Amigaanmeldelse-testCommodore

Anmeldelse: North & South (Amiga, 1989)

Et spill jeg husker godt fra 90-tallet er North & South på Amiga. Enkelt forklart et dette et strategispill som foregår i den amerikanske borgerkrigen. Jeg husker dette som et morsomt og og underholdende spill. Men har det holdt seg 35 år senere?

Det er lenge siden jeg har spilt North & South, trolig mer enn 20 år Så jeg måtte plukke det fram for å spille det på nytt nå.

Det første som slo meg var at spillet er veldig kort. Det andre at jeg fremdeles synes dette er et morsomt spill.

North & South tar utgangspunkt i den amerikanske borgerkrigen, men er ikke historisk korrekt (som de også påpeker i manualen). Du kan velge å starte i hvilket år du vil, fra 1861 til 1864 og styrkeforholdet mellom nord- og sør-statene vil reflektere dette.

Spillet kan spilles med to spillere samtidig, men siden jeg har spilt det alene nå, er det det som blir utgangspunktet. Du spiller da som nordstatene og starter med et viss antall stater du besitter og noen styrker du har til rådighet.

Styrkene flyttes rundt på kartet. Setter du dem på en tom stat, blir denne staten din. Står det en styrke på fra sør-statene her, så må du utkjempe en kamp. Har du valgt å spille i arkade-modus må du gjøre dette selv. Det er selvsagt det morsomste. Spiller du med strategisk-modus er det datamaskinen som avgjør utfallet ut i fra styrkeforholdet deres.

På slagmarken har du i utgangspunktet en kanon, en gjeng med soldater og et kavaleri. Men dette kan jo variere i spillets gang etter som om du har utkjempet kamper med dette kompaniet før, eller om de kanskje har slått seg sammen med andre.

Du kan lett bytte mellom de forskjellige enhetene og sende dem i angrep. Men her trengs det litt trening. For sender du avgårde hestene for så å styre soldatene, så må du ta over styringa av hestene når de når fram til fienden slik at du kan knerte dem. Det er ikke alltid like lett. I mellomtiden kan motstanderen ha avfyrt kanonen sin og tatt alle dine soldater. Det er tre ulike scenarioer det kriges i på slagmarken.

Det går noen toglinjer gjennom de forskjellige statene og disse er knyttet sammen med fort. Har du to fort ved siden av hverandre, går toget mellom dem og du samler opp penger. Når du har fått fem sekker, får du en ny styrke. For å ta fortet til din motstander må løpe fra start til flagget og komme før klokka. Hvis ikke får du prøve i neste runde. I tillegg møter du ulike hindre som folk som slår deg ned eller hunder som jager deg. Har du en stat mellom to av fiendens fort og du står her, kan du avskjære toget og prøve å stjele pengene som finnes i transporten. Også her må du løpe mot klokka.

Grafikken i spillet er veldig tegneserieaktig og flott. Det understøttes av musikken og lydeffektene som gjør det hele underholdene og morsomt.

Jeg synes fremdeles at North & South på Amiga er et underholdende og morsomt spill, muligens fordi jeg har hatt et forhold til det siden 90-tallet. Uansett… det er hele atmosfæren som gjør dette gøy. Absolutt et spill det er verdt å ta en titt på.

Utvikler: Infogrames
Utgiver: Infogrames
Platform: Commodore Amiga
Utgitt: September 1989
Kategori: Strategi
Spillerer: 1-2
North & South (Amiga, 1989)
North & South (Amiga, 1989)
North & South (Amiga, 1989)
Arkade-modus
North & South (Amiga, 1989)
Strategi-modus

North & South (Amiga, 1989)

North & South (Amiga, 1989)
Kartet over USA. De rød prikkene er fort som toglinjene går mellom.
North & South (Amiga, 1989)
Slik ser det ut når du går til angrep på motstanderen.
North & South (Amiga, 1989)
Toget kjører mellom fortene.
North & South (Amiga, 1989)
På fortet må du løpe mot klokka for å ta det.
North & South (Amiga, 1989)
Kanskje den “kjedeligste” slagmarken med stor gresslette, men samtidig den som er greiest å styre de forskjellige enhetene dine som er kanon, hest og soldater.
North & South (Amiga, 1989)
Dette er nok min favoritt slagmark. Her må du over broen for å kunne ta din motstander. Går de i elva, er de fortapt.

North & South (Amiga, 1989)

North & South (Amiga, 1989)
Sluttskjermen når du vinner…
North & South (Amiga, 1989)
…og sluttskjermen når du taper.
North & South (Amiga, 1989)
Spillet kan spillet på fem forskjellige språk.
North & South (Amiga, 1989)
Infogrames

Legg igjen kommentar