Anmeldelse: Space Invaders Invincible Collection (Nintendo Switch, 2021)
Space Invaders Invincible Collection er vel egentlig den spillsamlingen jeg ønsket meg, da jeg anmeldte Space Invaders Forever i fjor. Den nye spillsamlingen kommer på Nintendo Switch 17. august og anmelderkode er gitt av PR Hound.
Space Invaders Invincible Collection inneholder hele 11 Space Invaders fra det første originale spillet fra 1978 til Space Invaders Gigamaz 4 SE fra 2018.
Space Invaders er virkelig en spillklassiker. De fleste har nok vært borti dette spillet en gang i løpet av sin tid som spiller, eller i alle fall hørt om spillet. Ryktene skal også ha det til at Japan nærmest gikk tom for 100 yen mynter. Det er mulig dette er litt overdrevet, men det er på ingen måte tvil om at Space Invaders var et populært spill.
Spillene som er med i denne samlingen, er arkade utgavene. Det hadde kanskje vært artig om i det minste noen konsoll eller hjemmedatamaskin versjoner hadde vært med.
Spillene kan spilles i to varianter Normal og Challenge. Normal sier seg selv, her spiller du spillet slikt det originalt er. I Challenge får du ulike oppgaver som du må løse. Det kan for eksempel være å skyte alle romvesene i løpet av 90 sekunder uten å dø, redde kuer (!) eller få en hvis poeng sum i løpet av en begrenset tid.
Den høyeste poengsummen din blir tatt vare på, så du kan gå inn på highscore lista for hvert enkelt spill å se hvordan du gjør det sammenliknet med andre.
Space Invaders Invincible Collection er en veldig flott spillsamling med mange spill som sikkert kommer til å bringe tilbake minner fra barndommen. Det lille minuset med denne samlingen, er prisen. 600 kroner kan nok for mange virke mye, selv for 11 spill. Om man sammenlinkner med andre samlepakker, ligger nok Space Invaders en del over disse i pris. Men ser man på innholdet i denne pakka, ja, så er den veldig bra!
Under kan du lese kort om hvert enkelt spill i pakken. For de tre nederste spillene har jeg hentet avsnitt fra min tidligere anmeldelse av dem.
Space Invaders (1978, Arcade) – b/w
Det hele startet med Space Invaders som kom ut i 1978. Begrenset maskinvare den gang, gjorde at spillutviklere ofte måtte tenke kreativt og mange av spillklassikerne kommer nettopp fra denn pionertida.
I Space Invaders skal du skyte på skapningene som kommer fra verdensrommet. Alt foregår på en skjerm, noe som naturlig nok var en begrensning i maskinvaren. Dessuten var spillet i sort-hvitt.
Det er fem rader med aliens som beveger seg fram og tilbake på skjermen. Og det er fire forskjellige typer romvesnener. Foran deg er fire klossen som beskytter deg fram til de blir skutt i stykker av deg eller de besøkende fra verdensrommet.
Jeg la merke til at romvesnene beveget seg raskere og raskere etter hvert som det blei færre av dem på skjermen. Det viser seg at maskinvaren ikke klarte å tegne raskt nok opp når det var mange figurer på skjermen samtidig.
Space Invaders (1978, Arcade) – colour
Farge versjonen av Space Invaders er helt lik den originale sort-hvit utgaven. Til å begynne med hadde de faktisk farget cellofan i forskjellige farger som dekket skjermen for å etterlikne at spillet var i farget. Etter hvert kom også spillet i ekte farger, hvor det var maskinvaren som lagde fargene og i plastikkark som lå opp på skjermen.
Space Invaders Part II (1979, Arcade)
Det blei naturlig nok en oppfølger til suksessen fra ’78 og denne gangen kom spillet i farger. Spillet følger samme formel som originalen. En liten ny ting i dette spillet, er at noen av romvesnene deler seg i to når de blir skutt på, ellers er det veldig lik det første. Dette spillet blei lansert som Deluxe Space Invaders/Space Invaders Deluxe i USA i 1980.
Lunar Rescue (1979, Arcade)
I dette spillet skal du redde seks personer som befinner seg på månen. Du blir sluppet ut i et lite romskip fra moderskipet på toppen av skjermen. Så må du navigere deg ned til noen platformer som står på månens overflate. Når du har landet kommer det en man løpene og du må fly han opp til moderskipet. Men mellom månen og moderskipet befinner det seg romvesner som enten må unngåes eller skytes.
Space Cyclone (1980, Arcade)
Spillet er gjenkjennbart, men skiller seg en del fra Space Invaders. Her kommer fiende i forskjellige mønstre og skyter med forskjellige ting. Egentlig en frisk giv.
Majestic Twelve: The Space Invaders Part IV (1990, Arcade)
Hopper man 10 år fram i tid, ser man hvor stort sprang teknologien har hatt. Grafikken er fargerik og detaljer, men ellers følger den samme gode gamle formelen; skyt på romvesner.
Super Space Invaders ’91 (1990, Arcade)
Dette er faktisk mer eller mindre samme spill som Majestic Twelve: The Space Invaders Part IV som blei sluppet i Japan og fikk navnet Super Space Invaders ’91 i USA. Mens du i den japanske utgaven kunne velge hvilket brett du ville spille, kan du ikke det i denne versjonen.
Space Invaders DX (1994, Arcade)
Her får du faktisk en del varianter å velge mellom; Space Invaders, Vs mode og Parody mode. Det første er det originale spillet og her kan du velge å spille med stående kabinet eller tabletop utgavene i sort-hvit, sort-hvit med cellofan overlegg eller fargeutgaven. I Vs spiller du mot en annen spiller. Og i Parody er det helt andre dyr og skapninger enn i originalen. Bortsett fra disse forskjellene, så er det Space Invaders, bare i ny innpakning.
Space Invaders Extreme (2018)
Her kommer invasjonen fra verdensrommet i mange forkjellige formasjoner. Mens de i originalen bevegde seg rolig mellom høyre og venstre side av skjermen, er tempoet høyere og de kommer også flygende inn fra både den ene og den andre siden. De beveger seg rundt på skjermen og går nærmest til angrep på deg. I tillegg prøvder de jo også å skyte deg.
Heldigvis er det håp i Space Invaders Extreme. Det er nemlig mulig å få en rekke bonuser. Skyter du flere Inveders i samme farge på en gang, faller det ned en bonus du kan plukke opp og du får da et mye bedre våpen som lar deg skyte flere fiender og rydde skjermen raskere og få høyere poengsum.
Space Invaders Gigamax 4 SE (2018)
I dette spillet kan du spille fra 1 til 4 spillere. Det er mulig å spille alene, men blir veldig vanskelig når du kom til sluttfienden. Den kan bli vanskelig å ta når man er alene.
Skjermen er fylt med Space Invaders slik man kjenne det fra originalen, men når skjermen er i 16:9 føles det som at finende kommer raskt ned mot deg.
Arkanoid vs Space Invaders (2016)
Det er tydelig at dette spillet opprinnelig er et mobilspill. Spillet må nemlig spilles i portrett modus. Og det er hellig ikke mulig å spille det i landskaps modus når du har Switchen koblet til TV. Det må faktisk spilles håndholdt. Nå går det an å spille dette i vanlig 16:9 på PS4, så det burde absolutt gått an på Nintendo Switch også. Det føles også noe tungt å holde Switchen på høykant når man spiller. Dessuten er det også kun touchkontroll, ikke mulig å bruke noen knapper.
Når det er sagt, så fungerer touchkontrollen veldig bra. Arkanoid vs Space Invaders har 150 brett du kan spille gjennom, og hvert brett har en oppgave som må gjennomføres. Det kan for eksempel være å skyte et viss antall fiender.
Aktuelle innlegg:
- Anmeldelse: Space Invaders Forever (Nintendo Switch, 2020) (78.7%)
- Anmeldelse: Gleylancer (Nintendo Switch, 2021) (76.5%)
- Anmeldelse: Taito Milestones (Nintendo Switch, 2022) (59.7%)
- Anmeldelse: Puzzle Bobble Everybubble! (Nintendo Switch, 2023) (59.7%)
- Anmeldelse: Taito Milestones 2 (Nintendo Switch, 2023) (59.7%)
Pingback: Anmeldelse: Taito Milestones (Nintendo Switch, 2022) | Retrospilling.no