AmigaartikkelCommodore

Jostein Basma Soccer – Mitt eget fotballspill

Jostein Basma Soccer - tittelskjerm

På første halvdel av 90-tallet programmerte jeg en god del i AMOS på Commodore Amiga 500. Programmet fikk jeg på en coverdisk til CU Amiga. Det var ikke alltid programmeringa resulterte i noe stort, som regel var det bare småprogrammer som skulle løse et lite problem eller jeg skulle få noe til å skje på skjermen. Hovedmålet var nok ikke et ferdig sluttprodukt, men veien dit.

Faktisk gjorde jeg ferdig kun to spill. Det ene var Space’94 og det andre var Jostein Basma Soccer. Spillet kom som en ide etter at det førstnevne var ferdig lagd. Og det blei lagd til en klassekamerat på videregående og “sluppet” i mai 1994. Det var da gitt til han og en annen i klassen som også hadde Amiga. Faktisk et lisensiert spill.

Soccer er kanskje litt misvisende, siden det kun er straffesparkdelen jeg har med i spillet. Men, men… Nå var målet aldri å lage noe som skulle verken slå Kick-Off eller Italia’90, men en liten utfordring til meg selv.

Jeg husker jeg sleit med en liten bug i spillet. Du har 5 straffespark å ta og det gikk fint første gang du spillte. Men i neste runde stoppet det ikke fem spark, men gikk bare videre. Det ser ut som jeg klarte å fikse den feilen.

Intromusikken er jo ikke noe å skryte av, men med en musikktracker er det i alle fall enkelt å lage musikk på Amiga. Den roterende logoen i introen er en sprite som jeg animerte i Deluxe Paint.

Du kan laste ned Jostein Basma Soccer på denne linken. Spillet må startes fra Workbenck.

 

Så vidt jeg husker er publikum bilder jeg fant på CU Amiga disk.
Jeg kunne kanskje jobbet litt mer med HUD’en i spillet. Den dukker bare opp når du scorer og dekker alt for mye av skjermen.
Jeg brukte AMOS som er en Basic variant, da jeg programmerte Jostein Basma Soccer.
Jeg fant en bildefil som viser koordinater på ulike steder i målet. Dette brukte jeg nok til å finne ut hvor ballen skulle gå når den blei skutt og hvor langt keeperen skulle flytte seg.
Det er ikke mye animasjon i spritene jeg brukte. Keeperen består bare av tre, hvor den ene går til venstre, den andre til høyre og normal posisjon. På spilleren har jeg prøvd meg på å animere foten som skyter.

One thought on “Jostein Basma Soccer – Mitt eget fotballspill

Legg igjen kommentar