gir deg andre utfordringer.
I en slik samling ser man også den teknologiske utvikling fra det første til det siste spillet.
En annen ting som er veldig flott med sånne samlinger, er at gamle spill får nye funksjoner. Det ene som er greit, er spolefunksjonen. Den kan brukes om du skulle være uheldig å falle ned og dø, eller du ikke gjorde det så godt med en av slutt bossene.
Så har du lagringsfunksjonen som gjør at du kan lagre akkurat når du vil. Du har hele seks lagrinsplasser for hvert av spillene. Dette er veldig kjekt. Dermed kan du avslutte og ta pauser i spillet akkurat når det passer deg.
Du får også med et lite galleri, blant annet med Master System coverne til Wonder Boy og Wonder Boy in Monster Land, selv om ingen av disse versjonene er med i denne samlingen. Er nok litt variert hva som er i dette galleriet.
Alt i alt synes Wonder Boy Collection for Nintendo Switch er en fin samling ha. Du vil ha mange timers spilling foran deg.
Wonder Boy (1986)
Det var i 1986 at spillserien Wonder Boy startet. Spillet blei ganske populært og blei konvertert til en rekke formater, blant annet til Sega Master System som jeg testet i fjor.
Du er nemlig hulemannen Tom-Tom som skal redde kjæresten din Tanya fra den brutale kongen. En nærmest klassisk historie.
Du starter med to tomme hender, men får rask hjelpemidler som steinøks og et rullebrett av alle ting. Disse finner du på bakken i det som kan likne dinosauregg.
Øverst på skjermen har du en måler. Den fungere både som tids- og helsemåler. En strek forsvinner gjevnlig etter hvert som tiden går, samtidig forvinner det en strek når du treffer fiender. Heldigvis kan denne måleren fylles opp ved å ta frukten som finnes rundt omkring på brettene.
Brettene er kanskje ikke så vanskelige, men det kan føles som om livene forsvinner veldig fort for det. For egen del har nok dette noe å gjøre med timingen i hopp fra platform til platform.
Det er arkadeversjonen av Wonder Boy som er i denne samlingen, så da må man jo putte på “penger”. Heldigvis er det bare å fylle på med credits etter hvert som det går tomt.
Tenker du at du kanskje har spilt dette spillet på Nintendo NES før, så stemmer det. Men da heter det Adventure Island.
Wonder Boy in Monster Land (1987)
Etter bragdene i det første spillet har Tom-Tom fått tittelen Wonder Boy og det har vært fredelig i mange år. Men så dukket dragen MEKA opp og gjorde det ugreit i det som nå gikk under navnet Monster Land.
Wonder Boy in Monster Land er nok et arkadespill i Wonder Boy-serien og er arkadeversjonen som er med i denne samlinga. Men også dette spillet blei konvertert til Master System og en rekke hjemmedatamaskiner.
Ved første øyekast virker dette spillet mer avansert enn det første, noe det også er. Du ser det blant annet på grafikken som er flottere og mer detaljert. Mens det første Wonder Boy-spillet nærmest var bare “rett fram”, er brettdesignet i Monster Land mer variert og spennende.
Spillet introduserer også en lett variant av RPG-elementer. Du blir raskt utstyrt med et sverd, men kan kjøpe nye og bedre sverd i butikker som finnes på brettene. Du kan også utstyre deg med skjold som gjør deg mer bedre beskyttet og sko som gjør at du kan gå raskere. Og etter hvert som du kommer ut i spillet, kan du kjøpe forbedrede utgaver av disse gjenstanden.
Nede i venstre hjørne finner et timeglass som når sanden går ut, tar et liv fra deg. Men du kan plukke opp timeglass i spilletsgang, så alt håp er ikke ute.
For egendel synes jeg Wonder Boy in Monster Land er et bedre og mer spennende spill enn det første.
Wonder Boy in Monster World (1991)
Det er ganske hardt å være helt. Denne gangen er det BioMeka som har overtatt Monster World og det blir din jobb å bringe harmoni tilbake til dette landet.
Wonder Boy in Monster World er et Mega Drive spill. Det kan man tydelig se på grafikken som er nydelig! Figurene er store og detaljerte og det hele er veldig fargerikt og flott.
RPG-elementet fra Monster Land er videreført i Monster World. Litt mer avansert, men det var likevel veldig håndterlig for oss her i Vesten på begynnelsen av 90-tallet som ikke var helt vant til dette i spill.
Det betyr at våpen, skjold og magi kan kombineres for å få ønsket styrke og effekt.
I spillet kan du snakke med folk som du møter på din vei. Du får penger eller andre ting fra fiende du tar, og dette kan brukes for å kjøpe for eksempel nye sverd.
Spillet kom også ut på Sega Master System. Denne versjonen har jeg spilt litt. I motsetning til Mega Drive hvor man kunne lagre i spillkassetten, hadde Master System et passordsystem som besto av noen og 40 tegn, noe som må være en eller anne form for rekord.
Monster World IV (1994)
Dette spillet blei opprinnelig kun sluppet i på Mega Drive i Japan. Det blei likevel sett på som et av de beste spillene. Men kom etter hvert i engelsk oversettelse på Wii Virtual Console.
Denne gangen er du Asha som gjennom hennes eventyr skal frigi fire ånder som er holdt tilbake av onde krefter. Men du er ikke helt alene. Den blå skapningen Pepelogoo kan hjelpe deg å nå steder som Asha ikke klarer alene.
Monster World IV er som de andre Wonder Boy-spillene et platformspill som også inneholder visse RPG-elementer.
Grafikken i spillet er som i Monster World, helt nydelig. Figurene er store og detaljerte. Man kan nesten lese ansiktsuttrykket på dem. Bakgrunnen er jo et kapittel for seg. Her skinner spillet virkelig. Detaljene er kjempe flotte og fargebruken gjør det vakkert å se på. Bruken av parallax scrolling er med på å gi en ekstra dybde i spillet.
Det er noe spesielt med å høre soundtracket med seks kanaler i stereo. Du får et ganske rikt lydbilde i musikken. Og det er begrensningene i maskinvaren til 16-bits maskinene som gir den karakteristiske lyden.
Dette spillet kom i en remake i 2021 under navnet Wonder Boy: Asha in Monster World.
Aktuelle innlegg:
- Anmeldelse: Taito Milestones (Nintendo Switch, 2022) (77.9%)
- Anmeldelse: Snow Bros. Nick & Tom Special (Nintendo Switch, 2022) (77.9%)
- Anmeldelse: Swords & Bones (Nintendo Switch, 2022) (73.7%)
- Anmeldelse: Boreal Tenebrae (Nintendo Switch, 2022) (69.7%)
- Anmeldelse - Wonder Boy: Asha in Monster World (Nintendo Switch, 2021) (60.1%)